(P) Îngrijirea corectă a danturii după montarea unui aparat dentar fix


Evoluția tehnologică a permis stomatologiei să beneficieze de tehnici ortodontice din ce în ce mai eficiente, rapide și minim invazive. 


Dacă aspectul inestetic al aparatului ortodontic reprezintă unul dintre principalele motive pentru care majoritatea oamenilor sunt reticenți în ceea ce privește montarea unui aparat dentar fix, rezultatele uimitoare ale acestuia îi conving în cele din urmă.

Pentru ca la finalul tratamentului, când aparatul dentar este demontat, fiecare pacient să se bucure pe deplin de o dantură impecabilă, îngrijirea exemplară a cavității bucale pe toată durata purtării acestuia este imperios necesară.

Medicii de elită ai centrului de excelență în stomatologie Trident explică pe larg care sunt pașii necesari pentru îngrijirea corectă a danturii, indiferent dacă pacientul poartă un aparat dentar de safir sau unul clasic, de metal. 

Îngrijirea exemplară a danturii după montarea aparatului dentar

Fie că vorbim despre un aparat dentar ceramic aproape invizibil, despre unul metalic sau despre unul lingual, pașii spre o îngrijire corectă, care asigură o dantură impecabilă, vor fi aceiași.

Mare atenție la alimentele consumate

Alimentele tari, greu de mestecat, vor fi evitate după montarea aparatului dentar, în primul rând pentru a evita desprinderea brackeților de pe dinți și, în al doilea rând, pentru a evita apariția durerilor în timpul masticației. Odată ce beneficiarul s-a acomodat cu aparatul ortodontic, alimentele vor fi consumate tăiate în bucățele de mici dimensiuni.

De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată și alimentelor dulci, intens colorate, care pot contribui la apariția tartrului, a plăcii bacteriene și la îngălbenirea dinților. Nu mai vorbim despre interzicerea celor lipicioase, care sunt extrem de greu de îndepărtat de pe brackeți.

Perierea dinților se realizează după fiecare masă

Dacă, în mod regulat, medicii stomatologi recomandă perierea dinților de trei ori pe zi, în cazul tratamentului ortodontic se recomandă curățarea danturii după fiecare masă. Pentru că alimentele rămân ușor fixate în aparatul dentar și pot duce la apariția cariilor sau a altor probleme dentare serioase, îndepărtarea acestora prin periere (sau în lipsa acestei posibilități, prin simpla clătire cu apă) asigură o igienizare corectă a cavității bucale.

Începând de la nivelul gingiei și coborând spre bază, fiecărui dinte i se va acorda cel puțin 10 secunde de periaj conștiincios. Această tehnică se aplică atât pentru posesorii unui aparat dentar de safir fix, cât și pentru posesorii celui de metal sau ceramică.

Folosirea periuțelor interdentare

Dacă pentru spălarea obișnuită a aparatului dentar medicii recomandă folosirea unor periuțe moi, care să nu afecteze brackeții în nici un fel, pentru îndepărtarea resturilor alimentare rămase pe porțiunile dentare de sub arcul aparatului se vor folosi periuțe speciale interdentare.

Medicii clinicii Trident recomandă alegerea periuțelor cu peri ceva mai mari, pentru o eficiență sporită.

Folosirea obligatorie a aței dentare și a apei de gură

Deși aceste aparate dentare fixe fac ca procesul de curățare să fie mai dificil, beneficiarii nu trebuie să renunțe, sub nici o formă, la folosirea aței dentare. Esențială pentru îndepărtarea resturilor alimentare din cele mai inaccesibile spații dentare, aceasta poate fi mânuită cu dexteritate și atenție.

Există pe piață apă dentară special concepută pentru a putea fi utilizată de persoanele ce poartă aparat dentar. Cu ingrediente ce nu interacționează în mod negativ cu materialul din care aparatul este realizat, apa de gură contribuie la eliminarea a peste 80% din bacterii și înlătură halena.

Clinica Trident – servicii stomatologice de calitate ireproșabilă

Pentru clinica Trident, bucuria clienților este cea mai bună carte de vizită. Atitudinea relaxată, umană, manifestată în contextul celui mai avansat centru de stomatologie din România, se reflectă în fiecare serviciu oferit, iar aparatura ultra-modernă, spațiul ce răspunde celor mai exigente norme privind igiena și promptitudinea cu care pacienții primesc toate informațiile necesare fac ca Trident să reprezinte o alegere ideală.

În ceea ce privește tratamentele ortodontice, cei ce pășesc pragul clinicii vor beneficia de cunoștințele vaste ale medicilor dentiști, precum și de cele mai performante aparate dentare. La Trident sunt puse la dispoziția clienților aparate ortodontice de ultimă generație, cum ar fi aparatul dentar Incognito sau aparatul dentar Invisalign, modele ce acoperă dantura cu un strat invizibil și corectează eficient problemele dentare, într-un timp relativ scurt.

Îmbunătățirea continuă a serviciilor și oferirea unor produse de calitate superioară sunt două dintre obiectivele centrale ale clinicii dentare din București. Astfel, aceasta dorește să transforme fiecare vizită la dentist într-o experiență plăcută și relaxanta, ajutând în același timp pacienții să se bucure de zâmbete naturale, frumoase și sănătoase.

related posts

Modifică setările cookies