Simptomele cancerului pulmonar, boala care a răpus-o pe actrița Florina Cercel, dar și pe primul ei soț


Actrita Florina Cercel a murit la vârsta de 76 de ani, răpusă de o maladie nemiloasă- cancerul pulmonar. Paradoxal și primul soț al actriței a murit tot din cauza cancerului pulmonar. El avea 40 de ani, iar Florina Cercel 29. 


Cancerul pulmonar are incidența și mortalitatea cea mai mare în lume.  Boala produce mai multe decese decât cancerul mamar, cel de colon și cel de prostată adunate.

 

Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar. 90% din persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar sunt fumătoare.

 

Cancerul pulmonar este în continuă creștere peste tot în lume, atât ca prevalență, cât și ca mortalitate.  

 

Prognosticul rămâne rezervat. Practic, supraviețuirea la 5 ani este de 15%.  Șansele de supraviețuire variază în funcție de momentul depistării bolii, tipul acestuia și nivelul extinderii acestuia în organism. 

 

În România, în fiecare an sunt înregistrate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar. Zilnic mor 28 de oameni din cauza bolii. Per total, în anul 2018 s-au înregistrat 83.461 de cazuri noi de cancer pulmonar în țara noastră.

 

Studii recente sugerează că, aproximativ o treime din cazurile de cancer nou descoperite ar putea fi evitate prin eliminarea sau reducerea expunerii la factorii carcinogeni cunoscuți. 

 

În general, exista două tipuri principale de cancer pulmonar: cancer cu celule mici (microcelular) si cancer cu celule non-mici (non-microcelular).

 

Cancerul pulmonar non-microcelular este mai frecvent decât cel microcelular. De regulă cancerul pulmonar nu provoacă simptome în fazele incipiente. 

 

Simptomele cancerului pulmonar

 

Aceastea apar de regulă  atunci când boala ajunge în faze mai avansate. Acestea pot include:

 

  • O tuse neobișnuită care nu dispare de la sine
  • Tuse cu sânge, chiar și în cantități foarte mici
  • Dificultăți de respirație
  • Dureri în zona pieptului
  • Pierderi inexplicabile de greutate
  • Dureri osoase
  • Dureri frecvente de cap

 

Riscul de cancer pulmonar crește exponential în functie de numărul de țigari fumate zilnic și numărul de ani de cand persoana in cauza este fumatoare. Renuntarea la tigari la orice varsta reduce semnificativ riscurile de a dezvolta cancer pulmonar. Chiar si expunerea pasiva la fumul de tigara poate favoriza aparitia bolii.

 

Pe lângă fumat, exista si alte gaze si substante ce pot favoriza aparitia cancerului pulmonar. Radonul este un gaz radioactiv provenit din radiu si generat de catre uraniu. 

 

Acesta se produce în sol și poate fi o cauză majoră a apariției cancerului la persoanele ce sunt expuse pe termen lung, precum cei ce locuiesc la casă sau la parterul blocurilor. 

De asemenea, expunerea la azbest  poate duce la apariția cancerului pulmonar.

 

Persoanele care muncesc în  medii bogate în azbest, arsenic, nichel sau crom pot mari sansele aparției cancerului pulmonar, în special în cazul fumătorilor.

 

Prevenția cancerului pulmonar 

 

 Eliminarea fumatului. Persoanele ce nu au fumat niciodată sunt sfătuite să nu se apuce, și în același timp să își educe copiii și cei din jur în privința pericolelor ce vin odată cu fumatul. Persoanele ce fumează deja ar trebui să renunțe imediat. Chiar dacă o persoană a fumat mulți ani, renunțarea la acest obicei reduce semnificativ riscul apariției bolii. 

 

Persoanele care locuiesc la casă sau la parterul blocurilor ar trebui să își testeze locuința pentru a se asigura că nu sunt expuși la niveluri ridicate de radon.

Radonul provoacă un procent estimativ de 10% din cazurile totale de cancer pulmonar la nivel global. În orașele mari din România există programe ce oferă măsurători gratuite pentru determinarea nivelului de radon din locuință.

 

Nu vă expuneți la substanțe chimice toxice! Respectați indicațiile și normele de protecție din anumite medii profesionale!

 

Foarte important este și stilul de viață. O viață activă și o dietă bogată în fructe și legume reduce riscurile apariției cancerului pulmonar.

 

foto: istock 

 

 Vezi și: 

 

  • Simptomele cancerului pulmonar, boala care a răpus-o pe actrița Florina Cercel, dar și pe primul ei soț

related posts

Modifică setările cookies