(P) Cum recunoaștem simptomele anxietății


Este deja cunoscut faptul că, dintre toate tulburările nevrotice corelate cu stresul, anxietatea este cea mai recurentă la nivelul întregii populații, prevalența acesteia fiind de peste 10%. 


Experimentată de aproape orice persoană la un moment dat în viață, anxietatea se definește ca fiind o stare de neliniște, asociată cu îngrijorarea excesivă, frământarea, teama nedefinită și o încordare definitorie apropierii unui pericol iminent.

Principalele simptome ale anxietății

Dintre cele mai comune simptome pentru anxietate, resimțite de majoritatea celor ce suferă de o astfel de condiție medicală, se pot menționa: îngrijorarea excesivă pentru orice lucru mărunt, insomniile, temerile iraționale, tensiunea musculară și problemele digestive.

Cu toate acestea, simptomele anxietății sunt cu mult mai complexe decât par în realitate, implicând o serie de factori psihologici și somatici.

Clasificarea simptomelor anxietății

Medicii specialiști afirmă că anxietatea este de mai multe tipuri, fiecare tip afectând în mod unic bolnavii. Astfel, se pot distinge:

anxietatea de tipul fobiei: ce se traduce printr-o frică cronică, manifestată față de anumite obiecte, persoane sau situații și evitarea continuă a factorilor ce cauzează fobia;

anxietatea de tipul angoasei: denumită și anxietate somatică, se prezintă prin  manifestări psiho-somatice.

Astfel, și manifestările vor fi de două tipuri: somatice și psihologice. Printre cele mai întâlnite manifestări somatice în cadrul comportamentului unei persoane ce suferă de tulburare anxioasă se găsesc:

tahicardia (modificări ale ritmului cardiac, fără existența unui diagnostic cardiovascular);

frisoanele, tremorul sau amorțelile de la nivelul membrelor;

senzația de greață, vărsături, accelerarea tranzitului intestinal, nevoie imperioasă de defecare/de urinare;

senzația de sufocare, nod în gât, hiperventilație.

Pe de altă parte, manifestările psihice vizează următoarele aspecte:

senzația morții și a pericolului iminente;

dispoziție tristă, trăiri de depersonalizare;

atacuri de panică frecvente și intense;

scăderea semnificativă a puterii de concentrare;

teama de a pierde controlul/de a înnebuni.

Legătura dintre atacurile de panică și anxietate

Atacurile de panică sunt manifestări la nivel psihologic ale stării de anxietate. Frecvența și intensitatea acestora diferă de la o persoană la alta, în funcție de cauzele ce au dus la instalarea acestei tulburări nevrotice.

De exemplu, dacă aceasta s-a instalat pe un fond crescut de stres la locul de muncă, atacurile de panică se vor manifesta în această sferă. Senzația de presiune a deadline-urilor, a discuțiilor cu clienții sau a ședințelor cu managerul companiei pot contribui la apariția senzației de incapabilitate de a le face față și, în cele din urmă, la atacuri de panică.

Cum recunoaștem un atac de panică? Înainte de toate, trebuie să știm că nu există manifestări identice ale acestuia. În funcție de severitatea anxietății și de personalitatea persoanei afectate, acestea pot varia foarte mult. Cu toate acestea, se remarcă o predispoziție pentru următoarele:

palpitații, bătăi neregulate ale inimii;

transpirație excesivă, în special la nivelul membrelor, tremor, spasme și dureri musculare;

respirație îngreunată, senzație de sufocare;

senzație de amețeală, de leșin, de pierdere a echilibrului;

amorțeală, furnicături în corp etc.

După cum se poate observa, senzațiile sunt asemănătoare cu cele ale anxietății. Practic, acestea două sunt conectate. O persoană ce nu suferă de anxietate este conștientă de realitatea înconjurătoare, putând trata orice situație cu calm și răbdare. Ea poate evita apariția atacurilor de panică.

Anxietatea se vindecă în cadrul centrului de recuperare Polaris Medical

În cadrul spitalului de recuperare Polaris Medical, munca în echipă și abordarea multidisciplinară cresc semnificativ șansele pacienților de a se recupera. Orice tratament pentru anxietate este personalizat, astfel că recuperarea se va realiza în mod organic, treptat și sănătos, cu șanse minime de recidivă.

La Polaris Medical, tratarea acestei tulburări presupune trei etape care, combinate, dau rezultate excelente:

Tratamentul psiho-farmacologic – în cadrul acestuia medicii recomandă medicamentația anxiolitică, antidepresivă în doze mici, dar cu rată mare de răspuns;

Psihoterapia cognitiv-comportamentală – ce presupune tehnici de restructurare cognitivă și tehnici comportamentale de stăpânire și control a comportamentelor anxiogene;

Psiho-educația – procedură prin care pacientului și familiei acestuia îi sunt aduse la cunoștință cauzele, simptomele și consecințele anxietății, dar și planul de tratament.

Cel mai important pas în rezolvarea oricărei probleme de natură medicală presupune depistarea acesteia. Odată descoperite simptomele anxietății, se poate apela mai ușor la ajutor de specialitate și evita astfel foarte multă suferință.

În cadrul spitalului Polaris Medical, atât experiența medicilor, cât și condițiile moderne de spitalizare, contribuie semnificativ la redarea confortului pacienților și la vindecarea în timp util a anxietății. Dacă știi că suferi de această afecțiune sau cunoști pe cineva care suferă de anxietate, cere ajutorul specialiștilor Polaris Medical!

related posts

Modifică setările cookies