Cum păstrezi sănătatea inimii


Stresul, agitația și un stil de viață nesănătos pot duce în timp la apariția unor boli care ne vor afecta serios calitatea vieții. Când ne gândim la sănătate, inima este în general printre primele lucruri care ne vin în minte. Pentru că o inimă sănătoasă înseamnă o stare generală bună și un ritm de viață fără restricții.


Factorii nocivi din mediu contribuie semnificativ la apariția diverselor afecțiuni ale inimii. Nu putem evita complet interacțiunea cu aceștia, însă ne putem feri cât mai mult posibil și este indicat să consultăm un medic cardiolog ori de câte ori simțim că ceva nu este în regulă cu inima noastră. 

Ce simptome pot indica o afecțiune cardiacă 

Este bine să știi că foarte multe simptome sunt caracteristice mai multor tipuri de afecțiuni, de aceea, este recomandat să mergi la medic pentru a obține un diagnostic corect. Autodiagnosticarea și administrarea de medicamente în lipsa unei recomandări medicale pot agrava o afecțiune care ar fi putut fi remediată rapid și simplu prin vizita la un medic de specialitate.

Dacă respirația se întrerupe brusc și nejustificat în timpul unei activități ușoare sau chiar în repaus, dacă ai palpitații, reții lichide, obosești foarte repede sau ai stări neobișnuite de amețeală, este indicat să mergi la un consult la un medic specialist, care va determina natura acestor simptome, în urma consultației și a unor teste concludente de laborator.

Unul dintre cele mai folosite teste pentru a determina prezența afecțiunilor cardiovasculare este testul CRP, care măsoară nivelul de proteina C reactiva. Proteina C reactivă este produsă de ficat și este prezentă în sânge atunci când în organism există o inflamație acută, o afecțiune cardiovasculară, un eveniment vascular cerebral, boli vasculare periferice sau ateroscleroza.

Medicul cardiolog va recomanda o serie de alte teste și analize care determină natura simptomelor și, în funcție de rezultatul acestora, va prescrie tratamentul corect. Chiar dacă nu prezinți simptomele descrise mai sus, este recomandat să faci o evaluare medicală o dată pe an, pentru a determina starea generală de sănătate și eventualele riscuri la care ești predispus.

Ce poți face pentru o inimă sănătoasă 

O mare parte a bolilor cardiovasculare pot fi prevenite dacă acordăm atenție dietei și stilului nostru de viață, care pot fi factori declanșatori pentru o mulțime de afecțiuni.

Unul dintre cei mai importanți factori pentru menținerea sănătății inimii este alimentația. Este recomandat să adoptăm un regim alimentar sărac în grăsimi și sare, fără alimente hipercalorice, bogate în lipide și glucide.

Pentru a preveni bolile cardiovasculare este necesară o alimentație bogată în fibre, acizi grași esențiali, vitamina K și magneziu, pe care le regăsim în verdețuri proaspete, fructe (cu excepția celor cu conținut ridicat de fructoză), legume, salate de crudități, lactate degresate, carne slabă preparată la grătar sau fiartă și pește de orice fel.

Exercițiile fizice și mișcarea sunt esențiale pentru sănătatea inimii și contribuie decisiv la menținerea acesteia. Un program regulat de sport ne menține corpul în cea mai bună formă și ne ajută să rezistăm mai bine în fața bolilor.

Exercițiile aerobice au în componență activități fizice nu foarte solicitante, de exemplu plimbările, joggingul, înotul sau mersul pe bicicletă, care ne ajută să ne păstrăm sistemul cardiovascular în cea mai bună formă.

Pe lângă alimentația sănătoasă și exercițiile fizice, este important să renunți la obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de cafea și alcool și un program dezordonat de odihnă.

De asemenea, înainte de a adopta un stil de viață complet diferit de cel cu care este obișnuit organismul, este recomandat să ceri sfatul unui specialist, care îți va indica etapele pe care trebuie să le urmezi și care sunt cele mai potrivite schimbări pentru organismul tău.

Sănătatea inimii este esențială indiferent de vârstă, pentru o calitate cât mai bună a vieții. De aceea, este important să avem grijă de noi, să nu ignorăm simptomele care pot indica o afecțiune cardiacă și să mergem la un consult de specialitate de câte ori simțim că ceva nu este în regulă.

Sursa foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies