Biscutii cu zahar sunt cancerigeni? Iata ce alimente cresc riscul de cancer ovarian cu 42%


Daca rontai toata ziua biscuiti, chifle sau prajituri, te supui unui risc important de a face cancer la aparatul reproducator, arata un studiu. 


Pentru a gasi legatura dintre dieta cu mult zahar si cancer, un grup de medici din Suedia a urmarit un grup de femei intre anii 1987 si 1990. Rezultatele sunt ingrijoratoare: femeile care se rasfatau cu astfel de dulciuri de trei ori pe saptamana, aveau 33% mai multe riscuri sa faca un tip de cancer in zona pelviana. In cazul celor care mancau si mai des, riscul sa dezvolte o tumoare sarea la 42%.

In ciuda faptului ca probabilitatea sa fie diagnosticate cu aceasta boala era mai mare pentru femeile care mancau acele dulciuri, sansele ramaneau mici, sub un procent chiar. Totusi, cresterea riscului era importanta in cazul celor care aveau deja predispozitie de a se imbolnavi. Specialistii englezi spun ca e prea devreme pentru a trage concluzii si ca problema continua sa fie investigata.

Iata cum s-a ajuns la acele concluzii: subiectii au raspuns la numeroase intrebari despre dieta, stil de viata, greutate si stare generala a sanatatii. Zece ani mai tarziu, femeile din studiu au raspuns din nou unui chestionar si mai vast si in 2008, cercetatorii au studiat fisele lor medicale cautand cazuri de cancer endometrial (cea mai frecventa forma de cancer a aparatului de reproducere feminin). Ei au gasit 729 de cazuri din 61,226 studiate. Rezultatele au aratat ca riscul de aparitie a bolii nu crestea in cazul femeilor care consumau gem, marmelada, sucuri si dulciuri, ci in cazul celor care mancau des prajituri, biscuiti si chifle. Acel risc era de 42%. 

Nu este clar de ce anumite dulciuri au fost corelate cu aparitia cancerului si altele nu. Cercetarea a urmarit cat de des mancau subiectii dulciurile si nu in ce cantitate. Se pare ca persoanele care consumau mai mult de 35 de grame pe zi, echivalentul a 7 lingurite, aveau cu 36% mai multe riscuri sa dezvolte o tumoare. Explicatiile specialistilor de la Stockholm au fost ca zaharul creste nivelul insulinei care simuleaza cresterea celulelor de pe endometru si, totodata, creste nivelul homonului estrogen care duce la cresterea necontrolata a celulelor, o caracteristica a tesutului canceros. 

Studiile mai arata ca riscul de cancer creste odata cu varsta, dar scade in cazul femeilor care au facut copii. 

related posts

Modifică setările cookies