(P) Ce trebuie să conțină o dietă sănătoasă? 5 alimente esențiale


Secretul unei vieți calitative și longevive este dieta echilibrată. Nutriționiștii atrag atenția tot mai mult asupra importanței pe care o are o nutriție corectă, în contextul în care produsele fast-food și mâncarea nesănătoasă este preferată în locul alimentelor cu adevărat hrănitoare. 


Ce ar trebui să conțină, deci, o dietă sănătoasă? Iată alimentele esențiale!

Legumele și fructele

Primul pas pe care trebuie să-l faci dacă îți dorești să îți schimbi stilul de viață este să începi să consumi cât mai multe legume și fructe. Recomandat este să consumăm cel puțin cinci porții de de fructe și legume zilnic (adică echivalentul a 400 de grame). Atenție, însă, cartofii conțin amidon de aceea pot fi incluși în alimentație în cantități mai reduse. 

Există o mulțime de motive pentru care ar trebui să consumi cu regularitate aceste categorii de alimente; de exemplu, multe dintre legume și anumite fructe reprezintă surse bogate de antioxidanți. Totodată, acestea conțin un aport esențial de vitamina E, vitamina C, carotenoide și fibre, precum și vitamine. Toate cele enumerate pun bazele unui stil de viață sănătos, fiind extrem de benefice pentru organismul uman. 

Carnea 

Dintr-o dietă echilibrată nu trebuie să lipsească nici carnea. Ea oferă o serie de beneficii pentru sănătate, contribuind, printre altele, la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, consumul de carne susține producția de hemoglobină și este o sursă importantă de proteine. În plus, în funcție de proveniența cărnii putem aduce în discuție și alte efecte pozitive ale acestui aliment. De exemplu, carnea de pasăre și carnea roșie ne furnizează un complex de vitamine - cum ar fi vitamina A, B și D -, dar ne oferă și un aport considerabil de zinc, fier și magneziu. 

Cantitățile de carne pe care trebuie să le includem în alimentația zilnică depinde de la persoană la persoană și variază în funcție de anumite criterii precum: sexul, greutatea, vârsta sau gradul de efort fizic depus. Chiar și așa, ca regulă generală, nutriționiștii ne sfătuiesc să optăm pentru minim o masă pe zi care să conțină carne. 

Cerealele integrale 

Alături de legume, fructe și carne din clasa alimentelor indispensabile pentru un stil alimentar sănătos fac parte și cerealele integrale. Spre deosebire de cerealele rafinate, acestea conțin carbohidrați buni, absolut necesari pentru a ne furniza energia de care avem nevoie întreaga zi.

Pentru a beneficia din plin de proprietățile nutritive ale cerealelor integrale, atunci când cumperi diverse sortimente din comerț asigură-te că citești cu atenție eticheta. Alege doar acele produse care conțin minim 2-3 grame de fibre/porție. De asemenea, dacă optezi pentru pâine sau paste, o alegere sănătoasă sunt cele obținute din făină, grâu sau secară 100% integrale. 

Lactatele 

Alese corespunzător și consumate cu prudență, lactatele reprezintă și ele un pilon de bază al dietei sănătoase. Recomandate sunt cele degresate, adică acelea din compoziția cărora s-a eliminat complet sau parțial grăsimea. Și totuși, indiferent de categoria din care fac parte, produsele lactate sunt o sursă esențială de calciu și proteine, furnizând totodată un aport mare de vitamina D. Printre beneficiile acestora se numără următoarele: întărirea densității osoase, stimularea sistemului metabolic precum și reglarea tensiunii arteriale. 

Îți dorești un corp armonios și o sănătate de fier? Ai grijă ca alimentația ta zilnică să includă aceste categorii de alimente esențiale pentru sănătatea fizică și psihică!

Sursă foto: Unsplash

 

 

 

 

related posts

Modifică setările cookies