Suferi de rozacee? Iata ce trebuie sa faci! Sfaturi de la Dr. Oana Spanu


Rozaceea este o afectiune a pielii larg raspandita. Cu toate acestea, multe persoane apeleaza tardiv la medic. Apare dupa varsta de 30 ani, mai frecvent la femei, dar și barbatii pot fi afectati. Dr. Oana Spanu de la Academica Medical Center ne informeaza despre cauzele rozaceei, despre miturile create in jurul ei, precum și despre tratamentele adecvate care trebuie urmate.


Care sunt primele semne ale rozaceei? 

Manifestarile de debut din rozacee sunt episoade  sporadice de inroșire a zonei centrale a fetei (obraji, nas, frunte), uneori dificil de sesizat, insotite sau nu de senzatie de caldura locala, arsura, intepaturi, tensiune și  uscaciune a pielii. Pot fi spontane sau cauzate de expunerea la factorii favorizanti: soare, frig, vant, consumul de bauturi fierbinti sau alimente condimentate, alcool, stress, anumite medicamente vasodilatatoare sau produse cosmetice  care contin alcool. 

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Sunt presupuse mai multe cauze, ultima descoperire in acest sens fiind asocierea cu prezenta pe pielea fetei a parazitului Demodex , colonizat la randul sau de o bacterie numita Bacillus oleronius. Asocierea cu Helicobacter pylori este inca discutabila. Ceea ce se știe foarte clar este implicarea unor mecanisme de raspuns imun exagerat local care determina inflamatie și vasodilatatia intermitenta și apoi permanenta a capilarelor de pe fata.

Cum evolueaza rozaceea?

In timp și fara tratament, roșeata difuza se poate extinde la toata fata, gat și decolteu, vasele de sange devin tot mai vizibile, apar leziuni inflamatorii asemanatoare celor din acnee (coșuri), pielea nasului, la barbati in special, se ingroașa și are suprafata neregulata (rinofima) , pleoapele și globul ocular pot fi afectate tardiv prin inroșire, senzatie de nisip in ochi, sensibilitate la lumina (blefarite, conjunctivite).

Este eficient tratamentul medicamentos? Dar cel laser? Ce noutati exista in domeniu?

Datorita variabilitatii semnelor bolii, fiecare pacient cu rozacee trebuie evaluat cu atentie clinic, dar și ajutat sa identifice factorii care ii declanșeaza sau agraveaza puseele.  

Tratamentul medicamentos local și general  curent actioneaza  asupra simptomatologiei, mai putin asupra cauzelor.  

In functie de stadiul evolutiv, initial se alege varianta potrivita pentru a ieși din puseu, iar pe termen lung este necesara o ingrijire permanenta și ajustarea medicatiei  corespunzator cu evolutia.

Cremele prescrise de medic pot contine acid azelaic sau metronidazol și tratamentul sistemic cu un anumit antibiotic in doze subantimicrobiene amelioreaza semnificativ  atat simptomatologia, cat și calitatea vietii pacientului cu rozacee.

Tratamentul laser și cel cu lumina intens pulsata ationeaza asupra componentei vasculare, topind vasele individual  și reducand roșeata difuza, dar poate trata și rinofima.  Pentru afectarea oculara se folosesc antiseptice locale și lacrimi artificiale pentru a preveni leziuni permanente pe cornee.

Noutatea este reprezentata de doua tratamente topice (brimonidine și oxymetazoline), cu efect  de diminuare a roșetii  prin vasoconstrictie , cu rezultate promitatoare, aflate insa inca in studii clinice.

Cum afecteaza rozaceea calitatea vietii?

Aspectul roșu al fetei,  disconfortul creat de simptome, supozitia eronata a celor din jur legata de consumul de alcool afecteza serios comportamentul pacientului cu rozacee, ii scad increderea in sine și ii conditioneaza interactiunile profesionale și sociale.

Ce trebuie sa știm despre ingrijirea pielii cu rozacee?

Rozaceea este o afectiune cronica. Pe langa tratamentul de lunga durata, evitarea factorilor favorizanti, ingrijirea zilnica a pielii cu produse cosmetice adecvate este la fel de importanta in mentinerea  echilibrului clinic. 

Tenul cu rozacee este sensibil, poate fi uscat sau gras, mai vulnerabil dupa aplicarea tratamentelor topice, cu modificari pe parcursul anului, functie de anotimp, alimentatie. Medicul dermatolog recomanda un protocol de tratament și ingrijire, in care  produsele cosmetice sa fie destinate tenului cu rozacee și aplicate intr-o anumita succesiune, insa este foarte importanta complianta pacientului. 

Acesta va trebui sa știe sa evite cosmeticele care contin alcool, mentol, parfumuri, ulei de eucalipt sau menta. Sunt de preferat dermatocosmeticele, testate pentru reactii alergice. La achizitia unui produs cosmetic se poate apela la un test: se aplica  o cantitate  mica pe pielea gatului și se observa daca pielea se inroșește. Astfel se pot evita produse sau ingrediente care pot provoca dermatita de contact, o reactie mai frecventa a pielii afectate de rozacee. De asemenea, pacientii sunt sfatuiti sa foloseasca un numar cat mai redus de produse cosmetice, pentru a evita iritarea suplimentara a pielii!

Expunerea la soare este o alta sursa de agravare a simptomatologiei, evitarea radiatiilor ultraviolete și folosirea cremelor de protectie solara cu indice inalt (30-50) fiind foarte importante in managementul pe termen lung al rozaceei.

 

Dr. Oana Spanu

Medic Specialist Dermatolog

www.oanaspanu.ro/


 

 

  • Suferi de rozacee? Iata ce trebuie sa faci! Sfaturi de la Dr. Oana Spanu

related posts

Modifică setările cookies