De ce este importantă educația sexuală în familie? Aspecte mai puțin știute, dar importante


Educația sexuală este absolut necesară într-un stat civilizat și ar trebui să facă parte integrantă din viața omului. Cu toate astea, în România educația sexuală este privită încă  un tabu. De exemplu, adolescentul nu pare să reprezinte o prioritate în documentele strategice ce privesc sănătatea reproducerii.


Sarcinile la adolescente din țara noastră sunt un fenomen social ciclic, care se repetă de la o generație la alta în aceeași familie. Ceea ce duce la concluzia că totul începe din familie. Școala poate să ajute la înțelegerea corectă a educației sexuale. Ce înseamnă a consimți și a respecta? Sunt lucruri importante care trebuie știute și înțelese corect.

Precauție

Indiferent dacă nu vrei să ai copii momentan, ori ai deja unul sau doi, alegerile îți aparțin de fiecare dată. Responsabilitatea este cheia pentru o sarcină nedorită, dar pentru ambii parteneri. În cazul în care ai avut contact sexual neprotejat sau prezervativul s-a rupt (ceea ce este foarte puțin probabil) pastila de a doua zi este o metodă de contracepție pe care o poți lua în primele ore după ce a avut loc contactul sexual. Rolul acesteia este de a inhiba eliberarea ovulului care poate fi fecundat de către spermatozoid.

Beneficiile acesteia sunt:

  • prevenirea unei sarcini nedorite
  • nu necesită examinare prealabilă sau test
  • este o soluție de urgență
  • nu are limită de vârstă
  • nu are riscuri pentru sănătate
  • este eficientă atâta timp cât se ia în primele 24 de ore

De asemenea, pastila de a doua zi se ia cat mai rar, doar în caz de urgență și nu este recomandată pentru utilizarea de rutină.

Din păcate, româncele fac anual peste 70.000 de avorturi din cauza lipsei de informare, iar una din zece femei care avortează este adolescentă.

Educația sexuală este un bun instrument pentru a combate violența domestică

Educația sexuală este absolut necesară pentru combaterea și prevenirea abuzului sexual asupra minorilor și a exploatării sexuale. Avantajele acesteia sunt extraordinare și nu țin doar de planificare familială și sănătate.  În România, discriminarea de gen pare să fie o chestiune normală care nu ține cont de clasa socială, de vârstă sau rang. Într-adevăr discriminarea împotriva femeilor este mai accentuată în mediul rural.

Prin urmare, educația sexuală ar trebui să contribuie la transmiterea unor mesaje puternice în favoarea egalității între femei și bărbați. Cum anume? Prin promovarea rolurilor de gen lipsite de stereotipuri, prin educarea cu privire la semnificația respectului reciproc, la consimțământul privind întreținerea de relații sexuale, la soluționarea blândă și pașnică a conflictelor în relațiile dintre oamenii, precum și respectarea integrității individului.

Deschidere spre sinceritate

Pentru majoritatea părinților discuțiile libere despre sexualitate cu copiii lor sunt un subiect delicat, și din păcate evitat, chiar rușinos. Prin neimplicarea adulților în educația sexuală, tinerii cresc cu păreri trunchiate și deformate asupra aspectelor ce țin de intimitate, de propriul corp și de sexualitate. De fapt, educația sexuală invită la sinceritate.

Când este bine să vorbești prima dată cu copilul tău despre intimitate? Atunci când începe să pună întrebări, dar într-un limbaj comun lui. Poți consulta materiale de specialitate, cum este cartea „Educația sexuală în familie” a psihoterapeutului Anda Mogoș, pentru a înțelege cum ar fi corect să tratezi acest aspect. Discuția cu un psiholog te va îndruma CUM și C T trebuie discutat cu copilul pe această temă și CE anume trebuie să-i faci cunoscut, conform vârstei la care acesta se află.

În concluzie, educația sexuală este necesară. Nu doar în școli, ci și acasă, în mediul familial și familiar copilului. Sentimentul de siguranță, îngăduință și acceptare trebuie să apară din partea părinților în primul rând. La rândul lor, copiii trebuie să fie responsabili de propriul corp și să știe cele mai corecte metode de protejare împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau prevenție împotriva unei sarcini nedorite.

Sursă foto: Pexels.com

related posts

Modifică setările cookies