Cum scapam de astenia de primavara


Astenia de primavara da batai de cap multora dintre noi. Ne face sa ne simtim obositi, deprimati, lipsiti de chef si irascibili. Exista insa remedii. In primul rand trebuie sa renuntam la mancarurile grase si pline de toxine si sa ne "imprietenim" cu verdeturile de primavara. Apoi, nu trebuie sa uitam sa ne hidratam.


"Starile de astenie nu sunt generate neaparat de schimbarile de vreme, ci si de necesitatea schimbarii alimentatiei si necesitatea unei detoxifieri dupa o iarna destul de incarcata, cu alimente proteice, cu alimente foarte bogate in carbohidrati, deci este necesara trecerea la un regim de primavara, de reintinerire si de regenerare", spune medicul Cristina Bogdan.

Specialistii sustin ca astenia este cauzata de scaderea nivelului mineralelor si vitaminelor din organism lucru care s-a intamplat pe parcursul sezonului rece.

Schimba regimul alimentar
Renunta o perioada la carne si la grasimi si incearca alimente mai light. Ia-ti doza zilnica de vitamina C. Asta inseamna ca, inainte de toate, fructele si legumele nu ar trebui sa iti lipseasca de la nicio masa. Verdeturile de primavara - loboda, stevia, spanacul si urzicile - sunt o sursa importanta de vitamine si minerale. Morcovii sunt si ei excelenti pentru aceasta perioada.

Acizii grasi Omega 3 te pot ajuta si ei sa iti intaresti organismul si sa combati astenia de primavara. Se gasesc in pestele gras, pe care ar trebui sa il ai macar de doua ori pe saptamana in farfurie.

Hidrateaza-te corespunzator!
"Se poate face hidratarea cu ceaiuri, dar in primul rand trebuie sa ne gandim la ceaiuri ca la un medicament. In primul rand, ceaiurile nu hidrateaza, ele trateaza. Hidratarea se face cel mai bine cu apa, de preferinta plata. Ar trebui sa fim atenti la PH-ul apei, sa fie peste 7.8  - este o apa alcalina care na ajuta sa eliminam mult mai bine toxinele din organism", spune Cristina Bogdan.

Odihneste-te
Ca sa scapi de starea de oboseala cauzata de astenie, este foarte important sa iti respecti programul de somn. Studiile au aratat ca persoanele care dorm intre orele 22 si 24 raspund mai bine la teste de atentie, de memorie si creativitate, in comparatie cu cele care dorm aceeasi perioada de timp, dar mai tarziu in noapte.

Fa miscare in aer liber
Cele 30 de minute de miscare zilnica recomandate de medic ar trebui sa fie o prioritate pentru persoanele care sufera de astenie.

related posts

Modifică setările cookies