Testul degetului mare îți arată dacă ai o problemă posibil fatală de sănătate


Un test simplu îți poate dezvălui dacă riști să ai o problemă cardiacă serioasă.

Tag-uri:

Testul indică dacă cineva are un anevrism de aortă ascuns - o dilatare patologică a unui segment al aortei, cu o tendință către expansiune și ruptură, afectând toate segmentele aortei.

Deși, în mod normal, acestea nu pun probleme serioase, dilatarea poate avea implicații grave dacă nu e detectată la timp.

Anevrismul de aortă nu dă simptome și e detectat prin teste și analize specifice. Totuși, în unele cazuri, dilatația este atât de mare încât poate cauza hemoragie internă și chiar moartea. Aproximativ 8 din 10 persoane cu anevrism sunt pasibili să moară înainte de a ajunge la spital sau nu supraviețuiesc operației.

Acum, medicii de la Universitatea Yale, Statele Unite, spun că oamenii pot să-și verifice riscul de anevrism cu ajutorul unui test.

Conform cercetătorilor, pentru a face ”testul degetului mare”, trebuie să țineți mâna sus, cu palma întinsă și degetele răsfirate.

Întindeți, cât puteți de mult, degetul mare peste palmă. Dacă acesta depășește cu mult marginea palmei, s-ar putea să aveți un anevrism ascuns. 

Oamenii de știință au testat această metodă pe 305 persoane și au publicat concluziilor lor în American Journal of Cardiology.

Persoanele care își pot flexa degetul mare peste palmă nu sunt neapărat pasibili să aibă un anevrism cu riscuri majore. Medicii spun că anevrismele progresează în zeci de ani înainte să se rupă și un test pozitiv nu este motiv de panică, ci mai degrabă un semnal de alarmă atunci când există factori de risc, precum un istoric al bolii în familie sau tensiune arterială mărită. 

Foto: Yale University School of Medicine

related posts

Modifică setările cookies