AVERTIZARE Ministerul Sănătății: Nu dați copiilor apă de la robinet


Ministerul Sănătășii recomandă bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet pentru băut sau igiena personală.


Pentru cel puțin 48 de ore, apa de la robinet, de pe teritoriul capitalei nu trebuie băută, folosită pentru gătit și nici măcar pentru igiena personală.

 

Avertismentul a fost emis de ministerul Sănătății  miercuri seară. Este o situație fără precedent până acum ca Ministerul Sănătații  să intervină în problema apei potabile din București.

 

În cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă, spune comunicatul oficial. 

Apele Române spun că au înregistrat creșterea amoniului pe 28 ianuarie, seara, și acuză Apa Nova că ar fi omis adevărul în comunicatul oficial.

"Distribuitorul de apă potabilă pentru București  a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe răul Argeș, în urmă topirii masive de zăpadă.

Că urmare a acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019 , au fost primite la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii  din sectoarele 5 şi 6 din Capitală. În urmă sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apă potabilă în cele două sectoare.

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare,  valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare.

Conform specialiștilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parțiale nu reprezintă un  motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apă din rețeaua publică de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursă  informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu există alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea,  până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate,  specialiștii recomandă  locuitorilor Capitalei că apă din rețeaua publică să nu fie folosită  pentru băut, prepararea hranei  sau în igienă personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apă este bună de băut.

De asemenea, menționăm că DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici,  dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate în dată de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare.", se arată în comunicatul emsi de ministerul Sănătății. 

Cu alte cuvinte,  Ministerul spune că probele de apă conțin o cantitatea de clor NU corespunde limitelor stabilite de legislația în vigoare. 

În schimb, Apa Nova susţine că apa este potabilă. Situaţia se datorează cantităţii mari de clor folosită de Apă Nova pentru tratarea apei, după ce raul Argeş ar fi fost poluat cu amoniu.

Compania Apa Nova a anunțat în această dimineață că rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei în Bucureşti, iar concentraţia de clor rezidual este în limitele admise.

″În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră şi anume responsabilitate faţă de client, Apa Nova Bucureşti a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma şi atestă calitatea şi potabilitatea apei produsă şi distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucureşti. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluţiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a furnizării serviciului de apă potabilă”, anunţă compania.

 

related posts

Modifică setările cookies