(P) Balonarea la menopauză: ce poți face?


Menopauza face parte din viața oricărei femei și se caracterizează prin încetarea menstruației și scăderea producției de estrogen și progesteron. De regulă, climaxul apare în jurul vârstei de 45-50 de ani, atunci când foliculii din ovare sunt epuizați complet, și durează aproximativ 9-10 ani.

Tag-uri:

Totuși, timpul menopauzei pentru fiecare persoană depinde de numeroși factori, precum modul de viață, boli cronice sau factori ereditari, care pot contribui la un debut precoce al menopauzei sau la o durată mai îndelungată a acesteia.

Printre simptomele menopauzei se numără și balonarea, care poate apărea cu mult înainte de instalarea acestui proces complex și gradual. Află ce poți face dacă te confrunți cu balonarea la menopauză, din articolul de mai jos!

Cauzele balonării la menopauză

Deși nu este confortabilă, balonarea reprezintă un fenomen normal, cunoscut de multe femei în perioada menopauzei, din cauza scăderii nivelului de hormoni feminini și a acumulării de gaze intestinale.

Totodată, balonarea apare și din cauza retenției de apă, care poate duce la balonare. Acestea nu sunt singurele cauze ale apariției balonării. După instalarea menopauzei, balonarea vine și ca urmare a schimbărilor de la nivelul tractului gastrointestinal, la care se adaugă:

  • Îngreunarea procesului digestiv
  • Stresul în exces
  • Schimbări în alimentație
  • Prezența unor afecțiuni medicale

Toate aceste cauze pot duce la acumularea de gaze intestinale, adică la apariția balonării la menopauză.

Metode de prevenire a balonării

Din fericire, balonarea poate fi prevenită înainte de instalarea menopauzei, cu ajutorul unor metode utile, care te fac să te simți mai bine în această perioadă solicitantă. Iată care sunt cele mai cunoscute:

Hidratează-te!

Bea multă apă! Amintește-ți să bei o cantitate suficientă de apă, care poate depăși 2 litri pe zi, astfel încât organismul tău să se apere de deshidratare. Pentru că retenția de apă duce la balonare, hidratarea corectă are rolul de a menține funcționarea optimă a tractului gastrointestinal.

Fă mișcare!

Nu uita de sport! Este esențial să continui să faci mișcare la menopauză, indiferent dacă vorbim despre alergări ușoare, exerciții la sol sau mers pe jos. Transpirația are rolul de a împiedica retenția de apă și favorizează digestia, prevenind balonarea.

Renunță la alimentele care te balonează

În perioada menopauzei, renunță sau evită alimentele care te pot balona. Acestea sunt mâncărurile bogate în grăsimi saturate, la care se adaugă și alimentele prăjite, fasole sau broccoli. Contraindicate sunt și băuturile carbogazoase, care determină apariția în exces a gazelor la nivelul stomacului.

Limitează consumul de alcool

Specialiștii recomandă ca, în perioada menopauzei, să limitezi consumul de alcool, fiindcă acesta duce la umflarea abdomenului. În plus, reducerea alcoolului te ajută să scazi în greutate în timpul menopauzei. Motivul este simplu! Un pahar cu bere are același număr de calorii ca o felie de pizza.

Limitează consumul de alimente sărate

La fel de importantă este și reducerea cantității de sare pe care o consumi. Sarea în exces cauzează retenția de apă și balonarea, de aceea, încearcă să limitezi consumul de gustări sărate precum biscuiți, chipsuri sau covrigi.

Mănâncă alimente care conțin probiotice

Nu în ultimul rând, pentru a te feri de balonare, consumă alimente bogate în probiotice, precum iaurtul sau chefirul. În ceea ce privește mesele zilnice, consumă porții mai mici, pentru că sunt ușor de digerat în perioada menopauzei.

Te confrunți cu numeroase efecte, precum balonare la menopauză? Ține cont de sfaturile noastre și încearcă să combați eficient schimbările care apar la instalarea menopauzei. Dacă nicio metodă nu te ajută, mergi la medic pentru tratament. Acesta poate consta în administrarea de medicamente diuretice sau anticoncepționale.

related posts

Modifică setările cookies