Care sunt cele 4 reguli de prim-ajutor în caz de accidentări, explicate de medicul Ion Bogdan Codorean


Dr. Ion Bogdan Codorean promovează protocolul RICE, un set de 4 reguli de prim-ajutor în caz de accidentări. Care sunt acestea aflați mai jos.


Protocolul RICE de intervenție și prim ajutor trebuie cunoscut de fiecare om în parte pentru a evita complicațiile ortopedice în caz de accidentări”, spune dr. Ion Bogdan Codorean.

Medicul primar ortoped, specializat în traumatologie sportivă, a pornit împreună cu echipa sa de excelență în ortopedie o campanie de informare asupra primelor acțiuni pe care oamenii, indiferent de vârstă sau locul în care se află, ar trebui să le întreprindă atunci când suferă o accidentare la oase, încheieturi sau mușchi.

„În ortopedie există așa-numitul Protocol RICE. RICE este un acronim care îi ajută pe oameni să rețină 4 reguli de prim-ajutor pe care trebuie să le respecte în caz de accidentări până ajung la consult la medicul ortoped”, spune medicul.

Ce înseamnă RICE? 

R vine de la REST, care recomandă repausul zonei afectate;

I vine de la ICE (gheață), care recomandă aplicarea de pungi de gheață în locul accidentat; 

C vine de la COMPRESSION (compresie), care se poate realiza prin imobilizarea pe cât posibil a zonei afectate cu ajutorul unei fașe elastic; 

E, de la ELEVATION (ridicare), subliniază necesitatea ținerii membrului afectat deasupra nivelului inimii, pentru reducerea inflamației.

FOTO: iStock

Aplicarea Protocolului RICE este necesară în cazul oricărui om, imediat după accidentare, indiferent de indicația ulterioară a medicului ortoped care poate recomanda tratament nechirurgical (ortopedic) sau chirurgical.

Nerespectarea regulilor recomandate de Protocolul RICE poate duce fie la complicații ale zonei afectate, fie la imposibilitatea intervenției chirurgicale.

„Depinde de natura accidentării, însă de cele mai multe ori folosirea membrului afectat poate agrava situația, iar menținerea lui jos, poate duce la umflături și inflamații puternice care nu mai permit o eventuală intervenție chirurgicală de urgență, dacă aceasta se impune. În momentul în care persoana accidentată respectă regulile de prim-ajutor, el pornește de la cele mai bune premise pe drumul tratamentului și al vindecării”, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean, doctor în medicină, unul dintre cei mai valoroși chirurgi ortopezi din România.        

related posts

Modifică setările cookies