Oana Cuzino te sfatuieste cum sa mananci de Paste fara sa te ingrasi


Pentru multe din noi, Pastele inseamna placeri culinare care se sfarsesc cu cateva kilograme in plus pe cantar. Ca sa le evitam, am cerut cateva sfaturi Oanei Cuzino, expertul in stil de viata sanatos de la “Ce se intampla, doctore?”. Iata ce trucuri ne-a oferit!


Urmeaza zile in care suntem extrem de agresati de tentatiile culinare. Mesele copioase reprezinta elementul central al acestor zile de sarbatoare, iar mediu prietenos ne tenteaza sa stam mult timp asezati, sa ciocnim oua si cate un pahar de alcool cu fiecare musafir. Asa ca persoanele cu probleme gastrointestinale sau care nu prea isi tin in frau kilogramele pot fi in pericol!  

Pentru a evita aceste probleme, trebuie sa ne pastram obiceiurile sanatoase de fiecare zi, pe cat posibil. Anul acesta incearca sa nu mai apelezi la sintagma: " gata, mananc pe saturate doar zilele astea si de saptamana viitoare reincep viata sanatoasa, sau dieta, dupa caz"

Faptul ca ciocnim oua nu inseamna ca trebuie sa le si mancam pe toate: maximum permis este de doua pe zi. Avantajul gustarilor reci, aperitivelor este ca ne putem satura rapid cu ceapa verde, salata, rosii, telemea si  racituri de casa.

Astfel, la micul dejun putem concentra carbohidratii, mai ales ca nu le poti refuza pe mama sau bunica ce au stat trei zile in sir la bucatarie, gatind  cozonacul tau preferat, pasca ori prajiturile pe care le devorai in copilarie. Deci alaturi de fructe proaspete sau uscate, poti consuma cozonacii si carbohidratii gustosi. Daca nu esti pasionata  dulciuri si mai degraba "carnivora", evita totusi dimineata grasimile de origine animala din mezeluri, branzeturi, carne. Poti consuma cereale, musli, fulgi de ovaz, alaturi de cafea, sucuri naturale, ceai.


La pranz, poti opta pentru legume si  proteine, evitand carbohidratii. Legume crude, fierte la aburi sau la gratar, se regasesc pe masa de Pasti sub forma aperitivelor sau garniturilor de la felurile principale. Daca preferi drobul, mananca-l alaturi de ceapa verde sau salata. Atentie daca ai probleme gastrice sau biliare. Chiar si mielul se serveste in combinatie cu legume diverse: stufat de praz, spanac, usturoi, sau se serveste langa salata verde cu lamaie.

Incearca sa nu combini prea multe feluri de mancare gatita si sa faci pauze mai lungi intre acestea. Pentru cei care au probleme cu ficatul, vezicula biliara si pancreasul, carnea de miel poate fi mult prea greu digerabila si ar trebui evitata, mai ales in combinatie cu alcoolul. Inlocuiti-o cu tipuri de carne despre care stiti ca nu va fac rau: carne de vita, pui sau peste. De asemenea, sfatuiti va cu medicul de familie asupra tipurilor de suplimente enzimatice recomandate, pentru a evita o criza biliara. 

Nici la cina nu mai au ce cauta carbohidratii, de data aceasta nu numai sub forma prajiturilor, ci si a legumelor bogate in amidon: cartofi, orez, fasole ori a pastelor (de grau sau orez). Opteaza pentru proteine carne de pui sau peste, alaturi de  salata proaspata din frunze verzi, dovlecei sau garnitura de legume. In felul acesta iti pregatesti corpul pentru arderea grasimilor peste noapte, in timp ce dormi.

Nu manca nimic intre cele trei mese principale. Cu alte cuvinte, nu ai voie nici ciocolata, nici fructe sau legume. Caloriile suplimentare oferite de aceste gustari pica in cel mai nepotrivit moment, perturband tocmai procesul de ardere a grasimilor.

Cele mai calorice alimente sunt fara indoiala cele gatite, continand combinatii de grasimi, fainoase, plus zahar- cum ar fi pasca, foietajele, dar si dulciurle traditionale- cozonac, prajituri diverse. Cele mai periculoase pentru cei cu probleme gastrointestinale (gastrita duodenala, dischinezie biliara, litiaza biliara etc) sunt mancarurile foarte grase, gatite din carne sau organe de miel.

Incearca insa sa arzi imediat mai multe calorii, sub pretextul unor plimbari pe jos, cateva zeci de abdomene in plus genuflexiuni sau fandari, deci cam 30 de minute in plus de sport

Asigura-te ca ai mereu pe masa un ceai cald, neindulcit, din care sa bei in timpul mesei si la sfarsit, pentru a ameliora absorbtia grasimilor. Evita consumul de alcool si fii sigura ca bei si apa pe masura, pentru a contracara macar o parte dintre efectele negative ale ale alcoolului. Unul dintre acestea este deshidratarea, care se reflecta rapid si la nivelul pielii.

related posts

Modifică setările cookies