Micul dejun care te ajută să combați frigul


Pentru a combate frigul din această perioadă, nu este suficient să îți schimbi garderoba, să crești temperatura din locuință și să scoți plapuma din dulap.

Tag-uri:

Mesele adaptate sezonului rece  pot fi, de asemenea, utile, deoarece organismul nu are aceleași nevoi pe tot parcursul anului. Așadar, meniul zilnic va fi schimbat, fără a crește însă nivelul de grăsimi. Obiectivul acestor modificări de dietă este de a oferi corpului sprijin în fața agresiunilor externe, ca temperaturile scăzute și virusurile, prin întărirea sistemului imunitar.

Un mic dejun sanatos poate compensa carențele care pun corpul în pericol în acest sezon. În general, în această perioadă, majoritatea populației suferă de un deficit de vitaminele C și D. Pielea nu mai este expusă la un nivel minim de raze UV ​​și, prin urmare, scade concentrația de vitamina D din sânge. De asemenea, oamenii consumă mai puține fructe și legume, de unde rezultă o lipsă a vitaminei C, atât de utilă în combaterea virozelor.

Un mic dejun dulce

Un preparat vechi de când lumea, terciul este micul dejun complet prin excelență. Poți să îl prepari din quinoa, fulgi de ovăz, mei sau hrișcă și lapte de vacă sau vegetal – din migdale, alune sau orez –, la care poți să adaugi vanilie, scorțișoară, miere sau cacao. Dacă nu ai timp să îți pregătești terciul dimineața, înainte de plecare, poți prepara unul de seara, din fulgi care nu au nevoie să fie gătiți.

Unele dintre ingredientele cheie ale unui mic dejun dulce sănătos și energizant sunt fructele de sezon, respectiv citricele. Acestea au un conținut ridicat de vitaminele C și D, care stimulează sistemul imunitar și protejează împotriva virusurilor care circulă în sezonul rece. Clementinele, portocalele, lămâile, dar și fructele de pădure sunt alegeri excelente pentru micul dejun. Poți să combini toate aceste fructe cu brânză de vaci din lapte integral, pentru un aport de vitamina D.

Păstrează clătitele tradiționale pentru micul dejun de duminică și optează în cursul săptămânii pentru o versiune sănătoasă și plină de proteine, din banane și ouă. Există multe alte rețete pentru clătite bogate în proteine, precum cele din brânză de vaci, banane, albuș de ou și fulgi de ovăz. Depinde de tine să găsești rețetele care ți se potrivesc.

O combinație între prăjitură și pâine sunt checurile cu aluat cu fructe, precum banane, morcov sau măr. Sunt deserturi sănătoase, cu condiția să fie preparate din ingrediente de calitate, și pot fi servite din când în când la micul dejun, fără a face abuz.

Pentru a-ți îndulci băutura, fie ceai, cafea sau ciocolată caldă, uită de zahărul alb. Alege zahărul muscovado, care este plin de minerale și fibre și este ideal pentru menținerea unei flore intestinale echilibrate.

Micul dejun sărat

Dacă preferi mai degrabă un mic dejun sărat, poți păstra pâinea ca bază, atât timp cât este integrală, nu albă. În ceea ce privește proteinele, poți alege un ou fiert moale, deoarece gălbenușul nu este gătit și astfel își păstrează toate grăsimile bune. 

O alegere potrivită poate fi și sandvișul cu avocado, care conține grăsimi sănătoase, inclusiv acizi grași esențiali Omega 3 și 6, și multe vitamine, precum C, B și K. Tot pentru conținutul de acizi grași esențiali o opțiune potrivită poate fi peștele gras, precum macroul, sardinele sau somonul.

Ca băutură poți alege din când în când chefirul. Prin conținutul său de microorganisme, ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale și la stimularea digestiei. 

În timpul iernii, ai putea fi tentată să bei mai puțină apă, din cauza frigului. Însă organismul are nevoie de o hidratare corespunzătoare pentru a funcționa bine. Ceaiurile din plante, îmbogățite cu zeamă de lămâie, pot fi o alternativă dimineața, pentru o bună hidratare.

Sursă foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies