Care sunt avantajele lentilelor de contact? Afla cum sa iti protejezi ochii


Orice persoana care poarta ochelari de vedere s-a gandit cel putin o data sa incerce si lentilele de contact. Estetice si accesibile ca pret, lentilele medicale sunt mai practice decat o pereche de ochelari. Cu toate acestea, multe persoane se tem sa isi inlocuiasca ochelarii cu lentilele de contact si au nelamuriri cu privire la modul de utilizare. 


Citeste mai mult despre dezavantajele ochelarilor de vedere si afla ce aspecte trebuie sa iei in considerare atunci cand vrei sa-ti achizitionezi o pereche.  

Doctorul Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog in echipa Videt ne povesteste care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunosti despre lentilele de contact si cum trebuie sa ai grija de sanatatea ochilor tai. 

Ce trebuie sa stii despre lentile

Lentilele de contact cu dioptrii sunt dispozitive medicale, folosite pentru corectia problemelor de vedere. Acestea pot fi purtate de majoritatea persoanelor si ofera beneficii superioare fata de ochelarii de vedere.

Confort estetic, libertate mai mare de miscare, un camp vizual complet si un machiaj mai vizibil - sunt doar cateva dintre beneficiile lentilelor. 

Totusi, purtate necorespunzator si fara aprobarea medicului oftalmolog, lentilele pot provoca multe probleme, cu consecinte pe termen lung.

“Infectia reprezinta principala complicatie a purtarii lentilelor de contact si apare numai daca lentilele sunt utilizate necorespunzator - lipsa igienei adecvate sau portul excesiv. 

Purtatorii de lentile pot suferi de inflamatia corneei (cunoscuta medical drept keratita infectioasa), iar netratata, aceasta afectiune poate determina ulcer corneean si o scadere semnificativa a vederii, uneori ireversibila” ne explica Dr. Beatrice Voiculescu, de la optica medicala Videt. 

Controlul oftalmologic, cel mai important pas

Inainte de a cumpara o pereche de lentile, asigura-te ca ai efectuat un control de specialitate si ca ai permisiunea medicului de a purta lentile cu dioptrii. Pentru a le comanda, vei avea nevoie de o reteta speciala pentru lentile, cu parametrii diferiti fata de cei necesari pentru ochelari. 

Discutia din timpul controlului de specialitate este foarte importanta. Medicul oftalmolog te va invata cum sa folosesti lentilele si ce pasi sa urmezi atunci cand aplici lentilele. Igiena este esentiala, de aceea trebuie sa stii cum sa le ingrijesti, pentru a te bucura pe deplin de o purtare fara griji. 

Cat de des trebuie sa iti schimbi lentilele

In functie de modul de purtare, lentilele de contact se impart in lentile de unica folosinta (12-24 de ore), lentile zilnice (pot fi purtate doar in timpul zilei), lentile cu purtare extinsa (pot fi purtate si noaptea) si lentile cu purtare continua (pot fi purtate si ziua, si noaptea, pana la 30 de zile). 

Nu depasi perioada de purtare recomandata pentru lentilele tale! Acest obicei este foarte nociv pentru sanatatea ochilor tai.

“Cand lentilele se poarta mai mult decat este indicat, la cornee ajunge mai putin oxigen. Acest lucru poate determina o reactie inflamatorie a corneei (keratita infiltrativa) sau aparitia unor noi vase in cornee (neovascularizatie).

Nu intotdeauna aceste afectiuni se vor manifesta prin simptome si ele pot fi descoperite intamplator in urma unui consult oftalmologic. In cazul aparitiei acestor complicatii este recomandata o lentila de contact cu transmisibilitate mai mare la oxigen si portul discontinuu, adica alternarea lentilelor cu o pereche de ochelari de vedere.” continua dr. Beatrice Voiculescu. 

Cum sa iti alegi lentilele de contact

Alegerea lentilelor de contact se face impreuna cu medicul oftalmolog. Fiecarui pacient ii sunt recomadate lentile de contact corespunzatoare in functie de particularitatile individuale. 

Daca nu ai mai purtat lentile niciodata, medicul tau iti poate recomanda o pereche de lentile potrivita ochilor tai. Spre exemplu, daca ai mai avut probleme cu sensibilitatea ochilor, atunci o pereche de lentile cu o concentratie mai mare de apa poate fi potrivita pentru tine.

Atunci cand alegi lentilele de contact, trebuie sa ai in vedere parametrii lentilei (raza de curbura, diametrul), dar si materialul din care este facuta lentila (pentru lentilele moi - hidrogel sau silicon-hidrogel).

“In cazul unui pacient cu ochii uscati se recomanda lentilele din hidrogel pentru un confort sporit. Pentru pacientii cu ochi sensibili, lentilele din silicon-hidrogel sunt recomandate. Aceste lentile au o transmisibilitate a oxigenului mai mare si sunt mai potrivite. 

Este important daca pacientul poarta zilnic lentilele de contact sau doar ocazional, in ultimul caz fiind indicate lentilele de unica folosinta deoarece sunt cele mai igienice.” ne spune Dr. Voiculescu.

Cum trebuie sa iti ingrijesti lentilele

Dupa purtare, dezinfectarea lentilelor si pastrarea lor in recipientul special este obligatorie. Nu sari peste acest pas deoarece lentilele purtate au pe suprafata lor impuritati, bacterii si microorganisme colectate pe parcursul zilei. 

“Lentilele zilnice trebuie dezinfectate in fiecare zi cu ajutorul solutiei speciale care se schimba la fiecare purtare. Recipientul in care pastram lentilele trebuie inlocuit odata cu inlocuirea perechii de lentile. In cazul lentilelor cu port extins sau continuu este bine ca o data la cateva zile lentilele sa fie indepartate de la ochi si dezinfectate in solutie.” ne spune Dr. Voiculescu. 

Nu uita sa iti cureti lentilele intr-un mediu curat, cu solutiile destinate acestui lucru. Unul dintre lucrurile pe care purtatorii le lentile le uita inainte de a manevra lentilele este de a se spala pe maini. Acest obicei este extrem de periculos deoarece poti transporta germeni si bacterii catre ochi. 

Cele mai frecvente greseli 

Afla in continuare care sunt cele mai frecvente greseli pe care purtatorii de lentile de contact le fac si cum sa nu cazi in capcana lor:

Dormitul cu lentilele de contact

Multi purtatori de lentile de contact uita sa isi indeparteze lentilele peste noapte si dorm cu ele. Doar anumite tipuri de lentile sunt recomandate pentru purtarea continua. Daca lentilele tale sunt destinate uzului in timpul zilei, ai grija sa le indepartezi inainte sa adormi. Dezinfectarea lor este obligatorie, mai ales dupa o zi de purtare continua. 

Contactul cu apa

Lentilele de contact nu trebuie sa fie intre in contact cu apa. Fie ca mergi la piscina sau faci dus, indeparteaza lentilele inainte pentru sanatatea ochilor tai. Curatarea lentilelor sub jetul de la robinet este interzisa, bacteriile din apa fiind nocive. Bacteriile existente in apa potabila se pot depune pe suprafata lentilei.

Protectia pentru lumina albastra (calculator, smartphone, tablete)

Lentilele de contact nu iti ofera protectie atunci cand lucrezi la calculator. Daca iti petreci multe ore in fata laptopului sau privind la televizor, lumina albastra iti poate provoca sindromul oboselii ochilor. Acest sindrom nu ii afecteaza in mod exclusiv pe purtatorii de lentile. Toate persoanele care nu folosesc ochelari de protectie speciali pot fi afectati de acest sindrom.

  • Care sunt avantajele lentilelor de contact? Afla cum sa iti protejezi ochii

related posts

Modifică setările cookies