Persoanele roscate prezintă un risc crescut de melanom. Cum au descoperit cercetatorii acest lucru


Persoanele roscate cu pielea deschisa la culoare prezinta un risc crescut de melanom, cea mai grava forma de cancer al pielii, chiar si in absenta oricarei expuneri la soare.


Studiul, efectuat pe soareci, a demonstrat faptul ca un pigment care determina culoarea rosie a parului poate cauza formarea unui melanom, independent de expunerea la razele ultraviolete, considerate in general principalul factor de risc pentru aparitia cancerului de piele.


Melaninele sunt principalii pigmenti care determina culoarea pielii, a ochilor si a parului. Ei exista in doua sortimente: eumelanina (bruna sau neagra), care protejeaza straturile profunde ale pielii de razele solare, si feomelanina, un precursor al eumelaninei. Persoanele roscate sunt practic lipsite de feomelanina, ceea ce le face foarte sensibile la actiunea razelor solare.


Studiul, coordonat de David E. Fisher de la Universitatea Yale din Statele Unite si publicat în revista Nature, a folosit soareci incapabili sa produca eumelanina si i-a comparat cu alte doua grupe de soareci: un grup-tinta si un grup de soareci albinosi (care nu pot sa produca nici eumelanina, nici feomelanina).


Autorii studiului au descoperit ca soarecii roscati prezentau un risc de 50% de a dezvolta un melanom in anul urmator de viata, spre deosebire de soarecii negri şi albinosi, la care acest tip de cancer ramanea destul de rar.


"Am fost surprinsi, pentru ca noi credeam pana acum ca persoanele roscate cu pielea deschisa dezvoltau un melanom din cauza unei protectii insuficiente contra soarelui şi a razelor ultraviolete", a declarat David E. Fisher.


Referindu-se la posibilitatea ca si alte persoane sa fie vizate de acest risc, profesorul Fisher a preferat sa ramana prudent: "Nu stim daca riscul este limitat doar la persoanele roscate sau daca el se extinde si în cazul altor persoane cu pielea deschisa la culoare".


Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 130.000 de cazuri noi de melanom sunt diagnosticate in fiecare an pe plan mondial. Este una dintre formele de cancer cu cea mai mare crestere a frecventei in ultimii ani, aceasta fiind de 3-7% în randul populatiei albe din diverse tari de pe Glob.


sursa: mediafax

related posts

Modifică setările cookies