Sfaturi pentru călătorie vara. Cum să eviți enterocolitele și alte afecțiuni acute ale tractului digestiv


Îmbolnăvirile acute ale tractului digestiv sunt o caracteristică a sezonului cald. Enterocolitele făcute se datorează infectării cu diverse microorganisme, în principal bacterii (Slamonela Shigella), dar și virusiri (rotavirusuri, enterovirusuri), sau chiar paraziți.


De regulă, vara există riscul ca alimentele să fie păstrate în condiții improprii de temperatură, ceea ce duce la contaminarea lor, în special a produselor pe bază de ou cum sunt maioneza, frișca, produsele de patiserie.

Conform Dr. Maria-Cristina Stroi, medic specialist medicină internă, durerile abdominale, balonările nu se datorează unei infecții ci survin din cauza schimbărilor intervenite în dietă cu ocazia concediilor. Astfel, consumul de alimente sau condimente noi cu care organismul nu este obișnuit sau servitul meselor la ore diferite de cele obișnuite, excesele alimentare repetate, uneori însoțite de o cantitate mai mare de alcool, toate acestea pot produce un deranjament digestiv. Chiar și numai consumul de apă potabilă, dar cu caracteristici diferite de cele cu care suntem obișnuiți, poate provoca un disconfort digestiv.

Este bine să facem o planificare atentă și din timp a călătoriilor, în funcție de destinație, standardele de cazare și igiena alimentară sau durata vizitei, dar și în funcție de starea noastră de sănătate și de obiceiuile și particularitățile fiecăruia (alergii, intoleranțe). Atunci când călătorim pe alte continente este bine să ne interesăm ce vaccinari trebuiesc eventual făcute (de exemplu împotriva virusului febrei galbene sau pentru Salmonella Tiphy) sau profilaxia malariei - acestea trebuiesc făcute cu câteva săptămâni înainte de călătorie.

În cazul gastro-enteritelor acute, gravitatea afectării este dată de răsunetul asupra organismului (nu de numărul absolut al scaunelor diareice sau al episodelor de vărsătură). În primul rând, se produce o deshidratare acută care este mai periculoasă în cazul copiilor mici, a gravidelor și a vârstnicilor cu comorbiditate. O dată cu pierderea apei se produce și o piedere de săruri minerale care au un rol deosebit de important în buna funcționare a organismului.

Astfel, cel mai important aspect al tratamentului enterocolitelor acute este reechilibrarea hidro-electrolitică.

Cel mai ușor este însă să prevenim aceste îmbolnăviri. Prevenția constă în respectarea regulilor de igienă alimentară, spălarea pe mâini cu apă și săpun, folosirea de veselă curată. Evitarea fructelor și zarzavaturilor crude atunci când nu le putem curăța corespunzător, de preferat fiind cele preparate termic. Este bine, de asemenea, să consumăm apă îmbuteliată, care este verificată din punct de vedere microbiologic.

De cele mai multe ori aceste afecțiuni sunt autolimitate și se remit spontan odată cu eliminarea cauzei care le-a produs.

Vezi și: Loredana, calatorie spirituala in India


related posts

Modifică setările cookies