Tine cont de sfaturile noastre si nu te vei ingrasa de Sarbatori :)


"E bine sa nu consumam in exces nici grasimi, nici dulciuri. Foarte importanta este combinarea alimentelor. Nu trebuie sa mancam in aceeasi zi multe tipuri de alimente grele, pentru ca o sa aiba loc o crestere ponderala foarte rapida", este sfatul nutritionistei Andreea Dragomirescu.


"Cel mai important este sa nu facem excese. Intr-un fel, ar fi bine sa ne pregatim tot anul pentru aceasta perioada, in senzul ca nu este cazul ca in tot restul anului sa ne privam de anumite alimente complet, pentru ca dupa aceea, in perioada sarbatorilor, sa consideram ca le putem consuma. In acest caz, organismul o sa aiba tendinta sa asimileze foarte mult  acele alimente de care a fost privat", spune Andreea Dragomirescu, medic nutritionist.

Un studiu realizat de Dr. William Howard Hay arata ca dieta alimentelor combinate corect ajuta la armonizarea metabolismului si la pastrarea unui echilibru.. Cercetarea a dezvaluit faptul ca este recomandat sa clasificam mancarea in trei categorii:
a)    grupa alcalinelor: fructe, legume, salate, verdeturi;
b)    grupa proteinelor: carne, oua, peste si branza;
c)    grupa carbohidratilor: cereale integrale si toate alimentele care contin faina si zahar care nu provine din fructe.

Teoria Dr. Hay spune ca alimentele care se incadreaza in grupa proteinelor nu ar trebui niciodata combinate cu cele din grupa carbohidratilor la aceeasi masa.  In urma studiului, acesta a alcatuit o serie de reguli simple ce trebuie respectate pentru rezultate vizibile.

1.    Alimentele care contin amidon si zaharuri nu trebuie amestecate cu fructe si proteine la aceeasi masa.
2.    Legumele, fructele si salatele este preferabil sa fie predominante pe parcursul dietei.
3.    Proteinele, carbohidratii si alimentele cu grasimi trebuie consumate in cantitati mici.
4.    Cerealele integrale si neprocesate pot fi folosite din belsug, dar evitati-le pe cele prelucrate, precum pastele sau painea alba.
5.    Intre mesele cu proteine si zaharuri este necesar sa existe patru ore diferenta, pentru ca stomacul sa-si termine procesul de digestie.
6.    Laptele nu poate fi folosit in multe combinatii deci este mai bine sa nu-l consumati in cantitati mari.

CITESTE MAI MULTE DESPRE COMBINAREA CORECTA A ALIMENTELOR.

Specialistii spun ca organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, in niciun caz, la masa de seara.

Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor pentru preparare, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau facute pe gratar.

La cinele festive nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele, mai recomanda medicii.

In perioada sarbatorilor de iarna, alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 de grame de paine integrala), legume (minimum 300 de grame), fructe (minimum 450 de grame), lapte si derivate (500 de mililitri de lapte sau de iaurt).

Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 litri pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.

Recent, si antrenoarea vedetelor, Cori Gramescu, a oferit cateva sfaturi extrem de utile.

„Pentru Craciun, putem apela la curcan sau vita pentru a reduce din continutul de grasimi. De exemplu, sarmalele se pot face din amestec de pulpa de porc si vita, fara grasime animala adaugata sau afumatura. In plus, se pot prepara mai sanatos, prin fierbere in apa si suc de rosii.

Un truc foarte util este sa asociem friptura traditionala cu o varietate de salate de legume in locul cartofilor prajiti sau la cuptor.

Friptura de curcan la cuptor este o alternativa foarte buna la friptura de porc, iar salata de boeuf poate fi facuta cu maioneza de casa cu continut redus de ulei.

De asemenea, e indicat sa preparam piftia din carne de curcan si nu de porc si sa adunam grasimea in exces de pe suprafata gelatinei.

Prajiturile pot fi completate cu fructe de sezon precum portocale, mandarine, ananas si papaya, care ajuta la eficientizarea digestiei.

Bineinteles, daca vom respecta si marimea portiilor, ne va ajuta sa nu ne ingrasam excesiv in perioada sarbatorilor”, declara Cori Gramescu.

related posts

Modifică setările cookies