Paula Herlo: "Mergeti periodic la control mai ales daca aveti un istoric in familie in ceea ce priveste cancerul de san"


Sustine cu toata convingerea lupta impotriva cancerului si este Presedinte Onorific al asociatiei DARUIESTE VIATA, care sprijina, cu ajutorul voluntarilor, toti pacientii care solicita ajutor pentru a obtine dreptul la tratament in tara sau in strainatate. Paula Herlo este o femeie care conduce prin exemplu si nu amana controlul medical periodic.


In urma cu numai cateva zile, presa din intreaga lume a explodat: Angelina Jolie a marturisit  prin intermediul unei scrisori deschise publicate in "The New York Times" ca a hotarat sa isi extirpe ovarele, stiind ca este detinatoarea genei BRCA1, care predispune la cancer.

Decizia ei ramane una controversata si creeaza adevarate valuri atat in randul specialistilor, cat si al persoanelor publice. Mai ales acestea din urma profita de gestul curajos al Angelinei pentru a trage un semnal de alarma in privinta preventiei si tratarii cancerului.

Cunoscuta pentru sprijinul pe care l-a acordat in toate demersurile si campaniile privitoare la acest subiect, corepsondentul ProTV Paula Herlo a acceptat sa ne vorbeasca despre preventia "bolii secolului", asa cum a mai fost numit cancerul

"In ceea ce priveste subiectul extrem de discutat zilele astea privind extirparea sanilor sau a ovarelor cred ca e o decizie extrem de greu de luat. Pentru femei care au avut astfel de cazuri in familie, care au vazut cum arata suferinta in cele mai profund substrat al ei, teama de a nu trece prin asa ceva duce la decizii de acest fel. Inainte de a ne gandi insa la asta trebuie sa stim ca exista laboratoare (unul foarte performant la Iasi) care ne pot arata in ce masura suntem expuse unui astfel de risc. Mai trebuie sa ne gandim ca alimentatia si stilul de viata sanatos ne pot tine departe de boli. Va indemn, asadar, sa mergeti periodic la control mai ales daca aveti un istoric in familie in ceea ce priveste cancerul de san", a spus Paula.

"De la 25 de ani am inceput sa-mi fac o data la sase luni ecografii mamare. Am vazut in jurul meu tinere murind din cauza diagnosticarii tarzii. Cancerul de san e o boala cu sanse mari de vindecare daca este descoperita la timp. E important pentru pacientele care afla ca sufera de aceasta maladie sa stie exact ce inseamna tratamentul, iar pentru asta va indemn sa intrati pe site-ul ascoiatiei DARUIESTE VIATA si sa va informati", a incheiat corespondentul ProTV.

Pentru a le veni in ajutor tuturor femeilor, iata numai cateva dinter informatiile pe care Paula le considera esentiale pentru orice femeie care isi doreste sa duca un stil de viata sanatos si sa detecteze din timp eventualele probleme de sanatate. Factorii de risc pentru cancerul de san la femei sunt urmatorii:

Varsta. Pe masura ce femeile inainteaza in varsta creste riscul de cancer mamar.

Genele. Mutatiile anumitor gene care sunt mostenite de la mama sau tata cresc riscul cancerului de san. Cunostintele actuale sugereaza ca aceste gene anormale sunt responsible de mai putin de 10% din cancerele mamare.

Rude in familie cu acest tip de cancer. Daca ai in familie o ruda de gradul unu (mama, sora, fiica, frate sau tata) care a avut cancer de san mai ales daca avea sub varsta de 45 de ani la momentul diagnosticului. Cand mai multe persoane din aceeasi familie au fost afectate de cancer mamar sau/si ovarian in tinerete, trebuie suspicionata o predispozitie genetica. BRCA1 si BRCA2 sunt cele doua gene principale implicate in formele familiale de cancer mamar. Riscul in cazul in care o persoana poarta mutatia genei BRCA1 de a face cancer este de 80-85%, cu risc 60% sa faca cancer la ambii sani. Riscul poate fi redus prin operatie profilactica.

Expunerea de-a lungul vietii la estrogen si progesteron. Femeile care au avut menstruatie inainte de varsta de 12 ani si care a durat peste varsta de 55 de ani au un risc mai mare de a suferi de cancer de san.

Varsta la care devin mame. Femeile care nu au avut copii sau care au nascut primul copil dupa varsta de 30 de ani au de asemenea un risc mai mare de a face cancer mamar.

Factori geografici si sociali. Femeile care traiesc in tari occidentale si cele cu un nivel mai ridicat de educatie prezinta un risc mai mare de a face cancer la san.

Folosirea de medicamente cu estrogen si progesteron. Studiile au aratat ca folosirea contraceptivelor orale, mai ales inainte de prima sarcina, creste riscul de a face cancer la san. Daca o femeie nu a mai luat pilule timp de 10 ani, riscul de a face cancer de la acest tip de medicamente nu mai exista.

Folosirea terapiei de inlocuire hormonala dupa menopauza. Riscul este mai mare cand se combina terapii ce contin si esteogen, progesteron, folosirea terapiei cu estrogen fiind mai putin periculoasa.

Radioterapie in copilarie sau adolescenta. Cei care au fost tratati cu radioterapie in copilarie sau adolescenta (de obicei pentru limfoame) au un risc mai mare de a dezvolta cancer de san la maturitate.

Obezitatea creste riscul de cancer la san, mai ales dupa menopauza. Asta din cauza productiei de estrogeni din tesuturile cu grasimi, principala sursa de esteogeni dupa menopauza.

Consumul de alcool si fumatul cresc, de asemenea, riscul de aparitie a cancerului de san, dar nu se cunoaste exact mecanismul care este responsabil de aceasta situatie.

Aceste informatii au fost realizate intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, finantat de Fundatia Vodafone, in cadrul proiectului ”Voluntar de Profesie”. 


Angelina Jolie, o lupta la cutite cu cancerul din cauza mostenirii genetice

Angelina Jolie si-a pierdut mama, bunica materna si o matusa din cauza acestei boli. In urma cu doua saptamani actrita a primit un telefon de la medicul ei in care ii comunica vestea pe care nicio femeie nu vrea sa o primeasca: in organismul ei au fost detectati niste markeri biologici care ar fi putut fi interpretati ca semnale ale unui cancer aflat intr-un stadiu incipient.

"Am trecut prin ceea ce imi imaginez ca au trecut si au simtit mii de alte femei. Mi-am spus mie insami sa raman calma, sa fiu puternica si ca nu am niciun motiv sa cred ca nu voi trai suficient de mult pentru a-mi vedea copiii crescand si pentru a-mi cunoaste nepotii", a spus Angelina Jolie intr-o scrisoare publicata in New York Times.

In varsta de 39 de ani si mama a sase copii, Angelina Jolie a povestit ca a discutat problema sa si cu medicul care a ingrijit-o pe mama sa, care a murit in 2007, in urma unui cancer ovarian. "A fost devastata cand m-a vazut. Mi-a spus: «Arati exact ca ea». Asta m-a terminat", a adaugat ea.

Vedeta a trait cinci zile tensionate, in asteptarea rezultatelor testelor suplimentare, pentru a vedea daca in corpul ei exista deja tumori canceroase. "Am petrecut acele cinci zile ca si cum ma aflam intr-o ceata densa, dar am participat la meciul de fotbal al copiilor mei si am facut tot ce am putut pentru a ramane calma si concentrata", a dezvaluit Angelina Jolie.

Testele au iesit negative, insa Angelina a luat in acel moment hotararea de a-si extirpa ovarele. Angelina Jolie, purtatoare a genei BRCA1, care predispune la cancer si care a determinat-o sa suporte o dubla mastectomie in 2013, spune ca decizia de a suporta o noua operatie este una personala, care nu trebuie sa fie luata de toate femeile aflate in situatia ei. "Cel mai important lucru este sa aflati care sunt optiunile pe care le aveti si sa alegeti cea mai buna solutie pentru persoana voastra", a adaugat actrita.

Angelina Jolie a spus ca planuise deja sa faca aceasta operatie intr-un anumit moment din viitor, deoarece medicii i-au recomandat ca acea interventie cu rol preventiv sa fie executata cu un deceniu inainte de varstele pe care le aveau rudele ei de sex feminin in momentul diagnosticarii lor cu cancer. "Cancerul ovarian al mamei mele a fost diagnosticat atunci cand ea avea 49 de ani. Eu am acum 39 de ani", spune actrita.

Mediafax scrie ca dupa efectuarea interventiei, medicii au gasit o mica tumoare benigna intr-unul dintre ovare, dar niciun semn de cancer in celelalte tesuturi. Actrita a optat pentru pastrarea uterului, deoarece in familia ei nu a existat niciun caz de cancer uterin.

Din pacate, extirparea ovarelor nu o fereste de riscul de a fi diagnosticata cu cancer pe viitor.  "Realitatea este ca eu sunt in continuare predispusa la cancer", a continuat actrita. Angelina Jolie spune ca va cauta de acum inainte o serie de metode naturale de intarire a sistemului ei imunitar.

"Indiferent de hormonii inlocuitori pe care ii iau, acum am intrat deja la menopauza. Nu voi mai putea sa am alti copii si ma astept la anumite schimbari fizice. Insa ma simt linistita in legatura cu tot ce va veni, nu doar pentru ca sunt puternica, ci si pentru faptul ca imi dau seama ca acesta a fost un moment care face parte din viata. Nu e nimic de care sa te temi", a mai spus Angelina.


Citeste si:

"Ce a facut Angelina Jolie este in regula". Ce masuri ia Anca Turcasiu pentru a nu se afla in situatia actritei

"Nu am niciun motiv pentru care sa nu-mi vad cum cresc copiii". Anuntul emotionant facut de Angelina Jolie

  • Paula Herlo: Mergeti periodic la control mai ales daca aveti un istoric in familie in ceea ce priveste cancerul de san

related posts

Modifică setările cookies