Ce se întâmplă cu gravidele în timpul epidemiei de coronavirus în România. Dr. Cristina Tănase Damian clarifica situația viitoarelor mămici


Momentan, nu sunt dovezi că femeile gravide ar fi afectate mai sever decât populația generală și ar putea fi de așteptat că majoritatea  să experimenteze simptome ușoare/moderate, asemănătoare gripei.  


Însă sarcina în sine este o stare fiziologică ce predispune femeia la complicații respiratorii în infecțiile virale. Din cauza modificărilor fiziologice ale sistemului imun și cardiovascular, femeile gravide sunt mai predispuse la forme severe ale infecțiilor respiratorii virale. 

Prin urmare, multe gravide și-au exprimat îngrijorarea atât pentru ele, cât și pentru bebeluși despre efectele COVID-19 asupra sănătății lor, neuitand de impactul emoțional care este direct proporțional cu Medicul specialist obstetrician-ginecolog, Cristina Tănase-Damian încearcă să clarifice câteva aspecte legate de sarcină în aceasta perioadă dificilă.

 

Nu uitați că recomandările și ghidurile vor continua să se schimbe, pe măsură ce vom învață cât mai multe despre această boală.

1. Cum își monitorizează viitoarele mămici sarcinile, daca li s-au anulat programările ?

Monitorizarea sarcinilor este subiectul principal al forumurilor de mămici. Înțelegem preocuparea și neliniștea, însă din sursele oficiale puse la dispoziție de către Ministerul Sănătății și Direcțiile de Sănătate Publica, atât sistemul de stat, alcătuit din maternități, policlinici, ambulatorii de specialitate, cât și cel privat nu au întrerupt activitatea în ceea ce privește consulturile prenatale și monitorizarea continuă și minuțioasă a gravidelor. 

În mod general, femeile gravide sunt o prioritate a sistemului medical, acum cu atât mai mult, când există un risc adăugat stării lor fiziologice și un microclimat emoțional negativ.

Avem toată disponibilitatea de a continua monitorizarea pacientelor, în dorință de a depista la timp sarcinile cu risc sau, în aceste vremuri, posibila infectare cu noul coronavirus.

În cazul în care pacienta s-a prezentat exclusiv în sistemul privat pentru consulturile prenatale, iar din anumite motive, clinica respectivă s-a închis inclusiv pentru monitorizarea sarcinii, aceasta are obligația de a se prezenta la cea mai apropiată unitate sanitară pentru a fi luată în evidență.

2. Ce înseamnă perioada aceasta pentru o gravidă, cu ce e diferit față de o perioadă normală ?

În primul rând, așa cum am menționat, aceasta perioadă este mai anxioasa pentru pacientele noastre însărcinate, sarcina fiind caracterizată de un carusel emoțional, în mod fiziologic, amplificat de contextul actual.

Le recomand viitoarelor mame să își păstreze calmul și să mențină legătură cu medicul curant. Pe lângă sfaturi generale oferite pacientelor însărcinate, cum ar fi monitorizarea activității fetale, tensiunii arteriale, pulsului și greutății, în această perioadă se recomanda suplimentar să se monitorizeze atent orice semn și simptom asemănător gripei, să se păstreze distanța socială, igiena riguroasă a mâinilor, purtarea unei măști și a mănușilor în timpul deplasărilor la controalele prenatale.

În trimestrele I și II se respectă cu strictețe regulile impuse de noul coronavirus, aceasta fiind o perioadă foarte importantă a sarcinii, având loc formarea organelor fetale. Febra susținută în această perioadă reprezintă o stare de urgență, ea fiind implicată în dezvoltarea malformațiilor fetale, necesitând consult obstetrical și medical imediat. În trimestrul III, păstram vigilența, deoarece afectarea mamei poate predispune la naștere prematură.

3. Cum decurg consultațiile?

Dat fiind contextul epidemiologic actual de pandemie a infecției cu coronavirus, gravida se va prezenta cu 15 minute înainte de vizita medicală programată, pentru verificarea temperaturii și completarea unui chestionar cu date informative. Se vor dezinfecta mâinile sistematic cu substanțe dezinfectante, se vor oferi mască și mănuși, când acestea nu sunt aduse pacientă.

Consultația obstetricala se vă desfășură că și până acum.

4. Cezarienele se mai pot programa ?

Nașterea și modalitatea de naștere se vor stabili în prealabil cu medicul curant. Infecția cu coronavirus nu reprezintă o indicație de operație cezariană, decât dacă starea de sănătate a mamei, cum ar fi funcția respiratorie, sau condiția obstetricală nu permit nașterea naturală. În situația din urmă este permisă anestezia epidurala.

În cazul în care se impune operația cezariană, în funcție de evoluția sarcinii și evaluarea în ultimul trimestru, se va decide împreună cu medicul curant ce tip de intervenție va fi: programată sau în urgență. 

Dr. Cristina Tănase Damian este medic specialist obstetrică – ginecologie, specializată în consultatii de infertilitate și proceduri de reproducere umană asistată.

  • Ce se întâmplă cu gravidele în timpul epidemiei de coronavirus în România. Dr. Cristina Tănase Damian clarifica situația viitoarelor mămici

related posts

Modifică setările cookies