Ce trebuie să știi despre operația de varice? Iată cele mai noi tehnici


Profesor Universitar Doctor Mircea Pătruț vorbește despre complicațiile provocate de varicele netratate.

Tag-uri: #varice #operatie

Întotdeauna picioarele frumoase atrag atenția. Există însă și persoane care se confruntă cu apariția varicelor și care își doresc să le trateze orice ar fi. Nu doar femeile trecute de 40 de ani au probleme cu varicele care, din păcate, afecteaza mai mult de 50% din populație. Acestea pot apărea în funcție de moștenirea genetică, de organism, chiar și începând cu 18-20 de ani. Există nenumărați bărbați care se confruntă cu ulcer varicos, care netratat la timp duce la complicații severe. Mai devreme sau mai târziu se ajunge însă la inevitabila operație. Solutii există însă trebuie găsite cele mai bune alternative.

Tehnicile folosite de Prof. Univ. Dr. Pătruț Mircea sunt unice și se bazează pe peste 30 de ani de experiență, operând pâna acum nenumarate cazuri extreme de boli varicoase.

 “Cele mai noi tehnici pentru operatia varicelor sunt laserul endovenos, radiofrecventa, închiderea venei safene cu GLUE.

Principala cauza a apariției varicelor este tromboflebita. Tromboflebita superficială afectează venele de la suprafața pielii, cel mai adesea la nivelul gambelor, dar poate afecta și venele membrului superior. Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele pot fi însoțite uneori și de durere. În unele cazuri pot apărea și inflamații ale picioarelor. De regulă, varicele apar la persoanele care stau mult timp în picioare. Senzațiile care apar sunt ușoare la început, de arsură sau de greutate în picioare sau pe scaun, chiar și de mâncărime la nivelul pielii de deasupra varicelor. Acestea nu sunt doar o problemă care ține de estetică pentru că netratate la timp produc complicații!”, spune Profesor Universitar Doctor Mircea Patrut.

Operațiile complexe de varice implică însă și costuri mai ridicate, atât din cauza device-urilor folosite, a aparaturii performante, a complicațiilor existente care variază de la un pacient la altul. În funcție de stadiul

evolutiv al bolii, acesta pornește de la 4000 lei și poate ajunge până la 20.000 lei.

Prețul mai variază în raport cu unul sau două membre pelvine bolnave precum în functie de gradul de leziuni estetice date de evoluția și complicația bolii varicoase.

Ce complicații există?

“ Atunci când vorbești de varice trebuie să iei în calcul și complicațiile, care sunt simple, dar și majore, ce duc chiar până la pierderea vieții.

Putem enumera urm complicașii:

Tromboflebita superficială care se poate extinde la sistemul venos profund și să determine tromboflebita profundă, tulburări trofice cutanate care pot merge de la simple dernite până la ulcer trofic, edemul membrelor pelvine care poate să fie inițial reversibil până la edemul  permanent, fix, gigant, monstruos, dar și cangrena venoasă a membrele pelvine. Există și embolia cardiacă și pulmonară  care poate merge până la stop cardiac sau pierderea unei mase importante din plămâni, fisurarea varicelor cu hemoragie externă. Tot la complicații se poate aminti de infecțiile la nivelul membrelor pelvine, la nivelul pielii, al mușchilor și al oaselor.

Insuficiență venoasa a membrelor pelvine  sau boala varicoasa este o boala cu transmitere congenitala (mostenim o slabiciune in a face aceasta boala).

Pe langa transmiterea ereditara mai intervin și alți factori:

-Tulburări endocrine

-Sarcina

-Constipația

-Tusea cronică”, povestește Profesor Universitar Doctor Mircea Patrut.

Cum se tratează varicele?

Tratamentul varicelor se face doar chirurgical și în faze cât mai precoce ale bolii.

Ca măsuri preventive putem aminti aici: Drenajul postural (odihna cu picioare ridicate), Contenția elastică externă (purtarea de ciorapi elastici medicinali), care este cea mai importanta și care presupupne o anumită conduită (ciorapul elastic are diverse grade de compresie), pentru prevenție se folosesc  ciorapi de gradul 1 si gradul 2. Ciorapul medicinal trebuie să fie personalizat adica să respecte dimensiunile fiecărui pacient, ca să se muleze astfel perfect pe piciorul cu probleme și să își poată face efectul.

related posts

Modifică setările cookies