Ce este bacteria Listeria şi cum poţi să o eviţi


Mai multe lanţuri de supermarketuri au restras anumite produse congelate de pe piaţă din motive preventive, după ce mai multe ţări europene au fost afectate de bacteria patogenă Listeria Monocytogenes.


Pe 6 iulie, ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară şi pentru Siguranţa Alimentelor) a fost notificată de contaminarea unor produse  congelete, mai exaxt fructe si legume, dintr-o  fabrică din Ungaria.

Deşi nu a fost confirmat faptul că produsele din România sunt contaminate, magazinele au decis să ia măsuri de precauţie şi să le recheme, îndemnând clienţii să nu le consume şi să le returneze chiar şi în lipsa unui bon fiscal.
Printre supermarketurile care au luat această decizie se numără Lidl, Carrefour, Mega Image, Metro si Profi.

Bacteria Listeria poate fi gasită în anumite produse alimentare precum fructele de mare, carnea, fructele și legumele congelate şi produsele lactate, iar temperaturile reci ajută la răspândirea acesteia.

Listeria Monocytegones poate conduce la listerioză, a cărei simptome sunt asemănătoare gripei. Cei afectati prezintă febră, greață, dureri şi oboseală, sau în cazuri mai grave pierderea echilibrului, convulsii, si cefalee.
Persoanele cele mai expuse riscului de infecţie sunt femeile însărcinate, nou-născuţii, cei vârstnici sau cu un sistem imunitar scăzut. Listerioza poate fi tratată cu antibiotice, însă internarea în spital este mult mai comună. Până acum au existat 47 de cazuri de contaminare în Europa, printre care şi 11 decese.

Pentru a preveni contaminarea, consumatorii sunt îndemnaţi să fiarbă foarte bine toate fructele şi legumele congelate cumparate, chiar dacă acestea pot fi consumate fără gătire. În plus, produsele trebuie manipulate cu atenţie în timpul pregătirii şi depozitate separat pentru a evita raspandirea in caz de contaminare.

related posts

Modifică setările cookies