Cat de periculoase sunt bauturile energizante pentru dinti


Un nou studiu efectuat de cercetatorii americani a ajuns la concluzia ca bauturile energizante, mai ales cand sunt consumate de adolescenti, pot provoca daune ireversibile asupra dintilor.


 

Coordonatoarea studiului, Poonam Jain de la Southern Illinois University School of Dental Medicine, afirma ca nivelul ridicat de aciditate al acestor bauturi duce la erodarea smaltului dintilor.

„Majoritatea pacientilor sunt socati sa auda ca aceste bauturi reprezinta, practic, o baie in acid pentru dintii lor”, a explicat Jain.

Studiul efectuat de Jain a constat in mentinerea unei mostre de smalt uman in bauturi energizante timp de 15 minute, dupa care acestea erau mentinute în saliva artificiala timp de doua ore. Ciclul a fost repetat de 4 ori pe zi timp de 5 zile. Dupa perioada de 5 zile, smaltul prezenta daune semnificative.

Jain afirma ca inclusiv consumul unei singure bauturi de acest tip zi este periculos pentru dinti. „Daca consumatorii acestor bauturi nu se pot abtine cu niciun chip din a le consuma, cel mai bun sfat pentru minimizarea riscurilor este clatirea cu apa dupa consumul acestora”, a explicat Jain.

Mai multe pe descopera.ro.


related posts

Modifică setările cookies