(P) Tot ce trebuie să știi înainte de a intra la menopauză și cum să te pregătești pentru acest pas important din viața unei femei


Menopauza este un fenomen natural, un stadiu important din viața oricărei femei. 

Tag-uri: #menopauza #femeie

Ea se instalează în jurul vârstei de 45-55 de ani și conform definiției are loc atunci când femeia în cauză nu a mai avut menstruație timp de 12 luni consecutive.

Când ajunge la menopauză, corpul femeii încetează să mai producă estrogen și astfel trece printr-o serie de schimbări majore. Declinul în producția de estrogen începe să se simtă încă din perioada dinaintea menopauzei, numită și perimenopauză, și la unele femei poate avea loc chiar și cu patru ani înainte de instalarea ulimei menstruații. Media de vârstă la care femeile intră la menopauză este de 51-52 de ani. Dar există și excepții în care unele femei au ultima menstruație la vârsta de 46 de ani. 

Ce simți atunci când corpul se pregătește de menopauză?

Pe cât de simplu este pentru femeile cu o menstruație normală să-și dea seama de primele simptome ale menopauzei, pe atât de dificil este pentru cele care nu au un ciclu regulat. 

În cazul în care cu mici excepții te-ai bucurat de un ciclu regulat și de menstruații lipsite de durere și cu o cantitate moderată de sânge, înainte de intrarea la menopauză vei observa că volumul de sânge pierdut se modifică și de asemenea, perioada dintre două menstruații devine mai scurtă sau mai lungă. 

Însă simptomele legate de menstruație nu sunt singurele efecte ale menopauzei resimțite de femei. Înainte de intrarea la menopauză mai mult de 80% din femei, indiferent dacă au avut un ciclu regulat sau nu, vor prezenta într-o anumită măsură, o parte sau chiar toate simptomele de mai jos:

・Stări de căldură intensă resimțită independent de temperatura camerei sau din exterior pentru perioade scurte de timp, denumite și bufeuri;

・Transpirații abundente în timpul somnului determinate de bufeurile care au loc noaptea și care determină treziri bruște și stări de oboseală pe timpul zilei;

・Scăderea dorinței sexuale și atracției față de actul sexual, precum și reducerea cantității de lubrifiant natural de la nivelul vaginului;

・Migrene intense și de lungă durată, mai dese decât în perioada dinaintea menopauzei;

・Infecții urinare periodice, ce pot prezenta complicații și sunt mai greu de tratat decât de obicei;

・Reducerea masei musculare și resimțirea unei stări de moleșeală la nivelul mușchilor;

・Schimbările dese de dispoziție, anxietate și depresii fără un motiv anume;

・Palpitații ale inimii, scăderea și creșterea bruscă a tensiunii arteriale.

Cum trebuie să te pregătești pentru intrarea la menopauză

La fel ca în cazul multor alte etape prin care o femeie este nevoită să treacă de-a lungul vieții și cu simptomele declanșate de menopauză te poți împăca mai ușor dacă ai dus și continui să menții un stil de viață sănătos.

Multe femei observă o ușoară creștere în greutate înainte de intrarea la menopauză și acest lucru poate fi un motiv în plus de stres pe lângă ciclurile neregulate și menstruația atipică. Dar chiar și în lipsa estrogenului, greutatea ideală se poate recăpăta fără prea mare efort printr-o alimentație corespunzătoare.

De asemnea, în perioada dinaintea menopauzei, multe femei se confruntă cu o stare psihică proastă și un disconfort general. Când intri la menopauză nu este un lucru neobișnuit să simți că pierzi o parte importantă din tine și că viața ta se va schimba pentru totdeauna. Dar cu toate că schimbarea este reală, ea nu trebuie privită ca un fenomen negativ.

Există multe site-uri cu ajutorul cărora poți să te informezi în legătură cu menopauza, precum Vitacaps.ro, sau poți discuta cu prietene și cunoștințe care au trecut deja prin această perioadă și îți pot povesti experiențele lor, pentru a știi la ce să te aștepți.

Menopauza nu este un motiv de teamă și în niciun caz de autocompătimire, ci poate fi privită ca o perioadă de evoluție în care nu va mai trebui să-ți faci griji lună de lună pentru menstruație și toate celelalte efecte ale sale. De asemenea, scăderea consumului de stimulente precum cafeaua și alcoolul și adoptarea unui stil de viață bazat pe mișcare și sport pot reduce și elimina până la 100% efectele secundare ale menopauzei și reprezenta startul pentru o perioadă de liniște și calm așa cum nu ai mai trăit niciodată.

related posts

Modifică setările cookies