Cele mai mari greseli pe care le facem constient si ne strica dintii. Sfaturi de la medicul stomatolog Anca Vereanu


Dintii frumosi si sanatosi nu se intretin numai la stomatolog. Ca sa ne pastram frumusetea danturii trebuie sa invatam sa ne protejam singure dintii si sa stim care sunt cele mai nocive alimente pentru acestia.


Medicul stomatolog Anca Vereanu ne spune cum ne facem singure rau dintilor. Iata cum ne stricam dantura fara sa stim:

MANCAM SEMINTE

Semintele strica smaltul. Un consumator constant de seminte se vede de la distanta pentru ca are dintii ciobiti in zona in care desface semintele.

CONSUMUL BAUTURILOR ACIDULATE

Se insoteste in timp de o demineralizare a dintilor odata cu aparitia cariilor. Daca totusi va plac, trebuie curatati dintii prin clatire, folosind apa de gura.

GRABA SI VITEZA CU CARE NE SPALAM PE DINTI

"Tehnica corecta de periaj necesita un timp de cel putin 1,5-2 minute.  Cand ne grabim, nu periem dintii mai mult de 30 de secunde si evident, neglijam anumite zone. Incercati sa va cronometrati, dar fiti corecti, nu va furati caciula singuri! Si veti  vedea ca am dreptate. Este mult mai important sa facem corect periajul seara deoarece exista resturi alimentare de peste zi care sunt indepartate", spune Anca Vereanu.

Periajul de dimineata este important pentru senzatia de curatire si de gust fresh.

LAPTELE CONSUMAT SEARA

CONSUMUL DE ALIMENTE DULCI, LIPICIOASE, SEARA TARZIU

De multe ori acestea raman lipite pe dinti si nu se duc nici la un periaj riguros.

Foto: Anca Vereanu, medic stomatolog

TRAUME MECANICE

- Fetele deschid capacul lipicios de la oja cu dintii!! Nu va mirati daca intr-o zi va crapa un dinte.

- Spargerea bomboanelor tari sau a fisticului cu coaja.

- Bruxismul. Persoanele care scrasnesc dintii (freaca dintii in somn, cand sunt nervosi sau stresati). Trebuie neaparat sa mearga la dentist pentru a le face gutiere de plastic pentru noapte, in scopul protejarii dintilor.

- Periajul prea agresiv, unidirectional, cu periute tari. Periajul doar in sens orizontal stanga-dreapta, cu periute cu peri tari, produc leziuni in smalt care se agraveaza in timp, ducand la durere si necesitatea protezarii.

- Obiceiuri vicioase: rosul unui creion in timpul unui act care solicita concentrare; Tigara tinuta incontinuu in gura; Hairstylistii care desfac agrafele de par cu dintii – au dintii ciobiti.

FULLSCREEN
Cele mai mari greseli pe care le facem constient si ne strica dintii. Sfaturi de la medicul stomatolog Anca Vereanu
  • /

related posts