Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa iti pastrezi dintii albi


Sa ai un zambet frumos este un atu important pentru o femeie. Insa pentru asta, trebuie sa ai dinti albi si sanatosi. Iata de ce alimente trebuie sa te feresti daca nu vrei dinti cu pete si cariati.


“Procesul de pierdere al culorii naturale a dintilor poate fi accelerat de faptul ca fumam, bem vin rosu, cafea, ceai sau consumam alte alimente ce au in compozitia lor coloranti puternici. In mod normal dintii isi pierd culoarea lor alba naturala odata cu trecerea anilor. In plus, aparitia cariilor si acumularea de tartru pe dinti determina de asemenea schimbarea culorii naturale a dintilor catre o culoare galbuie, neatractiva”, spune Dr.Rodica Ghionea, medic stomatolog Clinica City Dent

Una din cauzele care duc la aparitia petelor pe suprafata dintilor este fluoroza. Fluoroza nu este o boala ci un neajuns cosmetic, data de consumul prea mult de flor din timpul cresterii. “Aceasta afectiune se manifesta fie prin pete de culoare alba (fluoroza forma usoara)  dar si prin pete maronii sau linii maronii (forma severa), pete ce apar  pe smaltul dintilor ori pe intreaga suparafata dentara”, explica medicul stomatolog Rodica Ghionea.

Fluoroza apare  adesea la copiii  (sub sapte ani), care iau suplimente cu fluor si traiesc in zone cu apa fluorurata. Este prezenta si la copiii care inghit pasta de dinti in cantitati mai mari. Dintii afectati cu fluoroza nu sufera schimbai vizibile, acestea pot fi vazute doar de specialistul pedodont. De aceea este extrem de important ca pe toata perioada periajului copilul sa fie supravegheat pentru a nu inghiti cantitatea de pasta dinti. 

La maturitate  daca fluoroza este vizibila aceasta se poate trada prin albire sau cea severa prin acoperirea dintilor cu fatete sau coroane.

 

related posts

Modifică setările cookies