Iti poti albi dintii singura acasa. Lucruri pe care nu le stii despre albirea dintilor. Sfaturi de la dr. stomatolog Anca Vereanu


Cu totii ne dorim dinti albi, insa evitam sa apelam la procedurile de specialitate pentru ca nu suntem bine informati. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre albirea dintilor de la dr. stomatolog Anca Vereanu.


“Albirea dintilor este la moda si de aceea vreau sa-ti dau cateva informatii care sa te ajute sa iei decizia potrivita pentru tine. Albirile se pot face in cabinet sau acasa. In functie de acest lucru se folosesc concentratii diferite de substanta numita carbamida sau peroxid de hydrogen. Cu cat substanta e mai concentrata cu atat efectul va fi mai vizibil. Substantele concentrate trebuie tinute cat mai putin pe dinte si ele sunt folosite numai in cabinete.Concentratia lor variaza intre 15-45 %  si efectul lor este unul uneori spectaculos. La acest efect poate contribui utilizarea in cabinet a luminii led data de o lampa speciala ( sistemul ZOOM ). Lumina accelereaza si intensifica albirea", spune dr. stomatolog Anca Vereanu.

Albirile care se fac acasa folosesc concentratii mai mici de 3-15% de carbamida. Gelul pus in gutiere ramane mult timp in contact cu dintii si astfel poate produce deshidratari ale dintilor insotite de sensibilitatea acestora la rece. De asemenea aplicat incorect poate duce la arderi ale gingiei , dureroase si extrem de neplacute. De aceea acest procedeu de albire acasa este tot mai rar folosit fiind preferat,atat de pacienti dar si de doctori, procedeul de albire in cabinet, sub control permanent medical.

S-a constatat ca cele mai spectaculoase rezultate le au cei cu dintii galbeni. "Este mai putin eficient pe dinti maro si cei cu dinti gri pot raspunde greu si uneori deloc la albire. Sunt pacienti care dupa albire au rezultate spectaculoase si altii care abia sesizeaza albirea. Acest lucru depinde doar de raspunsul dintilor la substanta de albire, fiind o reactie care difera de la o persoana la alta", spune Anca Vereanu, medic stomatolog.

Foto: Anca Vereanu, dr stomatolog

Ce ar trebui sa stii dupa ce ti-ai facut albirea ?

 

Rezultatul se poate intretine printr-un periaj corect zilnic , de cel putin 2 ori pe zi si prin flossing ( folosirea atei dentare) de asemenea zilnic.

Trebuie evitate alimentele bogate in acizi si tannin cum ar fi ;

-cafeaua si ceaiul negru

-vinul rosu

-fructe de padure

-bauturile energizante

-bauturile carbogazoase colorate

-sosuri  colorate ( soia, tomate, curry )

Albirile ar trebui facute dupa o consultare cu medicul dentist deoarece prezenta cariilor, retractiilor gingivale , inflamatiilor de orice fel ale mucoasei orale , etc reprezinta factori care ar trebui sa amane albirea pana dupa tratarea acestora.

Zambetul perfect este dat nu numai de culoarea cat mai alba a dintilor, dar si de sanatatea lor.”

related posts

Modifică setările cookies