Fructele si legumele colorate, o sursa de energie si sanatate. Afla ce beneficii au in functie de culoarea lor


Spune-mi ce afectiune ai ca sa-ti spun ce culori trebuie sa aiba alimentele din alimentatia zilnica! Specialistii au descoperit o modalitate vesela si sanatoasa de a combate anumite afectiuni si de a aduce beneficii suplimentare organismului, tinand cont de culoarea fructelor si a legumelor pe care le consumam, intrucat culoarea reflecta tipul de nutrienti continuti de acestea.

Tag-uri: #fructe #legume

Fructele si legumele de culoare rosie contin licopen, un antioxidant puternic ce stimuleaza regenerarea celulelor, opreste inflamatiile, ajuta la reducerea nivelului de colesterol si pastreaza glicemia la un nivel optim. Mai mult decat atat, acest antioxidant este completat si de o varietate de nutrienti ce asigura tonifiere vasculara, reduc tendinta de coagulare a sangelui si previn ateroscleroza: antocianine, vitamina E, niacina si complexul de vitamine B. O conditie obligatorie pentru a asigura beneficiile esentiale ale acestor alimente asupra sistemului cardiovascular este ca ele sa aiba atat coaja, cat si pulpa, rosie: rosii, cirese, zmeura, capsuni, mere rosii, ardei gras rosu, ceapa rosie, macesele, rodii, sfecla.

Piele si ochi sanatosi cu alimentele portocalii si galbene

Culoarea acestor fructe si legume se datoreaza betacarotenului, nutrientul din care este sintetizata vitamina A. Supranumita si „vitamina pielii”, aceasta are proprietati variate de refacere a epidermei, stimulare a productiei de colagen, asigura protectie naturala impotriva arsurilor solare si nu in ultimul rand, imbunatateste vederea.

Fructele si legumele de aceasta culoare contin si vitamina C, potasiu si flavonoizi ce mentin oasele sanatoase, reduc riscul aparitiei cancerului si previn imbatranirea celulara la nivel cerebral, fiind recomandate in perioadele de suprasolicitare intelectuala. Specialistii Ropharma va recomanda alimentele care sunt cele mai bogate in betacaroten: pepenele galben, dovleacul, morcovul, portocalele, lamaile, porumbul, ananasul, piersicile si perele, caise, mango, mandarine, papaya.

Combate anemia si previne cancerul cu alimentele verzi!

Indiferent daca este vorba de fructe si legume sau plante medicinale verzi, acestea sunt alimentele cele mai bogate in nutrienti cu proprietati energizante pentru organism, iar in cazul germenilor si mladitelor tinere, acestea pot fi utilizate chiar si in gemoterapie.

Fructele si legumele verzi sunt bogate in clorofila, fier, fibre, calciu si vitamina C cu rol esential in prevenirea anemiei, imbunatatirea metabolismului, scaderea tensiunii arteriale si prevenirea aparitiei celulelor canceroase. Cele mai benefice fructe si legume verzi: broccoli, spanac, varza, fasole pastai, salata, dovlecel, avocado, kiwi, pere, mere verzi, struguri verzi, varza de bruxelles, mazarea, ruccola.

„Magie alba” pentru organism – fructele si legumele albe

Bogate in fibre, proteine, acid folic, substante minerale si vitamine, aceste alimente ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, reglarea tensiunii, reducerea nivelului de colesterol „rau” din sange si diminuarea riscului de atacuri cerebrale. In plus, specialistii au demonstrat ca persoanele care consuma in mod regulat fructe si legume albe au un risc cu 52% mai mic al accidentelor vasculare. Topul celor mai benefice alimente albe include: conopida, bananele, ciupercile, usturoiul, cartofii albi, ceapa si perele albe, teline, praz, andive.

Fructele si legumele mov – izvorul celor mai puternici antioxidanti

Cand vine vorba de alimentele de culoare mov sau albastre, cu cat culoarea acestora e mai inchisa, cu atat sunt mai bogate in resveratrol, cel mai bogat antioxidant natural. Prin actiunea sa puternic antioxidanta, resveratrolul previne ingrosarea vaselor de sange, mentine elasticitatea acestora, are rolul de a pastra ADN-ul intact si de a repara celulele deteriorate de radicalii liberi. Acestui antioxidant puternic i se adauga vitamina C, flavonoizi si luteina ce stimuleaza sistemul imunitar, previn inflamatiile, reduc inflamatiile si asigura sanatatea tractului urinar. Cele mai bogate surse de resveratrol sunt strugurii rosii, murele, afinele, prunele, fasolea neagra, varza rosie, coacaze, smochine si vinetele.

related posts

Modifică setările cookies