Care sunt cei mai sănătoși pantofi? Ce spun specialiștii


Cred că știm cu toții senzația pe care o avem după o plimbare lungă pe plajă. "Îți simți picioarele obosite pentreu că  ori de câte ori talpa intră în contact cu nisipul, mușchii trebuie să lucreze mult mai mult pe această suprafață." , spune Daniel Lieberman, șeful Departamentului de Biologie și Evoluție Umană la Universitatea Harvard. 


Diferența dintre a merge pe nisip sau pe ciment tare este comparabilă cu a merge desculț vs încălțat. În timp ce un efort mai mic poate părea un lucru bun, acest lucru poate avea consecințe grave, lăsând piciorul mai vulnerabil la accedente. 

Lieberman și alți cercetători au descoperit dovezi că persoanele care se plimbă sau fac sport în mod obișnuit în pantofi care imită mersul în picioarele goale au tendința de a avea picioare mai puternice decât persoanele care poartă pantofi tradiționali. 

 

De ce picioarele mai puternice sunt mai sănătoase? 

 

"Un picior mai slab este un picior predispus la probleme cum ar fi platfusul", spune Lieberman. 

În platfus, oasele care formează arcul piciorului nu se îndoaie cu adevărat - ci stau plat pe pământ. 

Studiile arată că platfusul duce la dureri de genunchi, deteriorarea cartilajului si dureri de spate. 

În civilizațiile din întreaga lume, "oamenii care sunt în mod obișnuit desculți în copilărie au un risc mult mai mic de platfus decât celălalte populații.", spune Lieberman.

Având în vedere toate aceste dovezi, trebuie spus că încălțămintea ideală este cea la care te-ai născut - sau cel mult un pantof bare-foot. Pantofii sport foarte flexibili sau balerinii care nu forțează degetele sunt, de asemenea, foarte potriviți.

 

Dar pantofii tradiționali pot fi buni și pentru picioare. "Noi, ființele umane, am început să purtăm pantofi cu un scop", spune Lieberman. "Sunt confortabili și ne protejează picioarele, deci există beneficii și costuri".


Determinarea pantofului "cel mai sanatos" pentru o anumită persoană trebuie să ia in considerare vârsta, starea de sănătate, obiceiurile de mers și de viață si alti factori, spune el. 

De exemplu, unii oameni care sunt obișnuiți să meargă în pantofi tradiționali pot fi expuși riscului de rănire,  când trec la încățămintea bare-foot.

Dar există câteva reguli simple pe care trebuie să le urmați atunci când cumpărături încălțăminte sănătoasă.

"Cele două aspecte principale cu încălțămintea oamenilor sunt înclinația necorespunzătoare și înălțimea tocului", spune Hylton Menz, un podiatrist și profesor de biomecanică la Universitatea Trobe din Australia. 

Unele dintre cercetările lui Menz asupra adulților mai în vârstă arată că pantofii mici sau prea îngusti pot duce la deformări la nivelul piciorului și la risc crescut de slăbiciune și căderi, precum și la bătături. 

Cea mai sănătoasă încălțăminte pentru adulții mai în vârstă și pentru cei mai tineri ar trebui să se potrivească bine și să aibă un călcâi redus, larg, o talpă subțire și flexibilă și curele sau Velcro pentru a asigura că încălțămintea rămâne bine fixată pe picior.

 

Tocurile înalte sunt problematice.

"Există, desigur, multe consecințe negative ale purtării de tocuri înalte, mai ales pe o perioadă mai lungă", spune Mickey Wiedemeijer, cercetător la Centrul Medical Universitar din Groningen, Olanda, care a publicat cercetări despre mersul pe jos și tocurile înalte. 

Pe lângă faptul că pot provoca dureri, tocile înalte pot duce la lordoza. Dar chiar dacă sunteți tânără și slăbuță, Wiedemeijer vă recomandă să combinați încălțămintea. 

Dacă insistați să purtați tocuri, "trecerea regulată a încălțămintei de la tocuri înalte la talpă joasă va împiedica mușchii să fie suprasolicitați", spune acesta.

 

Chiar dacă nu purtați tocuri, specailiștii recomandă să vă schimbați în mod regulat stilul de încălțăminte.

Dacă purtați același stil (sau pereche) de pantofi toată ziua în fiecare zi, este posibil să vă întrebați că aveți probleme cu  mușchii, oasele și articulațiile.

related posts

Modifică setările cookies