Care este cel mai bun ulei de masline


Uleiul de masline se obtine din fructele arborelui de maslin recoltate incepand din luna noiembrie pana in decembrie. Calitatea uleiului de masline este puternic influentata de natura terenului pe care cresc arbustii de tipul de livada, gradul de maturare al fructelor, de modalitatea de recoltare a acestora si de metoda de extractie utilizata.  "Atat datorita exceptionalei sale valori alimentare, dar si din cauza pretului, uleiul de masline este cel mai frecvent falsificat ulei", scrie Gheorghe Mencinicopschi pe site-ul sau.


Exista doua tipuri de ulei de masline:

1) Ulei de masline virgin
Se obtine din fructe prin procese fizice si mecanice (nu sunt admise temperaturi mai mari de 38 C) care nu produc alterarea uleiului (nu este admis nici un proces de extractie cu solventi sau procese de reesterificare sau amestecuri cu alte uleiuri). Acest ulei se poate utiliza in stare cruda sau la prepararea termica a alimentelor, fiind rezistent
la temperaturi inalte (punct de fum 190C). Cu cat aciditatea uleiului de masline  este mai mica, cu atat rezistenta la temperatura creste.

Uleiul de masline virgin se clasifica la randul lui in functie de aciditate (exprimata in grame de acid oleic la 100 g ulei) in:
•    ulei de masline extravirgin: aciditate sub 1o si gust perfect;
•    ulei de masline virgin: aciditate sub 2o si gust perfect;
•    ulei de masline virgin normal: aciditate sub 3,3o si gust bun;
•    ulei de masline virgin lampant: aciditate peste 3,3o si gust imperfect.

2) Ulei de masline obtinut prin alte procedee
•    ulei de masline rafinat, cu aciditate sub 0,5o, obtinut prin rafinarea uleiului
•    de masline virgin;
•    ulei de masline cu aciditate sub 1,5o obtinut prin amestecul uleiului rafinat cu
•    ulei de masline virgin lampant;
•    ulei brut – Greggio – din samburi de masline obtinut prin extractie cu
•    solvenți din samburi de masline (reziduu de la fabricarea uleiului virgin); nu se admit procesele de reesterificare sau amestecuri cu uleiuri de alta natura;
•    ulei rafinat din samburi de masline cu aciditate sub 0,5o obtinut prin rafinarea
•    uleiului brut din samburi de masline;
•    ulei din samburi de masline: cu aciditate sub 1,5o obtinut din amestecuri de
•    ulei rafinat din samburi de masline cu uleiuri de masline virgine, lampante.

Gheorghe Mencinicopschi spune care sunt calitatile uleiului de masline extravirgin
•    poate fi considerat si condiment datorita gustului si aromei sale;
•    are o inalta digestibilitate;
•    este usor laxativ;
•    este un aliment – medicament, iar vechii greci il considerau cheia
•    longevitatii si a sanatatii mentale.

Consumul cu moderatie, regulat, de ulei de masline extravirgin poate avea urmatoarele efecte benefice asupra sanatatii, tratand diferite afectiuni:
•    previne formarea ateroamelor (depunerea colesterolului pe artere si infundarea
•    lor) si scade riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare si a efectelor acestora;
•    amelioreaza presiunea arteriala la bolnavii hipertensivi;
•    amelioreaza disfunctiile generate de diabetul zaharat;
•    amelioreaza activitatea cognitiva;
•    amelioreaza efectele unor boli neurologice (depresii) sau neurodegenerative
•    (Alzheimer);
•    este un aliment cu puternic efect vermifug, indicat copiilor si persoanelor debilitate si cu un sistem imunitar slabit;
•    este un laxativ bland, util in starile de constipatie;
•    atenueaza efectele otravirii cu ciuperci toxice;
•    poate fi utilizat si extern pentru masaje, impotriva caderii parului, gute

Citeste ce alte efecte benefice mai are uleiul de masline pe doctormenci.ro.

 

related posts

Modifică setările cookies