Renumitul medic virusolog Alexander Kekule, sfaturi pentru reducerea riscului de infectare cu coronavirus


Renumitul medic virusolog Prof. Alexander Kekule are următoarele recomandări cu privire la ce poate face fiecare dintre noi pentru a reduce semnificativ riscul de a ne infecta cu coronavirus. 


Iată, mai jos, șase recomandări de la medicul expert pe care, dacă le veți urma, vă veți face viața mult mai sigură într-o perioadă de epidemie.

 

Citește și: Cum se tratează coronavirus. Medicamentele și remediile care ameliorează simptomele

Nu permiteți ca cineva să strănute sau să tușească în apropierea voastră

Noul coronavirus „țintește” mucoasa din ochi, gură și nas. Toate dovezile le arată experților că nu există riscul de a te infecta prin simpla respirație sau la contactul cu pielea sănătoasă. Asta înseamnă că devine periculos atunci când picături (infectate) de secreții intră în contact cu fața ta. De exemplu, dacă cineva tușește sau strănută lângă tine. Cu toate acestea, acest lucru se aplică numai în cazul unei apropieri mari, adică la mai puțin de doi metri unul de celălalt.

Așadar, dacă vedeți că cineva este pe cale să strănute, ar trebui să vă îndepărtați cât mai repede. Dacă nu doriți să faceți acest lucru, puteți purta ochelari normali și o simplă mască de față (cu protecție a gurii și a nasului). Dacă cineva tușește sau strănută în fața voastră, trebuie să vă schimbați imediat masca și să vă spălați fața cu săpun sau dezinfectant. 

Spălați-vă pe mâini înainte să vă atingeți fața sau să mâncați.

Coronavirusul poate supraviețui câteva ore (și în cazuri rare, zile) pe haine, piele, păr și alte suprafețe. De exemplu, dacă sunteți în autobuz și vă țineți de un mâner pe care sunt secreții proaspete de la cineva infectat, apoi vă frecați ochii sau atingeți mâncarea cu mâinile, vă puteți infecta prin „infecție cu frotiu”. Prin urmare, în afara propriului loc de reședință nu ar trebui să atingeți niciodată ochii, nasul sau buzele dacă nu v-ați spălat înainte pe mâini. În mod evident, este mult mai ușor de spus decât de făcut. Oamenii își ating în mod inconștient chipul de aproximativ zece până la douăzeci de ori pe oră. Nu este deloc ușor să suprimați în mod constant această obișnuință. Dacă nu o puteți gestiona, purtați o mască de față pentru a vă reaminti și a conștientiza acest gest.

Sărutați-vă doar cu cei cu care vă “doriți” să împărtășiți virusul.

În timpul unui sărut sau al unei îmbrățișări, pielea sau părul unei persoane infectate intră ușor în contact cu ochii, nasul sau gura unei persoane sănătoase - este un festival pentru tot felul de agenți patogeni. Situația actuală necesită abstinență strictă de a săruta pe alții pe obraz și îmbrățișările sociale. Pe de altă parte, săruturile sunt permise între parteneri și copiii proprii, pentru că membrii familiei care trăiesc în aceeași gospodărie se infectează unii pe alții mai devreme sau mai târziu.

Considerați spațiile publice interioare ca fiind contaminate.

Coronavirusurile pot fi prezente pe aproape toate suprafețele din transportul public și în stații, restaurante, magazine și alte zone interioare accesibile publicului. Dacă vă întoarceți acasă din aceste tipuri de locuri, ar trebui să vă gândiți la hainele și părul vostru ca fiind potențial infectate (contaminate) și să evitați posibilitatea apariției așa-numitelor infecții cu frotiu. De exemplu, după o călătorie lungă cu trenul, este bine să vă spălați părul înainte de a vă culca. În aer liber, nivelul de contaminare a suprafețelor exterioare este semnificativ mai mic, deoarece agenții patogeni sunt diluați și dezactivați de influențele mediului înconjurător.

Evitați contactul cu alte persoane dacă tușiți sau aveți febră.

Dacă cineva tușește puternic sau are febră, nu ar trebui să meargă la serviciu, la școală sau la grădiniță, nu ar trebui să folosească transportul public sau să viziteze zone interioare unde există o mulțime de oameni. Centrele de zi, grădinițele pentru copii trebuie să respecte în mod strict această regulă, deoarece copiii - conform cunoștințelor actuale - devin doar ușor bolnavi, dar pot răspândi virusul. Dacă aveți febră sau tuse și trebuie să mergeți la cumpărături sau să folosiți transportul public, spălați-vă mâinile înainte de a pleca și purtați o mască de față.

Fiți relaxați, dar vigilenți.

Dacă respectați aceste reguli, este foarte probabil să evitați noul coronavirus și chiar să vă puteți saluta prietenii cu o strângere de mână, fără a avea nevoie de măști speciale anti-infecție (FFP2), de dezinfectanți sau de provizii de produse alimentare neperisabile. Dacă vă îmbolnăviți în următoarele zile, ar trebui să considerați că, la fel ca până acum, răcelile și gripa sezonieră sunt mult mai frecvente decât infecțiile cu coronavirus. Nici persoanele din Asia de Est, Iran sau nordul Italiei care sunt în țară nu sunt, probabil, purtătoare de virus. Chiar dacă coronavirusul se află pe hainele, pielea sau părul cuiva, nu înseamnă că persoana respectivă va fi infectată. De asemenea, toate infecțiile cu viruși încetinesc semnificativ pe timpul verii. 

Foto: Profimediaimages.ro

related posts

Modifică setările cookies