Daca mananc miere de albine, mai sunt eu vegan? Asta, si alte dileme legate de curentul V


To V or not to V? Curentul vegan si-a castigat in ultima vreme din ce in ce mai multi adepti prin partile locului. Unii se gandesc sa devina vegani, altii, dimpotriva, ii cearta pe vegani ca isi pun sanatatea in pericol, potrivit republicabio.ro


 

 

Cine stie de fapt ce inseamna a fi vegan?

Conform The Vegan Society, a fi vegan este un mod de viata care cauta sa excluda, pe cat posibil si practicabil, toate formele de exploatare si de cruzime fata de animale. Indiferent ca e vorba de alimentatie, de imbracaminte sau de orice alt scop, veganii vor sa crute animalele. 

Asa ca a fi vegan nu se refera, dupa cum cred multi doar la alimentatie, ci e mult mai mult decat atat. A fi vegan, nu e doar un simplu post.

De la veganii cei mai putin restrictivi, aflati la inceput, care se abtin doar de la consumul carnii (cum sunt eu), pana la “puristii” raw vegani, care consuma exclusiv alimente vegetale in stare cruda, exista o cale de mijloc, potrivita pentru cei mai multi. Adica o alimentatie pe baza de vegetale si evitarea carnii, lactatelor, oualor, dar si a hainelor ori incaltamintei din piele, si in general evitarea produselor testate pe animale.

A fi vegan poate sa insemne o lume mai buna!

De ce? Pentru ca veganii evita incurajarea exploatarii animalelor in orice scop, compasiunea fiind elementul cheie al unui stil de viata vegan. Ei considera ca orice creatura vie are dreptul la viata si la libertate. 

Apoi, sunt cateva avantaje pentru sanatate pe care nu le putem ignora: tot mai multe studii indica in ziua de azi faptul ca o alimentatie vegetariana urmata corect poate preveni mai multe  probleme de sanatate si chiar cancerul.

Si in plus, e cunoscuta preocuparea veganilor pentru protejarea mediului: ei recicleaza, aleg sa mearga pe jos sau pe bicicleta de cate ori e posibil, incearca sa reduca poluarea. Veganii sunt de asemenea impotriva exploatarii animalelor ca si forma de divertisment, asa cum se intampla in circuri sau gradini zoologice, si sustin protejarea animalelor in rezervatiile de animale.

Cu mierea cum ramane?

Desi nu sunt vegana (dar ii admir pentru dedicatia lor), eu consum preponderant legume, fructe,  cereale si iubesc animalele, motive pentru care fac parte din cateva comunitati vegane aflate pe Facebook. Am intalnit acolo, adesea, intrebari ca asta: ”Pot sa consum miere daca sunt vegan?”. Raspunsul meu este simplu: nu, pentru ca este si asta o forma de exploatare a extraordinarelor creaturi care sunt albinele, fara de care viata pe Pamant nu ar mai fi posibila.

O alta disputa interesanta intr-una dintre aceste comunitati vegane on-line a fost legata de zaharul din palmierul de cocos. Se considera ca producerea lui este nesustenabila pentru mediu deoarece pentru a obtine zaharul, arborii de cocos sunt retrasi de la productia de nuci de cocos (zaharul din cocos se extrage din nectarul florilor palmierului de cocos). Opiniile sunt impartite, dar, unii vegani evita consumul de zahar din cocos. Uleiul de cocos este insa apreciat de toti, fie ca sunt vegani, raw-vegani sau vegetarieni.

Si cosmeticele?

In afara de alimente, ingredientele de origine animala se gasesc in ziua de azi intr-o multime de alte produse care in aparenta sunt ”nevinovate”. Printre ele, si cosmeticele, motiv pentru care  trebuie citite cu atentie etichetele acestora. Dar asta Republica BIO va recomanda sa faceti in general, inainte sa cumparati orice.

Dar medicamentele? Daca ma doare, raman vegan daca le iau, sau nu?

Stiu ca unii vegani evita medicamentele si aleg tratamentele naturiste. Medicamentele sunt, conform legislatiei, testate obligatoriu pe animale inainte de a fi introduse pe piata. Dupa parerea mea, asta este o atitudine extrema si periculoasa pentru sanatatea lor. Chiar si The Vegan Society le recomanda veganilor ca, in niciun caz, sa nu renunte la tratamentele cu medicamente. Ce pot face ei in schimb, este sa solicite medicului sa le recomande alternative care nu contin ingrediente de origine animala, cum sunt lactoza sau gelatina.

Deoarece noi suntem constienti de importanta pentru sanatate, natura si mediu pe care o au ele, o mare parte dintre produsele de la Republica BIO sunt vegane si ca o consecinta, o mare parte dintre clienti sunt vegani. Anul acesta am participat la Veg Fest, saptamana vegetarienilor din Romania, un eveniment organizat de Asociatia Vegetarienilor din Romania, unde produsele noastre au fost apreciate. Oricum, o sa va ajut acum cu cateva sugestii. Unele s-ar putea chiar sa va surprinda.

Sanatate si V power!

Sursa articolului www.republicabio.ro.

related posts

Modifică setările cookies