Beneficiile activității fizice asupra sănătății femeilor


Nu este întotdeauna ușor să găsești timp pentru a face exerciții fizice, însă beneficiile unei vieți active sunt numeroase, iar sportul este o parte esențială a unui stil de viață sănătos. 

Tag-uri: #sport #sanatate

Cel puțin 20 de minute pe zi de activități fizice te ajută nu doar să te menții în formă, ci să îți îmbunătățești starea generală de sănătate, să reduci riscul dezvoltării unor boli cronice și să te bucuri de o sănătate mintală bună.

Pregătirea pentru participarea la activități fizice

Când auzi cuvântul sport, cel mai probabil te gândești la fotbal, baschet sau baseball. Când citești despre fitness, îți poți imagina antrenamente zilnice intense la o sală de sport. Însă, activitatea fizică nu trebuie să fie neapărat intensă sau să includă sporturi de echipă. Multe persoane nu pot practica anumite sporturi din cauza unor afecțiuni de sănătate care le împiedică, de exemplu, să facă efort, însă pot alege să facă o plimbare zilnică pe jos. A avea un stil de viață activ înseamnă să îți aloci timp în fiecare zi pentru mișcare.

În primul rând, trebuie să ai îmbrăcămintea și încălțămintea necesare, astfel încât să nu întâmpini probleme din cauza vremii ori să fii nevoită să te oprești din activitate din cauza disconfortului. Așadar, alege pantofi sport de dama de la Deichmann, în funcție de tipul de activitate pe care vrei să îl practici. Totodată, este important să alegi haine speciale pentru sport, care să îi permită corpului tău să respire și astfel să nu resimți niciun tip de disconfort, indiferent de anotimp. Activitatea fizică zilnică este mult mai plăcută dacă ești corect echipată.

Beneficiile activității fizice în rândul femeilor

Activitatea fizică regulată poate îmbunătăți sănătatea femeilor și ajută la prevenirea multor boli care sunt printre cauzele principale de dizabilitate și deces. Multe femei suferă de afecțiuni care sunt asociate cu lipsa activității fizice.

De pildă, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru o treime dintre decesele în rândul femeilor din întreaga lume, jumătate fiind în rândul celor cu vârsta de peste 50 de ani din țările în curs de dezvoltare.

Diabetul afectează peste 70 de milioane de femei la nivel global și se preconizează că prevalența acestuia se va dubla până în 2025.

Osteoporoza este o boală în urma căreia oasele devin fragile și mai susceptibile de a se rupe. Osteoporoza apare, cu precădere, în rândul femeilor aflate în postmenopauză.

Cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer în rândul femeilor. S-a dovedit că riscul de a suferi de cancer de sân este mai redus în cazul femeilor care fac exerciții fizice regulate.

Mai multe cercetări realizate în ultimii ani au arătat faptul că activitatea fizică are un rol semnificativ în îmbunătățirea sănătății psihice, prin reducerea nivelului de stres, anxietate și depresie. De asemenea, sportul poate contribui la construirea stimei de sine, fiind un mod eficient de integrare socială pentru femei.

Studiile realizate cu participarea unor persoane vârstnice au arătat că, în cazul femeilor care merg cel puțin 120 de minute pe săptămână, riscul de a avea nevoie de îngrijiri medicale de urgență și de a fi spitalizate a scăzut în următorul an.

Alte cercetări au arătat o îmbunătățire a funcțiilor cognitive în rândul femeilor care au un stil de viață activ.

Un stil de viață activ este posibil pentru fiecare femeie. Motorul principal de a face sport este dorința de a te simți bine în corpul tău și de a îți menține cât mai mult timp o stare de sănătate bună.

Sursă foto: Alena Ozerova/ Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies