(P) 5 mituri despre mersul la dentist, combătute


Mersul la dentist rămâne, pentru mulți dintre noi, una dintre cele mai mari temeri. La baza acestei temeri stau, de obicei, mituri în legătură cu procedurile dentare. 

Tag-uri:

De multe ori, de altfel, amâni vizita la dentist chiar și atunci când aceasta este absolut necesară. Atenție, însă! Evitarea consultului stomatologic nu îți rezolvă problema dentară, ci favorizează agravarea acesteia. 

De aceea, tot mai multe persoane ajung prea târziu la stomatolog, iar atunci sunt necesare proceduri mult mai complexe și mai costisitoare, cum ar fi chirurgia dentară. Ca să nu ajungi într-o astfel de situație, iată care sunt cele mai comune mituri despre mersul la dentist și de ce trebuie să nu le mai crezi.

„Nu este nevoie să merg la doctor, dacă nu am probleme cu dinții.”

Deși ți se pare că dinții tăi arată bine și simți nicio durere, nu înseamnă, neapărat, că nu ai vreo problemă. Spre exemplu, caria dentară este o afecțiune care se dezvoltă lent, iar în stadiile incipiente nu provoacă simptome evidente și nu poate fi sesizată de pacient. O carie cauzează probleme în stadiile avansate în care dintele este afectat sever. În stadiile incipiente, cavitatea poate fi tratată simplu și rapid. Însă, după ce a afectat structura dinților, va fi nevoie de repararea acestora. 

Se recomandă un consult stomatologic de rutină și un periaj profesional o dată la 6 luni, pentru depistarea și tratarea timpurie a eventualelor afecțiuni dentare.

„Procedurile dentare sunt dureroase.”

Toate procedurile care pot cauza durere sunt precedate de o anestezie, astfel încât nu vei simți nimic în timpul procedurilor. Anestezia se face prin injectarea gingiei cu o substanță specială. Singurul disconfort poate apărea în momentul injecției, însă, aceasta presupune utilizarea unui ac foarte subțire. 

„Dentistul va fi șocat de dantura mea și mă va judeca.”

Nu trebuie să-ți fie rușine de aspectul dinților tăi, atunci când mergi la medicul dentist. Cu atat mai mult, aspectul inestetic al danturii este un motiv în plus de a merge la stomatolog. Ai în vedere experiența medicului și faptul că acesta a văzut, pe parcursul carierei sale, multe tipuri de danturi. Medicul stomatolog are pregătire profesională pentru a corecta defectele dentare.

„Medicul dentist nu va avea răbdare cu mine.”

Chiar dacă ai fobie față de dentist, nu-ți fă probleme în legătură cu modul în care acesta va gestiona situația. Să știi că stomatologii întâmpină, deseori, astfel de cazuri. Spune-i medicului despre această teamă, iar el va ști cum să te ajute, astfel încât să poți trece cu ușurință prin această experiență. Mai mult decât atât, este posibil chiar să îți învingi teama pentru totdeauna, odată ce afli cu exactitate în ce constau procedurile stomatologice.

„Detartrajul îmi va afecta dinții.”

Detartrajul este procedura prin care se îndepărtează tartrul acumulat pe dinți. Tartrul reprezintă depuneri de culoare galben-brună vizibile la nivelul dinților și este deseori asemănată cu piatra. Detartrajul cu ultrasunete este o procedură care utilizează vibrații mecanice cu frecvențe mai mari de 20.000 Hz pentru a îndepărta aceste depuneri. Se recomandă efectuarea detartrajului o dată la 6 luni, pentru a preveni problemele dentare.

Concepția conform căreia detartrajul ar afecta smalțul este total greșită. Dimpotrivă, această procedură are rolul de a curăța, eficient, smalțul de tartrul care distruge dinții și gingiile, de a reda aspectul estetic danturii și de a preveni apariția problemelor legate de tartru, cum ar fi boala parodontală. Așadar, poți merge cu încredere la stomatolog pentru efectuarea acestei proceduri.

Așadar, multe dintre lucrurile pe care le auzi în legătură cu mersul la dentist sunt doar simple mituri. Cel mai indicat este să discuți direct cu un medic stomatolog despre tot ceea ce te îngrijorează.

related posts

Modifică setările cookies