Mituri despre cancerul de col uterin


Cancerul de col uterin este o afecțiune care atrage după sine un număr important de mituri și informații înțelese greșit. Problemele variază de la cauza cancerului de col uterin la modul de prevenire și altele. 


Mai jos poți citi câteva dintre cele mai răspândite mituri despre cancerul de col uterin. 

„Cancerul de col uterin este ereditar”

Deși unele cancere la femei, precum cancerul de sân și cel ovarian, sunt transmise de la părinte la copil, cancerul de col uterin nu se transmite ereditar. 

Cancerul de col uterin este cauzat de virusul papilloma uman (HPV), iar cea mai sigură modalitate de a te asigura că moștenitorii nu iau boala este vaccinarea. Dacă nu ai fost vaccinată, este important să te asiguri că faci testul papanicolau regulat. Acesta ajută medicul să descopere cancerul de col uterin chiar înainte de formarea tumorii. 

„Nu pot avea copii dacă am cancer de col uterin”

Pacientele care au cancer de col uterin pot suferi o histerectomie sau tratament pe bază de chimioterapie în zona pelvină. Însă există mai multe forme de tratament care permit menținerea fertilității, pentru a putea deveni părinți. 

În cazul femeilor care urmează chimioterapie, medicii pot recomanda criogenarea ovulelor sau a embrionului înainte de urmarea tratamentului. De asemenea, pentru femeile care primesc doze ridicate de radiații, medicul poate feri ovarele de acest câmp care poate reduce fertilitatea. 

„Dacă ești infectată cu virusul HPV vei avea cancer de col uterin”

Există peste o sută de tulpini ale virusului HPV, dintre care doar câteva cresc riscul de cancer de col uterin. În general, organismul elimină virusul în maximum doi ani. Însă în unele cazuri, celulele de la nivelul uterului pot suferi anomalii care nu sunt, de regulă, simțite.

„Dacă ai cancer de sân vei avea și cancer de col uterin”

Complet fals. Nu există legături între aceste forme de cancer. Tumorile apărute la nivelul colului uterin pot apărea după, înainte sau fără a mai fi existat anterior o formă de cancer în altă zonă a corpului. 

„Nu trebuie să mă testez pentru că nu am simptome” 

Testele de screening sunt folosite pentru a vedea dacă există anomalii în zona uterului, mai ales în cazul persoanelor fără simptome.

 Atunci când acestea apar, testele sunt folosite pentru a descoperi cauza lor. O celulă uterină anormală nu produce simptome înainte de progresul bolii, însă poate fi detectată în urma testului Papanicolau.

„Nu vreau să mă testez deoarece, dacă descopăr boala, nu există tratament”

Testele de screening ajută la detectarea unor forme anormale a celulelor din uter pentru a putea fi tratate înainte de a se transforma în cancer. Femeile care nu se testează regulat pierd șansa de a detecta timpuriu celulele anormale, atunci când tratamentul are o eficiență maximă. 

„Femeile care se vaccinează împotriva virusului HPV nu mai trebuie să se testeze”

Testele Papanicolau continuă să fie necesare chiar și în cazul femeilor vaccinate împotriva virusului HPV. Vaccinul protejează împotriva unor tulpini ale HPV, însă nu a tuturor. Chiar și în acest caz, vaccinul are cea mai mare eficiență în cazul femeilor care nu au fost expuse la virusul HPV. Asta înseamnă că persoana ideală pentru vaccinare este o tânără care nu și-a început viața sexuală.

„Testul Papanicolau este suficient pentru a proteja de cancerul de col uterin”

Testul Papanicolau nu este suficient pentru a proteja împotriva cancerului de col uterin. Pentru femeile de peste 30 de ani, testarea și pentru virusul HPV, alături de testul Papanicolau, ajută la identificarea riscul de a dezvolta cancer de col uterin cu o probabilitate aproape de 100%. 

Cum poți preveni cancerul de col uterin? Detectarea timpurie prin testul Papanicolau ajută semnificativ la creșterea ratei de succes a tratamentului. De asemenea, este indicat să te vaccinezi împotriva virusului HPV; acesta crește mult riscul de a dezvolta cancer de col uterin. Mai mult, dacă ești activă sexual, folosește mereu prezervativ.

Totodată, este recomandată reducerea factorilor de risc în cancerul de col uterin. Aceștia includ:

  • Un număr mare de parteneri sexuali – numărul mare de parteneri sexuali crește riscul de a lua virusul HPV;
  • Începerea vieții sexuale la o vârstă fragedă;
  • Prezența unor alte boli cu transmitere sexuală – infecția cu HIV, gonoreea, chlamydia sau sifilis cresc riscul de infectare cu virusul HPV și de aici și riscul de cancer de col uterin;
  • Un sistem imunitar slăbit;
  • Fumatul – este asociat unui risc mai mare de a se forma celule canceroase în uter.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit încă de dinainte de dezvoltarea celulelor tumorale. Testul Papanicolau, introdus cu mai bine de 50 de ani în urmă, a scăzut numărul cazurilor de deces din cauza cancerului de col uterin cu peste 70%. Așadar, detectarea timpurie a bolii crește șansele ca tratamentul să fie eficient. 

Există numeroase mituri și informații incomplete despre cancerul de col uterin. Informarea, testarea timpurie și vaccinarea împotriva virusului HPV, direct legat de apariția bolii, sunt câteva măsuri sigure pentru a preveni aceasta boală. 

Sursă foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies