Ianuarie este Luna Internațională a Depistării Glaucomului: Ce ne sfătuiește oftalmologul?


În luna ianuarie întreaga comunitate oftalmologică face eforturi pentru a crește gradul de conştientizare în privinţa glaucomului.


Pentru a ajuta la prevenirea și diagnosticarea precoce a bolii, doctor Cristina Ciucă, medic oftalmolog, ne oferă informații despre glaucom.

 Un material scris de Dr. Cristina Ciucă, Medic Specialist Oftalmolog 

Glaucomul este o afecțiune a nervului optic ce constă în atrofierea progresivă a acestuia, cu îngustarea treptată a câmpului vizual. Este asociat adesea cu o presiune intraoculara crescută şi duce în timp la pierderea vederii. 

Este a doua cauză de orbire la nivel mondial, după cataractă, conform Organizației Mondiale de Sănătate. În România nu se cunoaște un număr exact al cazurilor de glaucom, dar Societatea Română de Glaucom estimează că ar fi în jur de 140.000 de cazuri.

Tipuri de glaucom

În funcție de configurația unghiului dintre iris și cornee sunt două tipuri principale de glaucom:

Glaucomul primitiv cu unghi deschis este cel mai des întâlnit tip de glaucom. Peste 90% din pacienții cu glaucom au această formă a bolii. Unghiul dintre iris și cornee are o deschidere normală, dar sistemul de drenaj al umorului apos devine din ce în ce mai puțin eficient, iar lichidul intraocular nu este evacuat așa cum ar trebui.

Glaucomul primitiv cu unghi închis este mai puțin comun decât glaucomul primitiv cu unghi deschis. Este determinat de o predispoziție anatomică a globului ocular și este caracterizat prin blocarea unghiului dintre iris și cornee de către periferia irisului, cu blocarea eliminării umorului apos, și creșterea presiunii intraoculare.

Factori de risc pentru glaucom

Există o serie de factori care facilitează apariția glaucomului. Ești predispus către această afecțiune dacă:

1. Suferi de următoarele afecțiuni generale:

Diabet zaharat

Hipertensiune sau hipotensiune arterială

Boli cardiovasculare sau de tiroidă

2. Suferi de următoarele afecțiuni oculare:

Miopie sau hipermetropie mare (care necesită să porți lentile de contact sau ochelari de corecție a vederii)

Antecedente de decolare de retină

Inflamații sau tumori intraoculare

3. Ai rude de sânge care suferă de glaucom

Persoanele care au rude de gradul I cu glaucom prezintă un risc mai mare de a face această afecțiune în comparație cu cei care nu au antecedente de glaucom în familie.

4. Presiunea ta intraoculară este ridicată

Hipertensiunea intraoculară este principalul factor de risc ce determină apariția glaucomului.

5. Ai o vârsta înaintată

După vârsta de 40 de ani, riscul de apariție a glaucomului crește, așa că oftalmologul recomandă un consult oftalmologic complet o dată pe an. După vârsta de 60 de ani, consultul ar trebui efectuat de două ori pe an.

6. Ai suferit un traumatism ocular

Unele traumatisme, leziuni sau răni la nivelul ochilor pot duce la apariția glaucomului secundar traumatic. Majoritatea pacienților care ajung să sufere astfel de răni fie practică sporturi de contact, fie au avut parte de un accident domestic sau un accident de muncă.

Glaucomul traumatic poate apărea imediat după lovitura propriu-zisă, sau la o perioadă de câțiva ani.

7. Utilizezi medicamente pe bază de steroizi

Există studii care leagă apariția glaucomului de administrarea medicamentelor cu steroizi. 

“Apariția glaucomului depinde de tipul de steroid administrat, dar și de frecvența și durata administrării, riscul fiind mai mare la pacienții la care tratamentul cu steroizi se administrează pe o perioadă lungă. Glaucomul poate să apară atât în caz de administrare topică, a picăturilor oftalmice ce conțin steroizi, cât și în caz de administrare a steroizilor pe cale generală.” afirmă Dr. Cristina Ciucă.

Medicul recomandă ca persoanele care prezintă unul sau mai mulți factori de risc să meargă la controale oftalmologice regulate, indiferent de vârsta pe care o au.

Simptomele glaucomului

Glaucomul primitiv cu unghi deschis este asimptomatic în fazele inițiale, sau poate prezenta simptome nespecifice, ce pot fi trecute cu vederea ca fiind efecte ale oboselii, așa că mulți pacienți rămân nediagnosticați până când boala ajunge într-un stadiu avansat. Glaucomul primitiv cu unghi închis se poate manifesta prin:

durere la nivelul ochilor

durere puternică de cap

roșeața ochilor

diminuarea acuității vizuale sau vedere încețoșată

fotofobie (sensibilitate la lumina) sau halori colorate în jurul surselor luminoase

greață, vărsaturi.

Diagnosticarea precoce a glaucomului

Glaucomul este o afecțiune ce produce daune ireversibile asupra nervului optic și vederii. Singura modalitate de a descoperi glaucomul într-un stadiu incipient este să mergi la consultații oftalmologice periodice.

“Glaucomul este o afecțiune progresivă, care nu prezintă simptome în faza incipientă. De aceea pacienții ajung să depisteze această boală mult prea târziu, atunci când vederea le-a fost deja profund afectată.”, ne spune Dr. Cristina Ciucă.

Iată care sunt cele mai comune teste pe care Medicul Oftalmolog le poate efectua în cadrul unui consult pentru depistarea glaucomului:

Diagnosticarea precoce a glaucomului

Glaucomul este o afecțiune ce produce daune ireversibile asupra nervului optic și vederii. Singura modalitate de a descoperi glaucomul într-un stadiu incipient este să mergi la consultații oftalmologice periodice.

“Glaucomul este o afecțiune progresivă, care nu prezintă simptome în faza incipientă. De aceea pacienții ajung să depisteze această boală mult prea târziu, atunci când vederea le-a fost deja profund afectată.”, ne spune Dr. Cristina Ciucă.

Iată care sunt cele mai comune teste pe care Medicul Oftalmolog le poate efectua în cadrul unui consult pentru depistarea glaucomului:

Tonometrie (măsurarea presiunii intraoculare);

Oftalmoscopie (examenul fundului de ochi, cu examinarea papilei nervului optic);

Perimetrie (examinarea câmpului vizual);

Gonioscopie (examinarea unghiului format între fața anterioară a irisului și fața posterioară a corneei, unde se află sistemul de drenaj al umorului apos);

Pahimetrie (măsurarea grosimii corneei).

În funcție de caz, oftalmologul poate alege să efectueze doar o parte dintre aceste teste, sau poate efectua și alte teste mai complexe.

Tratamente disponibile pentru glaucom

Glaucomul nu poate fi vindecat, așa că prevenirea și diagnosticarea precoce sunt cel mai eficient mod de a lupta cu această afecțiune. Totuși, odată depistat, glaucomul necesită tratament pentru a încetini procesul de degradare a vederii. Tratamentele pentru glaucom nu pot remedia daunele deja suferite de nervul optic, iar indicațiile de tratament date de mediculoftalmolog diferă de la caz la caz.

Iată ce tipuri de tratamente poate recomanda oftalmologul:

Picături pentru ochi

Pastile

Proceduri laser

Proceduri chirurgicale

Și tu poți ajuta la creșterea gradului de conștientizare în privința glaucomului prin acțiuni simple, dar de efect. Dacă suferi de glaucom, nu ține secret acest lucru, ci împărtășește informații despre această boală cu familia și prietenii tăi. Îndeamnă-ți cunoștințele să meargă în mod regulat la un control oftalmologic.

FULLSCREEN
Ianuarie este luna internațională a depistării Glaucomului: Ce ne sfătuiește Oftalmologul?
  • /


related posts