Locuiești într-o zonă cu aer poluat? Care e legătura dintre rata deceselor cauzate de Covid-19 și poluarea aerului


În condițiile în care în ultima perioadă se vorbește tot mai des despre aerul toxic din București și din împrejurimi, o veste proastă vine de la cercetătorii de la Universitatea Harvard: bolnavii de Covid-19 din zone cu un nivel crescut al poluării aerului au șase mai mari de deces decât cei care trăiesc în zone cu aer mai curat.


Studiul ține să sublinieze că este o legătură clară între expunerea prelungită la poluare și rata deceselor provocate de Covid-19.

Potrivit The New York Times, citat de news.ro, într-o analiză făcută la nivelul a 3.080 de comitate americane, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că nivelurile ridicate de particule minuscule periculoase din aer, cunoscute că PM 2.5, sunt asociate cu rata crescută de decese provocate de boală.

Citeste si: Câte dintre decesele cauzate de COVID-19 s-ar fi putut produce oricum în aceeași perioadă, la anumiți pacienți?

Autorităţile sanitare au presupus, mai multe săptămâni, că există o legătură între aerul poluat şi decesele sau cazurile grave de Covid-19, boala cauzată de coronavirus.

Analiza Harvard este prima la nivel naţional care arată legătura statistică, dezvăluind „o mare suprapunere” a deceselor provocate de Covid-19 şi alte boli asociate cu expunerea pe termen lung la pulberi în suspensie.

„Rezultatul studiului sugerează că expunerea pe termen lung la poluarea aerului creşte vulnerabilitatea de a experimenta cele mai severe urmări ale Covid-19”, au scris autorii.

 

related posts

Modifică setările cookies