(P) Mierea de manuka: remedii & beneficii pentru sănătate


Originară din Noua Zeelandă, mierea de manuka este produsă de albinele care polenizează floarea Leptospermum Scoparium, prezenta la arbustul de manuka.

Tag-uri:

Mierea de manuka se deosebeşte de mierea tradiţională prin proprietăţile antibacteriene pe care le are. Acestea sunt conferite de ingredientul sau activ, numit methylglyoxal. 

În plus, mierea de manuka se remarcă prin efectele antivirale, antiinflamatorii şi antioxidante, fiind folosită în mod tradiţional pentru vindecarea rănilor, calmarea durerilor de gât, prevenirea cariilor dentare şi ameliorarea problemelor digestive.

Mierea de manuka este un tip unic de miere

Mierea de manuka este recunoscută şi apreciată pentru efectele benefice în gestionarea şi vindecarea rănilor. Totodată, este foarte populară pentru proprietăţile sale antibacteriene, antivirale şi antiinflamatorii. Studiile au dovedit că datorită acestora, mierea de manuka poate ajuta la ameliorarea unor afecţiuni, precum sindromul colonului iritabil, ulcerul gastric, bolile parodontale şi infecţiile respiratorii superioare. 

Cercetările realizate eu reliefat faptul ca mierea de manuka este o strategie eficientă de tratament care poate accelera procesul de vindecare dacă se utilizează împreună cu terapiile convenţionale. 

Iată câteva din remediile şi beneficiile pentru sănătate ale mierii de manuka.

Ajută la vindecarea rănilor

Mierea de manuka este utilizată din cele mai vechi timpuri pentru tratarea rănilor, a arsurilor şi a iritaţiilor. În 2007, în SUA, aceasta a fost oficial aprobată ca fiind o opţiune viabilă pentru tratamentul rănilor.

Mierea de manuka are proprietăţi antibacteriene şi antioxidante, fiind ideală pentru a menţine un mediu umed necesar pentru vindecarea rănilor. Totodată, aceasta poate crea o barieră de protecţie, prevenind infecţiile microbiene ale rănilor.

Sunt numeroase studii care dovedesc că mierea de manuka poate grăbi vindecarea rănilor, accelerând regenerarea ţesutului. Totodată, s-a dovedit eficace în reducerea durerilor pacienţilor care sufereau de arsuri. 

Ajută la vindecarea ulcerelor diabetice

Un studiu realizat în Arabia Saudită a reliefat faptul că pansamentele cu miere de manuka, utilizate în combinaţie cu tratamentele convenţionale ale plăgilor, pot vindeca ulcerul diabetic mai eficient decât tratamentul convenţional. Mai mult, un studiu realizat de greci a arătat că pansamentele cu miere de manuka au redus timpul de vindecare şi au dezinfectat rănile în cazul pacienţilor cu ulceraţii ale piciorului diabetic.

Ajută la tratarea infecţiilor cauzate de tulpini rezistente la antibiotice

Mierea de manuka s-a dovedit eficientă în tratarea infecţiilor cauzate de viruşi rezistenţi la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus Aureus. Aplicarea topica periodică a mierii de manuka pe răni şi infecţii, ajuta chiar la prevenirea infecţiilor cu acest virus, dar şi la combaterea arsurilor, ulceraţiilor şi a rănilor care nu se vindecă. 

Promovează sănătatea orală

Prevenirea cariilor dentare şi menţinerea sănătăţii gingiilor se pot realiza prin minimizarea bacteriilor orale dăunătoare care pot forma plăci. De asemenea, este important să nu se distrugă bacteriile orale benefice, acestea fiind responsabile cu menţinerea sănătăţii gurii. 

Studiile au dovedit că mierea de manuka ataca bacteriile orale dăunătoare asociate cu formarea plăcii, inflamaţia gingiilor şi cariile dentare. Mai exact, cercetările au dovedit că mierea de manuka, datorită efectului antibacterian crescut, este eficientă pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor orale dăunătoare. 

De asemenea, mierea de manuka conţine calciu, fosfor şi zinc - toate fiind necesare pentru întărirea dinţilor.

Calmează durerile în gât

Datorită proprietăţilor sale antivirale şi antibacteriene, mierea de manuka poate reduce inflamaţiile şi ataca bacteriile care provoacă durerile de gât. Studiile au dovedit că aceasta nu numai că ataca bacteriile dăunătoare, dar şi căptuşeşte suprafaţa interioară a gâtului, având un efect calmant.

Mai mult, mierea de manuka reduce bacteriile orale dăunătoare responsabile de mucozită, un efect secundar comun al radiaţiilor şi chimioterapiei. Mucozita duce la inflamaţii şi ulceraţii dureroase care acoperă esofagul şi tractul digestiv.

Ajută la prevenirea ulcerului gastric

Ulcerele stomacale sunt una dintre afecţiunile frecvente. Acestea sunt răni apărute pe mucoasa stomacului, provocând dureri de stomac, greaţă şi balonare. H. pylori este tipul comun de bacterie responsabilă pentru majoritatea ulcerelor gastrice. Studiile sugerează că mierea de manuka poate ajuta la tratarea ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori, aceasta fiind un agent antibacterian util. 

Ulcerele gastrice pot fi provocate de consumul excesiv de alcool. Totuşi, studiile au dovedit că mierea de manuka poate ajuta şi la prevenirea acestora.  

Îmbunătăţeşte activitatea digestivă

Sindromul colonului iritabil este o afecţiune digestivă foarte des întâlnită. Simptomele acestuia includ constipaţie, diaree, dureri abdominale şi tranzit intestinal neregulat. Cercetătorii au descoperit că un consum regulat de miere de manuka poate ajuta la ameliorarea tuturor acestor simptome. 

S-a dovedit că mierea de manuka are un aport considerabil de antioxidanţi şi reduce inflamaţiile, atât în cazul sindromului colonului iritabil, cât şi în prezenţa colitelor ulceroase - un tip de boala inflamatorie a intestinului.

Studiile au relevat faptul ca mierea de manuka poate ataca tulpinile de Clostridium dificile - un timp de infecţie bacteriană care generează diaree severă şi inflamaţia intestinului. De obicei, aceasta este tratată cu antibiotice, dar cercetătorii au observat eficacitatea mierii de manuka asupra tulpinilor acestui virus. Mierea de manuka a ucis celulele de Clostridium dificile, ceea ce o poate face un posibil tratament eficient.

Ameliorează simptomele fibrozei cistice

Fibroza cistică este o afecţiune ereditară care dăunează plămânilor şi, de asemenea, poate afecta sistemul digestiv şi alte organe. În general, fibroza cistică afectează celulele care produc mucus, care devine anormal de gros şi lipicios. Acesta blochează căile respiratorii şi îngreunează respiraţia. 

Din păcate, infecţiile respiratorii superioare sunt frecvente la persoanele cu fibroză cistică. Studiile au dovedit că mierea de manuka poate combate bacteriile care provoacă infecţii respiratorii superioare. Rezultatele cercetărilor au indicat că aceasta inhiba creşterea bacteriilor, având rezultate foarte bune împreună cu tratamentul pe bază de antibiotice. 

Tratează acneea

Acneea este cauza de obicei de modificările hormonale, dar poate fi şi o reacţie la o dietă neadecvată, la şters sau la dezvoltarea bacteriilor în porii înfundaţi ai tenului. Datorită proprietăţilor antimicrobiene, mierea de manuka, utilizată în combinaţie cu un produs cu un pH mic pentru îngrijirea tenului, poate ameliora acneea.

Cercetările au dovedit că mierea de manuka ar putea fi utilă pentru a îndepărta bacteriile de pe piele, ceea ce accelerează procesul de vindecare a acneei. De asemenea, datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii, mierea de manuka poate reduce inflamaţiile asociate cu acneea.

Calmează tusea

Mierea, în general, este unul dintre cele mai bune remedii împotriva tusei. Mierea de manuka, însă, datorită proprietăţilor antimicrobiene şi antibacteriene sporite, este cu mult mai eficientă în calmarea tusei decât mierea obişnuită, fiind un remediu ideal pentru a uşura somnul. O singură lingură de miere de manuka administrată înainte de culcare, poate fi la fel de eficientă ca oricare alt tratament pentru calmarea tusei. 

Întăreşte sistemul imunitar

Cu toate că cercetările sunt abia la început, există studii promiţătoare care reliefează că mierea de manuka, datorită proprietăţilor antivirale, antimicrobiene şi antiinflamatorii, poate ajuta la tratarea şi prevenirea răcelii şi gripei. Studiile au dovedit că mierea de manuka este un aliment minune care poate întări sistemul imunitar, îmbunătăţind răspunsul organismului la agenţii patogeni şi la radicalii liberi. 

Îmbunătăţeşte sănătatea intestinală

Cercetările emergente au legat consumul de miere de manuka de o sănătate intestinală mai bună. În primul rând, aceasta este un probiotic, ceea ce înseamnă că ajută la promovarea bacteriilor intestinale benefice, esenţiale pentru păstrarea sănătăţii sistemului digestiv. De asemenea, studiile au evidenţiat că mierea de manuka are capacitatea de a ameliora sănătatea intestinală, eliminând cauzele majore ale intoxicaţiilor alimentare. 

Poate ajuta la ameliorarea simptomelor alergiilor

Pentru toţi cei care suferă de alergii cauzate de mediu care se manifesta prin strănut, ochi şi nas care curg, şi suferă în special primăvară şi vara, mierea de manuka poate fi de un real ajutor. Cercetările au sugerat că aceasta miere, datorită efectelor antimicrobiene şi antiinflamatorii, poate ajuta la reglarea reacţiei exagerate a sistemului imunitar la alergeni, ameliorând considerabil simptomele. În plus, mierea de manuka poate fi administrată pentru a calma iritaţiile gâtului şi tusea cauzate de alergii.

Combate infecţiile

Agenţii patogeni care provoacă infecţii sunt peste tot - în alimente, în aer, pe suprafeţele pe care le atingem. Sistemul imunitar ne ajută să ne ferim de infecţii, antibioticele fiind de ajutor, însă fără a exagera cu consumul, pentru că pot afecta flora intestinală. Printre soluţiile naturale, fără efecte adverse, care ne pot ajuta să ne protejăm de infecţii, se numără şi consumul de miere de manuka. Studiile au dovedit că aceasta poate ucide unele bacterii rezistente chiar şi la antibiotice.

Îmbunătăţeşte somnul

Lipsa somnului poate genera probleme de sănătate şi complicaţii, fiind una dintre primele cauze ale creşterii stresului şi slăbirea sistemului imunitar. Din fericire, studiile au arătat ca mierea de manuka poate ameliora considerabil problemele cu somnul. Aceasta nu numai că ne poate ajuta să adormim, ci chiar îmbunătăţeşte calitatea somnului, reducând cauzele insomniilor. Pe lângă faptul că ajută la eliberarea melatoninei, hormonul somnului, mierea de manuka este foarte gustoasă şi uşor de utilizat. 

Ameliorează arsurile gastrice

Esofagul nu este protejat de sucurile stomacului, aşa cum este protejat stomacul, ceea ce îl face vulnerabil la efectele corozive ale acidului gastric, simptomele fiind senzaţiile de arsuri dureroase. Afecţiunea este numită arsură la stomac, termenul medical consacrat fiind cel de reflux acid. Aceasta este adesea cauzat de supraaglomerarea bacteriilor în intestinul subţire. Datorită proprietăţilor antibacteriene, mierea de manuka ajuta la combaterea acestor bacterii, ameliorând simptomele.

related posts

Modifică setările cookies