Cum le explici copiilor de ce ne izolăm acasă și ce faci alături de ei, pentru o atmosferă cât mai frumoasă


Foarte mulți părinți se plâng că, în aceste vremuri complicate, nu știu cum să le explice copiilor mici prin ce situație trecem, nu știu cum să îi țină în casă și nu știu cum să valorifice timpul alături de ei. 
 


Perfecte.ro a stat de vorbă cu un cadru didactic, specializat în lucrul cu copiii mici, pentru a afla câteva ponturi pentru părinți. Silvia Moroșanu este educatoare la Karin Kids Academy Băneasa din București, la grupa mică de engleză (vârsta 3-4 ani). În plus, a lucrat până acum cu peste 600 de copii, la ateliere de teatru de umbre și dezvoltare personală.

Iată recomandările acesteia:
 
Cum ținem copilul în casă
 
Silvia Moroșanu: “Comunicarea cu copilul trebuie să fie deschisă și clară. Spuneți deschis că este vorba de un virus, de carantină și dacă stați acasă îi ajutați atât pe cei din jur cât și pe voi să vă faceți bine. Dacă ascundeți acest lucru, copilul oricum simte că se întâmplă ceva și își va face propriile scenarii care îi pot produce emoții negative și îl pot afecta pe termen lung. “
 
Silvia Moroșanu: “O discuție pe tema asta poate să înceapă de la ce știe el. Întrebați-l ce știe despre situația asta, ce a auzit, ce a înțeles astfel încât să îi oferi cantitatea potrivită de informație pentru vârsta pe care o are. De asemenea, pentru a-l ajuta să înțeleagă, puteți folosi comparația cu o altă perioadă când a stat acasă, din cauza unei gripe sau a unei boli ale copilăriei -pojarul sau varicela- din care a ieșit cu bine pentru că a stat acasă și a respectat toate regulile de prevenție recomandate.”

 

Iată și câteva ponturi pentru a petrece cât mai bine timpul:
 
1. Negociază timpul și spune-i clar ce se va întâmpla în viitorul apropiat, câte o acțiune pe rând. 
 
Silvia Moroșanu: “Atunci când timpul de joacă împreună se apropie de sfârșit, anunță copilul din timp, clar și onest: “mai avem 2-3 minute de joacă după care va trebui să te joci singur / să mergem la masă /să facem  o activitate.” Apoi, când timpul a expirat, spune-i asta și acționează așa cum spui: “Gata! Timpul a expirat! Va trebui să plec. Mulțumesc pentru joaca asta, ne vedem mai târziu.”
 
2. Dacă ai de lucru, cere-i copilului să te ajute. 
 
Silvia Moroșanu: “Ajutorul lui poate să fie că îți oferă timp și spațiu, astfel încât tu să poți  finaliza ceea ce ai de făcut. Astfel, va simți că este important și va fi dispus să coopereze. Poți pune un timer atunci când ai de lucru astfel încât el să știe când a expirat timpul și urmează să fiți din nou împreună la joacă.”
 
3. Pentru activitățile pe care le aveți de făcut împreună, amenajează un spațiu special pentru asta. 
 
Silvia Moroșanu: “Asta îl ajută pe copil să înțeleagă ușor ce are de făcut și să își adapteze comportamentul corespunzător. Spațiul pentru activități trebuie să fie diferit de spațiul de joacă, de somn sau de orice altceva. Durata recomandată pentru o activitate este de 30 minute.”
 
4. Lasă copilul să își trăiască toate emoțiile.
 
Silvia Moroșanu: “Este o perioadă provocatoare pentru noi toți, inclusiv pentru copii. Dacă apar emoții negative, furie, frustare sau plâns atunci când refuză să facă ceva, lasă copilul să le trăiască. Acest lucru - trăirea propriu-zisă a emoțiilor - este cel mai important pentru dezvoltarea lui emoțională. În aceste momente, tot ce ai de făcut este să rămâi lângă el, ferm și blând. După ce emoția a trecut va reveni la discuție sau la ce aveați de făcut împreună mult mai deschis și liniștit. Important este să nu cedezi dacă el a început să plângă, mai ales dacă lucrul acela este pentru binele lui și a fost comunicat corespunzător.”
 
Dacă vrei mai multe ponturi și inspirație pentru o relație armonioasă cu copilul tău, Silvia Moroșanu postează în acestă perioadă filmulețe pe pagina personală, cu diferite recomandări.
 

Pe Pro Tv Plus, Adela Popescu vorbește despre izolarea acasă, alături de familie:

FOTO: GETTY

  • Cum le explici copiilor de ce ne izolăm acasă și ce faci alături de ei, pentru o atmosferă cât mai frumoasă

related posts

Modifică setările cookies