Blue Monday. Chiar e 20 ianuarie cea mai deprimantă zi din an?


Din 2005, a treia zi de luni din ianuarie este considerată „cea mai deprimantă zi din an”. Fenomenul este cunoscut în lumea occidentală sub numele de Blue Monday. Ce e adevărat și ce e mit.


Compania Sky Travel a folosit pentru prima dată termenul Blue Monday în 2005, în cadrul unei campanii publicitare. Cea mai deprimantă zi din an a fost identificată de Cliff Arnall, pe atunci profesor și psiholog în cadrul Universității Cardiff.

Specialistul a ajuns la concluzia că a treia zi de luni din ianuarie este cea mai tristă din an după ce a analizat mai mulți factori, cum sunt scăderea temperaturii exterioare, scăderea în intensitate a luminii naturale, facturile copleșitoare, depresia instalată după sărbători și scăderea motivației.

În acest an, a treia zi de luni din ianuarie a picat în data de 20, iar dacă aveți aceste „simptome” atunci știți care e cauza.

Citește și: Andreea Raicu, dezvăluiri din perioada în care a fost în depresie. Cum a reușit să se vindece

Însă, Cliff Arnall este britanic, iar vremea în Marea Britanie este, cu adevărat deprimantă în luna ianuarie. La fel se poate spune și în cazul tuturor țărilor din emisfera nordică, unde temperaturile scăzute sunt, de regulă, asociate cu lipsa de motivație la locul de muncă și cu concedii „de revenire” după sărbători.

Analiza sa, realizată pe comportamentul cetățenilor britanici, este contrazisă de date obiective furnizate de companiile din Regat.

Conform telegraph.co.uk, în urma analizării a peste 18,7 milioane de zile de concediu neprogramat (sick days), luate de 600.000 de angajați ai celor 100 cele mai importante companii listate la Bursa de Valori din Londra în ultimii 15 ani, a rezultat că nu ianuarie este cea mai „aglomerată” lună. 

Britanicii, cel puțin, preferă lunile noiembrie și decembrie pentru a-și lua liber în scopul rezolvării unor probleme de depresie. În replică, cele mai multe sick days din ianuarie sunt luate ca urmare a răcelilor și gripelor.

În concluzie, nu considerăm potrivit pentru sănătatea mintală acreditarea ideii că ceea ce e valabil pentru o anumită comunitate de oameni, dintr-o anumiră zonă a planetei, e valabil pentru toți oamenii.

Se pare că ar exista și cea mai ferizită zi din an – 14 iulie, aleasă după aceleași criterii discutabile. Vă amintiți cât de fericiți ați fost anul trecut pe 14 iulie?

Fotografii: iStock

Vezi și VIDEO: Depresia, mai accentuată în perioada sărbătorilor

related posts

Modifică setările cookies