Ce se întâmplă dacă folosești gel dezinfectant și te expui la soare. Avertismentul specialiștilor


Recomandările în privința igienei mâinilor sunt clare: trebuie să folosești apă și săpun pentru o igienizare corectă și numai în cazul în care nu ai la îndemână această variantă poți apela la gelul dezinfectant.


Totuși, dermatologii atrag atenția asupra faptului că sub acțiunea razelor soarelui, aceste geluri pot avea efecte nu tocmai plăcute asupra pielii, mai ales în cazul micuților. DR. Marta Frieyro, medic dermatolog, a spus pentru doctissimo.fr că aceste geluri care conțin alcool nu trebuie folosite la plajă.

Citește și: Cum se curăță corect termometrele în funcție de tipul de aparat pe care îl ai în casă

De ce? Răspunsul este unul cât se poate de logic. Gelurile de mâini pe bază de alcool pot dăuna pielii sub acțiunea razelor soarelui din cauza faptului că substanțele din acestea nu se evaporă imediat așa cum s-ar crede, ci rămân mult timp pe piele și pot cauza chiar arsuri cutanate sau alte leziuni la nivelul epidermei.

Medicul menționat mai sus mai spune că alcoolul din aceste produse este un agent iritant care poate usca și deshidrata pielea, iar cea din urmă s-ar confrunta cu două tipuri de agresiuni în același timp: una din partea substanțelor din produsele de dezinfectat și alta din partea radiațiilor UV.

Medicii mai recomandă ca la o distanță de cel puțin 30 de minute de la folosirea acestor geluri dezinfectante, să se folosească o cremă emolientă pentru ca pielea să nu aibă de suferit. 

Un alt lucru extrem de important de menționat este faptul că și aceste geluri dezinfectante au dată de expirare, iar acest lucru se întâmplă pentru că au în compoziție alcool, substanță care de-a lungul timpului se evaporă și nu mai sunt la fel de eficiente în lupta cu virusurile și bacteriile.

Cum se folosește corect gelul dezinfectant

  • Când nu ai în preajmă o chiuvetă cu apă și săpun, poți folosi pe mâini o picătură cât o boabă de fasole.
  • Gelul trebuie întins de-a lungul degetelor, printre ele și pe întreaga suprafață a mâinii.
  • Gelul trebuie frecat până se usucă complet pe piele. El nu se șterge cu șervețel după aplicare.

Sursă foto: Profimedia Images

related posts

Modifică setările cookies