Petiție online pentru introducerea hranei ecologice în școli. Cine este inițiatorul campaniei


„Introduceți hrană sănătoasă/ecologică în școlile și grădinițele din România” este mesajul petiției inițiate de Dinu Criste, preotul misionar din Cluj devenit ciocolatier.


O petiție online, semnată de aproape 1.000 de români, a fost inițiată de cunoscutul preot misionar Dinu Criste. Acesta și-a propus să convingă autoritățile române să renunțe la modul actual de asigurare a hranei elevilor și să introducă în școli și grădinițe mâncare ecologică.

Dinu Criste, pe care l-ați putut vedea la emisiunea Imperiul Leilor cu ideea sa de afacere, vrea să ceară guvernului să adopte măsuri legislative care să încurajeze consumul de hrană sănătoasă în rândul copiilor. 

Toată hrana oferită copiilor în cantinele școlare, inclusiv programul Cornul și laptele, să fie certificată ecologic sau produs montan, pe cât posibil să fie obținută în România (în acest fel amprenta de carbon asupra mediului va fi mai redusă), exceptând produsele care nu pot fi obținute în România (ex: fructe exotice). Promovarea în școli, în rândul copiilor noștri, prin educație nutrițională, a alegerilor alimentare sănătoase și orientarea spre un comportament alimentar responsabil”, sunt cele două mari solicitări care se regăsesc în demersul său.

Vezi VIDEO: Cine este Dinu Criste, preotul care face ciocoltă cu canabis

Petiția a fost semnată de aproape 1.000 de persoane, care sunt de acord că sănătatea societății de mâine depinde de alegerile noastre de azi.

Conform inițiatorului, semnăturile strânse vor fi înmânate personal prim-ministrului Ludovic Orban, după care va fi organizată o conferință de presă prin care se dorește promovarea campaniei.

Ce șanse au petițiile online

Petițiile online nu șanse mici de a fi transformate în legi sau ordonanțe de guvern, fiindcă nu sunt purtătoare de valoare juridică. Pentru ca un astfel de demers să aibă succes, inițiatorul/inițiatorii trebuie să obțină un certificat digital pentru semnătură electronică.

Semnatura electronică este asimilată înscrisului sub semnatură privată, în conformitate cu Legea 455/2001. În cazul unui litigiu, semnătura electronică nu poate fi contestată în instanță.  

Legea 215/2001 a administrației publice locale, actualizată, stabilește condițiile în care cetățenii se pot adresa autorităților locale și județene cu propuneri de hotărâri.

Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi inițiată de unul sau de mai mulți cetățeni cu drept de vot, dacă acesta este susținut prin semnături de cel puțin 5% din populația cu drept de vot a unității administrativ-teritoriale respective.

Listele de susținători pot fi semnate numai de cetățenii cu drept de vot care au domiciliul pe raza unității administrativ-teritoriale respective, al cărei consiliu local sau județean urmează să dezbată proiectul de hotărâre în cauză.

După depunerea documentației și verificarea acesteia de către secretarul unității administrativ-teritoriale, proiectul de hotărâre va urma procedurile regulamentare de lucru ale consiliului local sau județean, după caz”, se arată în lege.

Cum convingi guvernul

Însă, cetățenii se pot adresa și guvernului cu solicitări, însă nu e nevoie de un anume număr de semnături. Conform OG 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petițiilor, cetăţenii se pot adresa autorităţilor publice cu petiţii formulate în nume propriu.

În sensul prezentei ordonanţe, prin petiţie se înţelege cererea, reclamaţia, sesizarea sau propunerea formulată în scris sau prin e-mail, pe care un cetăţean ori o organizaţie legal constituită o poate adresa autorităţilor publice centrale şi locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale din unităţile administrativ-teritoriale, societăţilor naţionale, societăţilor comerciale de interes judeţean sau local, precum şi regiilor autonome, denumite în continuare autorităţi şi instituţii publice.

Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia sa comunice petiționarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă”, se arată în cuprinsul ordonanței.

Fotografii: PRO TV/Agerpres/Shutterstock

  • Petiție online pentru introducerea hranei ecologice în școli. Cine este inițiatorul campaniei

related posts

Modifică setările cookies