Coronavirus. Cât de contagios ești în perioada de incubație, înainte să ai simptome?


Perioada de incubație este numărul zilelor dintre momentul în care ai fost infectat cu ceva și până începi să prezinți simptomele.


Perioada de incubație este diferită în funcție de afecțiune. Conform www.webmd.com, perioada de incubație pentru coronavirus a fost determinată de oamenii de știință, după ce au studiat zeci de cazuri de Covid-19, înregistrate în perioada 4 ianuarie - 24 februarie 2020. Cazurile au inclus doar persoane care știau că au avut contact cu cineva bolnav.

Care este perioada de incubație pentru noul coronavirus?

Astfel, în medie, simptomele la o persoană nou infectată apar la 5 zile după contact. Foarte rar, simptomele apar la două zile de la expunere. Majoritatea celor simptomatici prezintă semnele specifice până în ziua 12. În cazuri extrem de rare, simptomele pot apărea după 14 zile. Cercetătorii cred că acest lucru se întâmplă la un caz din 100. 

Unele persoane pot avea coronavirus și să fie asimptomatici sau să aibă simptome foarte ușoare. Studiile curente nu au inclus cazurile ușoare, așa că perioada de incubație poate fi diferită pentru acestea. 

Când ești cel mai contagios?

Conform sursei menționate mai sus, cercetătorii estimează că persoanele infectate cu coronavirus îi pot infecta pe alții cu două-trei zile înainte de apariție simptomelor și sunt cel mai contagioase cu 1-2 zile înainte să înceapă să se simtă rău. 

Conform speciliștilor, dacă știi că ai intrat în contact cu cineva care are acest virus și nu ai simptome, trebuie să te ții sub observație. Cele mai frecvente semne sunt febra, tusea și respirația îngreunată. Este necesar să stai departe de locuri aglomerate, să menții distanța de 2 metri față de alte persoane și să porți mască pe față.  

Foto: Profimediaimages.ro

Învățământul românesc - Probleme, soluții și deadline-uri - Trending Review cu Daragiu - episodul 43

related posts

Modifică setările cookies