Poți să iei coronavirus a doua oară? Ce spun experții despre șansele de reinfectare


Pentru că este un virus nou, necunoscut, Covid-19 vine cu multe semne de întrebare. Una dintre cele mai arzătoare dintre acestea este dacă odată ce ai luat coronavirus și ți-a trecut, te poți reinfecta? Un răspuns sută la sută sigur nu există, însă experții spun că sunt șanse foarte mici.


Încă nu se știe cum se vă termina această pandemie de coronavirus: optimiștii spun că în iunie am putea scăpa de Covid-19, iar pesimiștii prevăd un scenariu sumbru în care toată criza va dura un an. Mai sunt și voici care susțin că noul coronavirus va deveni sezonier, ca gripa.

Vezi si: Studiul care arată cum se comportă coronavirusul la căldură și umiditate. Ce au demonstrat cercetătorii chinezi

Publicația britanică The Guardian încearcă să găsească răspuns la întrebarea dacă un om infectat o data cu coronavirus poate lua virusul și a doua oară. 

Pe fondul unei situații din ce în ce mai complicate în Marea Britanie, Sir Patrick Vallance, un renumit medic britanic și consilier științific șef al guvernului Regatului Unit, și profesorul Chris Whitty, consilier medical șef al guvernului, au ținut să liniștească populația. Aceștia au precizat că cei care au contactat virusul vor dezvolta o oarecare imunitate și că e un lucru rar să dezvolți o boală infecțioasă încă o dată.

Întrebarea dacă te poți reinfecta cu coronavirus a început să circule de luna trecută, de când o femeie din Japonia, care a fost declarată „vindecată”, a ieșit din nou „pozitiv” la testul de Covid-19. Oamenii de știință au fost derutați și îngrijorați de acest lucru.

Profesorul Mark Harris, expert în virologie la Universitatea Leeds, a precizat că, în acel caz, reinfecția a fost „puțin probabilă”, dar a adăugat că „există câteva dovezi în literatura științifică pentru infecții persistente ale coronavirusurilor la animale (în principal la lilieci)”.

Când Vallance a fost întrebat dacă prezența cazului japonez însemna că imunitatea colectivă nu mai este realizabilă, el a răspuns că unii oameni dezvoltă boli infecțioase a doua oară, dar că este un lucru rar. Nu a existat nicio dovadă care să sugereze că ar apărea în cazul coronavirusului, a adăugat el.

Prof. Whitty a explicat că, în cazul bolilor, chiar dacă nu există imunitate pe termen lung, există în mod normal o imunitate pe termen scurt.

Prof. Jon Cohen, profesor emerit de boli infecțioase la Brighton și Sussex Medical School, a declarat: „Răspunsul este că pur și simplu nu știm [despre reinfecție], pentru că nu avem un test de anticorpi pentru infecție, deși vom face în  curând. Cu toate acestea, este foarte probabil, pe baza altor infecții virale, că da, odată ce o persoană a avut infecția, în general va fi imună și nu o va mai repeta. Întotdeauna va exista o excepție ciudată, dar aceasta este cu siguranță o așteptare rezonabilă. ”

Sursa foto: Getty Images

  • Poți să iei coronavirus a doua oară? Ce spun experții despre șansele de reinfectare

related posts

Modifică setările cookies