Intoleranta la gluten. Cum e sa traiesti o viata intreaga fara paine


E o boala chinuitoare, care, dupa unele estimari pesimiste, afecteaza aproximativ un om din 100. Pentru cei atinsi de acesta maladie, painea - painea noastra cea de toate zilele - e o adevarata otrava. 


 

Nu numai ca le este refuzata placerea consumului a numeroase alimente, dar au parte si de suferinte organice mari, cu tot felul de manifestari neplacute, scrie DESCOPERA.RO.

Nu pot trai decat mancand o dieta speciala, dificil de procurat pentru foarte multi dintre ei. Suferinta lor se numeste celiachie - sau boala celiaca -, desi lumea o desemneaza, in general, cu numele cauzei care provoaca aceste probleme: intoleranta la gluten. In era contemporana, in care am reusit sa gasim rezolvari pentru un mare numar de boli grave, care sunt perspectivele celor ce sufera de aceasta maladie? Exista vreo speranta?

Pare o boala rara, dar nu este asa; de fapt, gratie imbunatatirii metodelor de diagnostic, sunt descoperite tot mai multe cazuri an de an. Specialistii o considera drept una dintre „bolile noi” aparute la om odata cu Revolutia Neolitica petrecuta acum aproximativ 10 milenii, care a inclus trecerea de la viata de vanator-culegator la cea de agricultor. Vanatorii-culegatori practic nu consumau cereale; in schimb, agricultorii au facut din acestea plantele de baza in culturi. De aici au inceput problemele.

Unele dintre cereale contin gluten, un amestec de proteine care contribuie, de altfel, la calitatile nutritive ale respectivelor graunte. In Eurasia, cereale utilizate din vremuri stravechi, precum graul, secara si orzul, contin asemenea proteine. Iar cu raspandirea in lume a modului de viata occidental, tot mai multi oameni au inceput sa consume produse pe baza de grau, secara si orz. Insa nu toti oamenii pot digera glutenul. O mica parte din populatia lumii are o incapacitate fundamentala de a tolera aceasta componenta, care le agreseaza sistemul imunitar, provocandu-le simptome foarte neplacute si ducand, cu timpul, la degradarea intregului organism.

Ceea ce numim gluten este componenta proteica a boabelor unor cereale precum cele trei enumerate mai sus. Glutenul este, in realitate, un amestec de proteine - glutenina si gliadina, cea din urma fiind responsabila de aparitia bolii celiace. Glutenul este o componenta importanta a cerealelor ca aliment: asigura un aport proteic in dieta si este, mai cu seama, important cand e vorba despre transformarea cerealelor in paine: glutenul e cel care da elasticitate aluatului, il ajuta sa creasca sub actiunea drojdiilor si da painii consistenta ei specifica. Cerealele care contin gluten sunt, de aceea, numite panificabile; asa se explica de ce din grau si secara (ba chiar si din orz, la nevoie) se poate face paine, in vreme ce din orez si porumb, nu: orezul si porumbul nu contin gluten. 

Painea este o parte importanta nu doar a hranei, ci si a culturii noastre, un aliment cu conotatii simbolice importante si cu insusiri pozitive... mai putin pentru cei ce sufera de intoleranta la gliadina din gluten. Pentru ei, painea - acest aliment fundamental care, pentru multi dintre noi, reprezinta insasi chintesenta hranei si simbolul ei - este nu un aliment, ci o bomba cu toxine. Si la fel sunt si multe dintre micile placeri alimentare ale vietii - biscuiti, cozonac, orice, absolut orice este facut cu faina de grau, ori contine secara sau orz. In ziua de azi, contin gluten si multe mezeluri si mancaruri din conserva, ba chiar si unele produse cosmetice.

Citeste continuarea pe descopera.ro

related posts

Modifică setările cookies