Moduri simple de a preveni bolile pe care nu trebuie să le ignori


Sănătatea este cea mai mare bogăție. Unui om sănătos nu-i poate sta nimic în cale și poate face față, cu succes, la toate provocările inerente ale vieții, indiferent cât ar fi ele de complicate.


Uneori, tocmai simplitatea gesturilor care ne protejează sănătatea face ca ele să fie ignorate sau încălcate, deși sunt la îndemână și se dovedesc a fi printre cele mai sigure căi de a avea o viață sănătoasă. 

Constantele biologice

Sunt trei constante biologice care pot fi foarte ușor verificate și care spun totul despre starea generală de sănătate. Sunt analize banale, de rutină, care efectuate la intervale regulate, anual sau de două ori pe an, în cazul celor care au trecut de 45 de ani, pot ajuta la depistarea unor probleme severe de sănătate, în stadiile lor incipiente, când pot fi rapid și ușor tratate. Este vorba despre testele de sânge pentru măsurarea colesterolului și a glicemiei, la care se adaugă cele pentru măsurarea tensiunii arteriale. 

Acestea sunt printre cele mai utile teste pentru preventia bolilor și pot evita apariția afecțiunilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale sau cardiace, precum și instalarea unor suferințe metabolice grave și ireversibile așa cum este diabetul, de exemplu. 

Se adaugă și unele teste specifice, în funcție de sex, care sunt în măsură să prevină o serie de maladii canceroase, complet vindecabile, dar care devin foarte grave, dacă nu sunt depistate în fazele de debut. 

Alegerile alimentare

Este de dorit să mâncăm sănătos, dar omul modern este supus la extrem de multe tentații, astfel încât acest lucru este practic imposibil. Soluția este reducerea la minimum a consumului de alimente nesănătoase. O strategie bună este alegerea mâncărurilor făcute în casă cu ingrediente de bază.

Un studiu publicat în 2020 a concluzionat că mai mult de patru porții pe săptămână de alimente ultraprocesate este asociat unui risc cu 60% mai mare de a dezvolta afecțiuni metabolice, boli cardiovasculare și diferite forme de maladii canceroase. 

Este unanim confirmat faptul că alimentele procesare sunt cauza inflamațiilor cronice, acesta fiind unul dintre factorii principali care duc la apariția afecțiunilor grave.

Cea mai bună metodă prin care pot fi evitate alimentele procesate este lectura atentă a etichetei detaliate a produsului respectiv și ignorarea informațiilor de genul „natural”, „fără aditivi” sau „fără grăsimi” care pot fi menționate pe ambalaj. Orice produs alimentar care are mai mult de cinci ingrediente este unul care trebuie lăsat pe raftul magazinului. La fel și în cazul celor care au termene de valabilitate lungi sau care pot fi păstrate în afara spațiilor frigorifice fără să se altereze. 

Masa corporală

Kilogramele în plus și obezitatea sunt menționate drept cauză și factor de risc asociat pentru toate afecțiunile, de la cele articulare până la cele metabolice, de la bolile cardiovasculare până la cele canceroase. 

O masă corporală peste valorile ideale înseamnă depozite de grăsime, vase de sânge cu risc de blocaj, rigide și fragile, dar aduce și tulburări hormonale, deficit de oxigenare celulară, constante biologice anormale. 

Se consideră că un surplus de kilograme este la fel de nociv ca fumatul, iar uneori chiar mai toxic și mai agravant, pentru starea generală de sănătate, decât tutunul. 

Activitatea fizică

Un top al celor mai nocive comportamente pentru starea generală de sănătate plasează sedentarismul între primele trei. La fel ca obezitatea, sedentarismul este un inamic teribil și cauza principală a unora dintre cele mai grave și mai complicate boli, de la cele canceroase la cele articulare. 

Diabetul, diferitele forme de cancer (inclusiv cele din sfera genitală), afecțiunile osoase (osteoporoza) și articulare, precum și bolile degenerative cerebrale sunt provocate sau agravate de sedentarism. 

Mișcare se poate face oriunde, oricând. Important este să faci mișcare des și intens. Cei 10.000 de pași pe zi sunt bineveniți, dar numai dacă sunt combinați cu alte comportamente sănătoase și dacă sunt asociați cu cel puțin două reprize de mișcare intensă, pe săptămână, care să însumeze minimum două ore de activitate fizică susținută. 

Poluarea 

Aceasta este una dintre problemele pe care nu le putem gestiona, dar efectele negative pe care le are aerul poluat asupra sănătății (manifestate mai ales la nivelul afecțiunilor respiratorii) pot fi combătute prin evitarea zonelor cu aer viciat, purtarea măștilor, ca măsură de prevenire a inhalării particulelor fine și a prafului, și realizarea unui microclimat sănătos în casă sau în spațiile de birouri pentru utilizarea ventilației artificiale și a purificatoarelor de aer. 

Este dovedit că un consum corect de fructe și legume, bogate în vitamine și antioxidanți, poate compensa, în bună măsură, efectele pe care le are poluarea asupra sănătății. 

Nu în ultimul rând, implicarea fiecăruia dintre noi pentru a preveni poluarea este o soluție care pe termen mediu și lung poate avea rezultate. 

Gestionarea stresului

În urmă cu 50 de ani stresul nu era menționat în descrierea factorilor de risc ai afecțiunilor grave. Azi, stresul este alături de obezitate, o cauză declanșatoare pentru nenumărate afecțiuni, de la cele metabolice (diabetul este provocat și agravat de stres) la cele cardiovasculare. Din păcate, toate studiile au dovedit că stresul cronic este una dintre cauzele care pot favoriza apariția afecțiunilor degenerative cerebrale, respectiv a demenței senile și a bolii Alzheimer. 

Gestionarea corectă a stresului, prin învățarea metodelor de respirație, mișcare, somn sănătos și detașarea de factorii stresanți cel puțin pentru 12 ore pe zi, poate preveni boli grave.

Omul modern trebuie să știe că menținerea unei stări de sănătate bune depinde în foarte mare măsură de unele dintre cele mai banale și mai simple gesturi. Respectarea acestora ne oferă posibilitatea de a trăi mai mult, dar asigură și șansa unei vieți de calitate.  

Sursa foto: Shutterstock.com

related posts

Modifică setările cookies