(P) Cum să dormi mai bine noaptea. 5 sfaturi utile


Spune-mi cum dormi, ca să-ți spun cum ești a doua zi. Nu este o zicală tocmai din popor, dar este una care se aplică foarte bine în viața de zi cu zi, pentru că somnul este extrem de important pentru sănătatea fizică și mentală.


Cu un somn odihnitor, reușești să fii mai productiv, mai fericit, să ai mai multă energie sau, mai pe scurt, să devii tu, la puterea a doua. Însă, nu întotdeauna reușim să avem acel somn odihnitor la care visăm mereu, pentru că viața modernă ne expune la mult stres și agitație iar uneori este greu să ne detașăm. Ce putem face, totuși, să obținem un somn odihnitor, chiar și când pare imposibil?

1. Începe cu închiderea electronicelor cu o oră înainte de somn. 

În ziua de azi, telefoanele provoacă dependență și ne este pur si simplu greu să ne ținem departe ochii de ecranele care, din păcate, emană o lumină albastră ce influențează producția de melatonină, necesară pentru inducerea somnului. Totodată, cantitatea de informații ce vine de pe internet, televizor sau tabletă ne agită și nu ne lasă să ne detașăm de cotidian, pentru că mintea nu ia o pauză. Primul pas este să închizi toate electronicele și să alegi o carte în schimb, însă nu înainte să faci următorii pași.

2. Relaxează-ți corpul cu o baie calduță.

Se știe că o baie caldă are puteri magice când vine vorba de relaxarea corpului și minții seara, așa că alege-ți sărurile preferate de baie și acordă-ți măcar 15 minute în care pur și simplu stai în cadă și te bucuri de aceste clipe, uitând de toată agitația din cursul zilei. 

3. Îmbracă-te într-o pijama confortabilă.

Poate că nu ai crede, însă pijamaua cu care alegi să te îmbraci înainte de somn, chiar influențează calitatea somnului. Orientează-te către haine de dama din materiale de calitate precum cele de la Maroko, preferabil naturale, care sunt foarte prietenoase cu pielea, o lasă să respire iar ție îți permiți să te miști în voie în timpul somnului, fără să simți că te incomodează hainele. Alege niște pijamale de damă care să se adapteze anotimpului dar și stilului tău vestimentar, chiar dacă nu te vede primul gând este “Dar nu mă vede nimeni!”. Dacă ești o femeie care se regăsește într-un stil elegant și sexy, o pijama din satin, un material extrem de fin ți s-ar potrivi de minune. Însă, dacă din contră, alegi mereu comoditatea și ai un stil mai copilăros, o pijama din bumbac cu un imprimeu simpatic e ideală pentru tine.  Orice ai alege, este esențială calitatea materialelor iar  astfel vei adăuga un plus pentru un somn odihnitor. 

4. Reglează temperatura camerei.

Înainte de a te băga în pat, asigură-te că aerul din camera ta este unul curat și la o temperatură de 23, maxim 24 de grade. Așa că, cu aproximativ două ore înainte de somn, deschide geamurile larg pentru a se aerisi camera iar dacă zona în care stai îți permite, lasă-le așa pe tot parcursul nopții. Dacă nu, reglează termostatul la o temperatura de 23 de grade, ia-ți o pătură subțire si o pijama de dama confortabila iar somnul tău va fi la un pas mai aproape de cel ideal. 

5. Acum e timpul să bei un ceai și să citești o carte.

După o baie caldă și îmbrăcată într-o pijama confortabilă, pregătește-ți un ceai cald de lavandă, passiflora sau tei, îndulcește-l cu puțină miere și savurează-l alături de o carte bună, sub pătură. Ține electronicele închise iar telefonul preferabil în altă cameră sau departe de tine, pentru a nu fi tentat să-l verifici. 

Inevitabil, o dată ce faci toți acești pași mici dar mai importanți decât par, somnul va veni de la sine și nu va fi la fel de agitat sau superficial cum ți se întâmpla până acum. Respectă această rutină în fiecare seară și vei observa că somnul de îmbunătățește pe zi ce trece iar asta vei simți mai ales gradul de productivitate pe care îl vei avea în activitățile zilnice. 

related posts

Modifică setările cookies