Cu ce vaccin anti-COVID mă voi imuniza? Iată ce trebuie să știi despre serurile Pfizer și Moderna


Autoritățile medicale din România au aprobat două vaccinuri anti-COVID pentru campania de imunizare demarată la 27 decembrie 2020. Însă, întrebarea care se pune este dacă poți alege între cele două seruri.


Primele doze de vaccin Moderna vor sosi în România în cursul zilei de miercuri. După vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, serul companiei americane din Massachusetts a fost aprobat de autoritățile medicale europene pentru imunizare în fața virusului care provoacă boala COVID-19.

Vaccinul Moderna va fi folosit și în România, deși numărul de doze va fi mult mai mic decât cel al fiolelor de vaccin Pfizer. Însă, una dintre întrebările aflate pe buzele românilor este dacă pot alege între cele două. Iată ce trebuie să știi despre cele două vaccinuri!

Pot alege vaccinul cu care mă voi imuniza?

Răspuns: Nu. Acest lucru este imposibil, întrucât la momentul la care ești programat pentru vaccinare nu se știe exact care dintre cele două seruri va fi disponibil în centrul de vaccinare. 

Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele două tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare, la Digi24.

Ce diferențe există între cele două vacinuri?

Răspuns: Vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech este recomandat persoanelor care au peste 16 ani, iar vaccinul Moderna poate fi administrat doar persoanelor de peste 18 ani.

Dacă ambele seruri au fost realizate folosind acceași tehnologie (ARN mesager), între ele există o mică diferență de eficacitate declarată:

Pfizer: 95%; Moderna: 94,1%

Eficiența lor depinde de respectarea intervalului de administrare a celor două doze: la 21 de zile (Pfizer) și la 28 de zile (Moderna).

Întrebarea la care cercetătorii se feresc să dea un răspuns ferm, fiindcă nu îl cunosc, este cât timp asigură protecție vaccinurile după inoculare.

Conform informațiilor furnizate de producători la începutul anului, cele două vaccinuri ar asigura o protecție de până la 6 luni după administrarea celor două doze.

Dacă nu am asigurare medicală mă pot vaccina?

Răspuns: Da. Orice persoană din România care dorește să se protejeze de COVID-19 cu un vaccin dezvoltat special în acest sens va beneficia de cele două doze, indiferent dacă e asigurat sau nu la sistemul asigurărilor sociale.

Ce se întâmplă cu vaccinul dacă mă infectez cu coronavirus între cele două doze?

Răspuns: Rapelul (cea de-a doua doză) se va face la o lună după vaccinare. „E important să lăsăm să se finalizeze boala și ulterior, după o lună facem rapelul. Anumite persoane au primit rapelul până la 6 săptămâni”, a confirmat medicul Valeriu Gheorghiță.

Cum mă pot programa pentru vaccinare?

Răspuns: Cei interesați se pot programa pentru vaccinare prin apelarea call-centerelor direcțiilor de sănătate publică (DSP), prin medicii de familie, prin personalul din direcțiile de asistență socială ale consiliilor locale sau, mult mai ușor, prin intermediul platformei online https://programare.vaccinare-covid.gov.ro.

Fotografii: Agerpres/Shutterstock

Vezi și VIDEO: Prof. dr. Cătalin Copăescu, Chirurg de Excelență - În această perioadă asistăm la o întâlnire între două pandemii

  • Cu ce vaccin anti-COVID mă voi imuniza? Iată ce trebuie să știi despre serurile Pfizer și Moderna

related posts

Modifică setările cookies