Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul invaziv de col uterin este împărțit în două tipuri histologice principale:

  • A. carcinomul scuamos de col uterin (aprox. 85% din toate cazurile) este caracterizat prin prin o fază precanceroasă lungă, numită Neoplazie Cervicală Intraepitelială (“CIN”), care permite identificarea și tratamentul precoce. Evoluția de la CIN spre cancer are loc tipic în 8-10 ani de la depistarea leziunii, excepție făcând persoanele imunosuprimate, ce prezinta multipli factori de risc pentru o evoluție rapidă, chiar în mai puţin de un an. Carcinomul scuamos și leziunile cervicale de tip CIN sunt localizate la nivelul exocervixului, fiind astfel favorizată identificarea precoce (prin examen citologic Babeș-Papanicolau, examinare colposcopică şi prelevarea biopsiei de col uterin).
  • B. adenocarcinomul (aprox. 10-15% din toate cazurile) are ca punct de pornire celulele glandulare, producătoare de mucus, din endocervix. Este mai rar întâlnit, diagnosticat de obicei la 45 de ani, însă, recent, este descoperit din ce în ce mai des şi la 20-30 de ani. Mecanismul creșterii numărului de cazuri de adenocarcinom de col uterin la femei mai tinere nu este pe deplin cunoscut. Evoluția naturală a adenocarcinomului diferă de cea a carcinomului scuamos de col uterin prin lipsa parcurgerii etapelor precanceroase uşor identificabile (cum sunt leziunile de tip CIN), neexistand criterii histologice standard de identificare a leziunilor precoce. Recoltarea adecvata de probe și examinarea colposcopică a leziunilor precoce este dificilă din cauza localizării acestora la nivel endocervical. De asemenea, leziunile glandulare sunt frecvent multicentrice.
  • C. carcinoamele adenoscuamoase sau carcinoamele mixte sunt extrem de rar întâlnite

Melanomul, limfomul, sarcomul se pot dezvolta, rar, la nivelul colului uterin, aceste tipuri de cancer apărând, de obicei, în alte părți ale corpului.

Identificarea tipului histologic de cancer de col uterin permite stabilirea tratamentului și a prognosticului bolii.

Diagnosticul de certitudine a cancerului de col uterin este dat de rezultatul pozitiv al unei biopsii de la nivelul colului uterin. Pentru stadializarea cancerului și pentru stabilirea conduitei terapeutice optime, diagnosticul cancerului de col uterin implică examenul clinic ginecologic, citologia Babeș-Papanicolau, testarea HPV, biopsia colului uterin, teste imagistice și imunohistochimice pentru a stabili gradul de invazie și extinderea cancerului.

  1. Consultul clinic ginecologic include anamneza (discuția dintre medic și pacient în timpul căreia sunt semnalate eventuale simptome anormale, istoricul medical și prezența factorilor de risc) și examenul clinic, pe parcursul căruia vor fi examinate vizual vulva, vaginul și colul uterin (putând fi observate orice leziuni sau sângerari localizate la acest nivel). Se va efectua tușeu vaginal (care evaluează, printre altele, volumul, consistența, mobilitatea colului uterin).
  2. Testul citologic Babeș-Papanicolau presupune colectarea unei mostre de celule de pe suprafața colului uterin și trimiterea probei către laborator pentru a fi examinată microscopic. Pot fi detectate celulele cu modificări anormale (displazie cervicală), celulele precanceroase, neoplazia intraepitelială cervicală (CIN), leziunea scuamoasă intraepitelială (SIL), într-un stadiu timpuriu. În funcție de tipul leziunii cervicale descoperite, se va stabili metoda de tratament și de urmarire optimă. Se recomandă pacientelor între 21 și 65 de ani, fiind principala metodă de screening primar a cancerului de col uterin. Este recomandat inclusiv în cazul femeilor care s-au vaccinat împotriva HPV. 

Perioada optimă pentru testare este între zilele 10 și 14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruației) și se recomandă: repaus sexual și evitarea spălăturilor intravaginale sau a folosirii ovulelor, spermicidelor, cremelor vaginale sau a tampoanelor cu 48 de ore înainte de recoltare.

Prezența factorilor de risc pentru cancerul de col uterin, a unui diagnostic în antecedente de cancer cervical poate necesita repetarea mai frecventă a testării Babeș-Papanicolau.

  1. Genotiparea HPV – este recomandat femeilor începând cu vârsta de 25 de ani, ce au avut rezultate ale testului Babeș-Papanicolau normale până în prezent. Testul HPV se poate efectua simultan cu testul Babeș-Papanicolau la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani pentru a detecta riscul a dezvolta cancerul de col uterin.
  2. Colposcopia este o procedură de examinare a tractului genital inferior (col, vagin, vulvă) cu ajutorul unui microscop special (numit colposcop). Nu este recomandată în timpul menstruației, la mai puțin de 24-48 de ore de la folosirea cremelor, tampoanelor, spermicidelor sau cu 24 de ore după contactul sexual. Colposcopia poate fi utilizată pentru a depista afecțiuni benigne (cum ar fi polipi cervicali, negi genitali, modificări inflamatorii ale colului uterin) sau leziuni precanceroase/canceroase ale vulvei, vaginului și ale colului uterin), în cazul unui examen PAP anormal sau a unui examen clinic ginecologic modificat. Colposcopia se poate efectua cu sau fără biopsierea leziunilor observate în timpul examinării. Se poate utiliza și în controalele periodice post-intervenții chirurgicale conservatoare ale colului uterin. 
  3. Biopsia de col uterin. Se poate efectua atât biopsie de la nivelul exocervixului, cât și de la nivel endocervical, pentru a determina prezența celulelor canceroase la nivelul colului uterin și a canalului cervical (care leagă uterul de colul uterin). Biopsia de col uterin se poate efectua prin curetaj biopsic cervical, colposcopie cu biopsie sau conizație de col uterin. În cazul în care biopsia indică prezența cancerului de col uterin, medicul va solicita teste imagistice pentru a analiza extensia cancerului. Biopsia de col uterin este indicată în cazul rezultatelor anormale după examinarea PAP și a tipajului HPV pozitiv (în special în cazul tulpinilor cu risc înalt), ce asociază leziuni cervicale vizibile colposcopic.
  4. Conizația de col uterin implică excizia unui fragment conic de țesut, ce cuprinde leziunea decelată colposcopic, ce va fi ulterior trimisă la examen anatomopatologic pentru a confirma sau infirma diagnosticul cancerului de col uterin.